Kreisi Sitsiilia
Kreisi Sitsiilia
Kreisi Sitsiilia
Kreisi Sitsiilia
Näin asian otsikoi Donnafugatan viinitilallinen enologi, jazz-laulaja, äiti Jose Rallo. Matkustin hänen kyydissään viisi tuntia Ragusasta Marsalaan ja hän teki yhteenvedon minun mietteistäni ja sanoi Crazy Sicilia. Joskin kuulostaa aivan kuin paikallisella murteella noin 5 miljoonan asukkaan saarta kutsutaan Sitsiliaksi.
Olemme varmaan useimmat huomanneet kuinka Sisilia on asteittain tullut tunnetummaksi myös viinimaailmassa. Entisaikojen hapettuneet ja vahvasti vulkaanisen maaperän rikille tuoksuneet ja maistuneet viinit ovat tänään hienostuneita, laadukkaita ja tyylipuhtaita tuotteita osoituksena vahvasta ammattitaidosta. Ja toki myös maaperän merkityksen ymmärtämisestä.
Sisilian omia maukkaita lajikkeita ovat muunmuassa valkoiset Inzolia ja Grillo sekä punainen Nero d´Avola.
Kotimaisen viinikauppamme hyllyssä ei juuri muuta löydy kuin hanapakeissa olevia lepsuja bulkkituotteita.
Hyllyssä on sentään Duca di Castelmonten Moscato d´Alessandria. Tämä hapokas, makea, rusinainen jälkiruokaviini on erinomainen Pantellerian saaren edustaja. Pullo jonka tilavuus on 0,375 maksaa ALKOssa 13,05 e.
Cusumanon valkoviiniä Inzolia rypäleestä ALKOn tilausvalikoimasta saa hintaan 9.99 e per pullo. Tämä on kuiva ja raikas viini mukanaan yrttejä ja sitrusta, mainio ajatellen tulevaa kesää.
Punaisella puolella tilausvalikoimasta löytyy Planetan Cerasuolo di Vittorio – keskitäyteläinen, mausteinen ja marjainen viini. Tämän hinta pitkäripaisessa 17,99 e per pullo.
Kovasti jää kaipaamaan aikaa jolloin voimme ostaa perinteitä arvostavan ja maailmalla loisteliasti pärjäävän Tasca d´Almerita viinitilan tuotteita. Tai Feudi del Pisciotton viinejä, joiden etiketit on Valentinon, Versacen, Missonin sekä Gianfranco Ferre´n suunnittelemia. Saaren ehdotonta huippua edustaa Gianni Zoninin omistaman Principi di Buteran viinit.
Sisilia pyrkii pääsemään eroon alamaailman, rikollisuuden ja väkivallan tahraamasta maineestaan ja alueelle nousee toinen toistaan hienompia hotelleita ja golf-kenttiä kylpylöineen. Liike-elämän kirjoa pyritään kaikilla tavoin monipuolistamaan ja aktivoimaan.
Kirkkaampaa kuvaa hiottiin kun Donnafugata Golf Resort Ragusassa järjesti maaliskuun lopussa ensimmäisen Sisilian Golf Europa Tour kilpailun. Hyvä mainita ettei tällä golf-kylpylällä ole mitään tekemistä samannimisen viinitilan kanssa.
Useat viinitilat kunnostavat vanhaa ja vanhan sisään rakennetaan nykymatkailijoiden vaatimia nykyaikaisia yöpymistiloja.
Ryan Air aloittaa Pirkkalasta lentonsa kesäkuussa Sisilian Trapaniin – nyt on aivan upea tilaisuus päästä nauttimaan Sisilian upeista viineistä ja ruoista. Ei tarvitse matkustaa kahden kolmen lentokentän kautta. Joskin kovin montaa ihanaa viinipulloa ei sinne matkatavaroiden joukkoon taida painon puolesta mahtua. Mutta ainahan voi laittaa laatikot rahtareiden matkaan.
Samalla matkalla kannattaa poiketa päiväksi myös Pantellerian laavakivisaarelle. Ei taida missään maailmankolkassa olla niin paljon kiveä kuin siellä. Ja ainoa mikä tuntuu siellä kasvavan on viiniköynnös. Pantelleria on tunnettu erityisesti makeiden viinien tuottaja-alue. Donnafugatan viiniviljelykset ovat reilut 20 % koko saaren tuotannosta ja heidän loistelias jälkiruokaviininsä Ben Ryé ei valitettavasti ole meidän saatavanamme Suomessa.
Kokemuksena melkoinen visiitti mutta tuskin kannattaa yöksi jäädä. Tälle saarelle pitää jopa juomavesi tuoda laivalla kun ei ole omasta takaa. Muistin virkistykseksi myös että tämä saari sijaitsee vajaat 70 km Afrikan rannikosta – Tunisia lähempänä, vaan ei se Libyakaan kaukana ole.