Tasting tilaisuus Tampereen Viinimessuilla 13.4.2012

Todella mielenkiintoinen setti viinejä ja paikalle oli tullut useita kaukaisten viinitilallisten suomalaisia sukulaisia.

KYNSI Chardonnay 2009 Clone 76 - Edna Valley

KYNSI on pieni Othmanin perheen tila. Ja kaikki perheenjäsenet ovat mukana – ei bisneksen vuoksi – vaan rakkaudesta luontoon ja viinin. Kynsi viinitilan päärakennus on entinen 1940 luvulta oleva meijeri joka sijaitsee Edna Valleyssä San Luis Obispon luokitusalueella. Kun perhe hankki tilan he huomasivat valtavan jyrsijä ongelman. Pian he oppivat että pöllöt ovat parhaita jyrsijöiden saalistajia.  

Merellinen ilmasto edesauttaa raikkaiden viinien valmistuksessa ja lajikeet kuiten  Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Blanc, Syrah pärjäävät täällä erinomaisesti. Kaikkien näiden vaiheiden jälkeen omistajat päättivät antaa tilalle ja viineille nimeksi Kynsi ja etikettiin nin rakkaan pöllön kuva.

Viinissä ananaksen aromit, sitruunan kuori, jasmiini. Kermainen maku ja mukana mangoa, hunajamelonia, macadamia pähkinää ja kukkaishunajaa.

Pearl of Inkerman Grand Reserve 2006 - Ukraina

Kachinskayan laaksossa Krimillä Cabernet Sauvignon lajikkeesta tuotettu viini jossa orvokin ja nahan tuoksua. Pehmeä, samettinen hyvin tasapainoinen viini.

Inkerman on perustettu 1961 - markkinajohtaja ja suurin viininviejä Ukrainassa. Tämän tilan suomalaisuus syntyy siitä kun Hartwallin suku sijoitti tähän Ukrainan suurimpaan viinituottajaan vuonna 2010.

La Molineta Crianza 2009 – Espanja

Pentti Oskari Kankaan ja Timo Jokisen syksyllä 2000 hankkima viinitila sijaitsee Jumillan viinialueella Espanjassa varsin lähellä Alicanten ja Murcian lentokenttiä. Nyt tällä suurella tilalla on jo toistakymmentä osakasta. Majoituskapasiteettiakin kymmenen huoneen verran.

Tämä viini on Monastrel  ja Syrah rypäleiden sekoitus. Mehevä, samettinen, keskitäyteläinen viini joka on erinomainen viini vaikkapa kesäisiin grilli-iltoihin.

Domaine de Taillas Vatanen , Coteaux de Pierrevert 2007 – Ranska

Maailmankuulu ralliautoilija, EU-parlamentaarikko Ari Vatanen muutti vuonna 1990 Etelä-Ranskaan viljelemään viiniä ja vehnää. Tämä vuosikerta 2007 on toistaiseksi viimeinen, mutta tilallisen mukaan on tarkoitus istuttaa uudet taimet ja aloittaa viinituotanto uudelleen.

Viini on todella herkullisen oloinen ja hyvin ikääntynyt. Hieman mausteinen, hedelmäinen ja tasapainoinen.

Candialle Chianti Classico 2008 - Italia

Jaakko Peräsen perheen tila Candialle sijaitsee 20 kilometriä Firenzestä etelään, Chianti Classicon viinialueen läpi Firenzestä Sienaan johtavan Via Chiantigianan varrella, historiallisen Chiantin sydämessä. Viinintekijänä toimii erittäin arvostettu Vittorio Fiore.

Keskitäyteläinen, keskitanniininen, mausteinen, yrttinen viini on puhdas Sangiovese, joka on kysynyt 18 kk tammessa.

Kukkula Sisu 2009, Paso Robles - USA

Kevin Jussila ryhtyi tuottamaan viiniä vuonna 1991 kahden ystävänsä kanssa. He aluksi ostivat rypäleet ja tekivät viiniä varastossaan. Loppuvuodesta 2004 Paula ja Kevin Jussila ostivat Chimney Rock tilan ja muuttivat sinne. Näin Kukkula sai alkunsa. Pariskunnan intohimo on Rhone laakson viineissä ja se myös näkyy heidän tekemissään viineissä.

Tila oli 30 ha tila jossa oli paljon pähkinäpuita ja ainoastaan vajaa puoli hehtaaria viljelty Cabernet Sauvigonn lajiketta. Nyt viiniviljelyksiä on onin 8 ha.  Lajikkeet ovat Syrah, Grenache, Mourvedre, Counoise, Zinfandel sekä Cabernet Sauvignon. Kaikki viljey on orgaanista ja sertifioitu vuodesta 2011. Lähivuosina on tarkoitus lisätä viiniviljelyksiä 12 hehtaarilla. ja lisätä lajikkeita kuten viognier, roussanne, grenache blanc, picpoul, tannat sekä petit verdot.

Tämä viini on Syrah (55%), Grenache (24 %), Mourvedre (21 %) sekoitus. Aromaattinen viini jossa vadelmaa, tuoreita kukkia, lakritsia, makeita mausteisia tuoksuja, monivivahteinen, maanlähenen. Maultaan pyöreä, hedelmäisen maukas.