30.9.2011

Olen mielenkiinnolla seurannut lähinnä Baltian maissa pääpaikkaansa pitävien viini- ja viinanettikauppiaiden rantautumista Suomen markkinoille. Tämä on hyvin aktiivista toimintaa ja myyntipruuveja järjestetään milloin missäkin jopa taitavasti kulttuuritapahtumiksi naamioiden.

Selvästi kysyntää on, ja nopeasti kasvava viiniharrastajien ryhmä Suomessakin on löytänyt lukuisat nettikauppiaat viinin toimittajikseen.

Asiassa kannattaa olla mielestäni tarkkana sillä hinnat eivät välttämättä ole aina kohdallaan. Viime viikkojen aikana olen tehnyt muutamia mielenkiintoisia vertailevia havaintoja.

Yksi Suomenlahden eteläpuolella pääpaikkaansa pitävä nettikauppa tarjoaa esimerkiksi etelä-afrikkalaisen Hamilton Russel Vineyardsin Pinot Noir 2007 viiniä hintaan 36,90 € per putelli. Saman tuotteen hinta Suomessa on 24,60 € pullolta. Kevin Arnoldin tuote postimyynnissä 28,50 € kun kotimarkkinoilla hinta on 23,90 €. Muutaman euron pullot menevät hinnoiltaan alle Suomessa myytävien vastaavien viinien hinnan, mutta arvokkaampien viinien kohdalla virolaiset yritykset tuumaavat suomalaisten olevan höpsöjä ja uskovat saamansa ihan minkä hinnan tahansa. Eikös näiden ostojen pitäisi olla selkeästi edullisempia?

Olen vertaillut useamman yrityksen hintoja ja tämä tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus. Usein ALKO on edullisempi kuin ulkomailta tilattu. Toki nettikauppiata on edullisiakin, mutta ne ovat sijoittuneet enimmäkseen Saksaan, Hollantiin, Italiaan ja Ranskaan.

Tämän kuukauden löytö ALKOn hyllystä on Henriques & Henriques Vinhosin Single Harvest Fine Rich Madeira 1995 (tuote 350136 hinta 25,50 € / 500 ml).

Tässä on todella herkullinen ja miellyttävän runsas pähkinäinen, rusinainen jälkiruokaviini jossa maistuu mukana myös toffee. Sopii erinomaisesti juustoille mutta parhaimmillaan kahvin ja suklaan seurassa.

Madeira valmistetaan käymisteitse kuten muutkin viinit, mutta prosessi keskeytetään lisäämällä viiniin brandya. Tämän jälkeen madeira varastoidaan vähintään kolmeksi kuukaudeksi +45° C lämpöhuoneeseen. Lämpökäsittely antaa tuotteelle sen ominaisen maun ja tuoksun, jonka madeira sai muinoin siitä kun se laivattiin ja alukset seilasivat merillä tropiikin lämmössä. Valmistuksessa tämän jälkeen lämpö lasketaan hiljalleen +18° C ja siinä kypsytys tapahtuu vuosikausia, jolloin viini kehittyy lopulliseen elementtiinsä.

Tämä Henriques & Henriques viinitila on ainoa madeiran tuottaja joka itse kasvattaa rypäleensä ja suku onkin ollut maanomistajana jo 1400-luvulta lähtien.

Pimeneviin iltoihin omaksi ja ystävän lämmikkeeksi voin hyvin suositella myös argentiinalaisen Luigi Boscan erinomaista De Sangre 2008 punaviiniä (ALKO 401817 hinta 22,90 €). Viinin rypäleet ovat cabernet sauvignon, syrah ja merlot ja viini on samettinen, runsas täyteläinen viini josta voimme hyvin erottaa luumun ja mokan ominaisuudet.

Mielenkiintoista myös viinibisneksessä huomata omistusten suunnan muutokset. Aikaisemminhan eurooppalaiset sijoittivat uusiin viinintuottajamaihin, mutta nyt esimerkiksi tämä Luigi Boscan viinitalon omistajasuku eli Arizun perhe on hankkinut itselleen Etyekin viinitilan hieman Budapestin ulkopuolelta Unkarissa. Moderni viinitila ja kellarit. Heillä on erinomainen ravintola jossa niin tarjoiltava liha kuin grillihalotkin tuodaan Argentiinasta. Vakiasiakkaisiin kuuluu usein paikalla käyvä venäläinen varakas henkilö joka omistaa Lontoossa ”C” kirjaimella alkavan jalkapalloseuran.

Syksyn hämäriin iltoihin nautinnollisia hetkiä ystävien ja hyvän viinin seurassa. Muistakaa sytyttää kynttilät tuomaan tunnelmaa.

Viinitimo