Moravia – Mikulov
Moravia – Mikulov
Moravia – Mikulov
Jälleen yksi mielenkiintoinen kokemus urallani. Vierailu Tsekinmaalle oli todella upea. Isäntien aikataulut, vierailukohteet, viinitilakäynnit ja ruokailut olivat todella makoisia. Ainoa miinus jos voisi todeta oli todennäköisesti aurinkoinen sää – reippaasti yli 30 asteen lämmössä työnteko ei aina suju parhaiten.

Kokemukseni tsekkiläisiin viineihin oli lähes sen varassa mitä Tampereen Viinitukun Felix Bertschinger maistatti Helsingin ViiniExpossa. Nyt minulle tarjoutui tilaisuus maistaa kymmenen eri viinitilan tuotteita paikalla käydessäni.

Mielenkiintoinen seikka on myös se että kaikkialla puhutaan ekologisesta tuotannosta, bio-viineistä. Jokainen on tuottamassa tai muuttamassa tuotantoaan luonnonmukaiseksi ja ympäristöystävälliseksi. Hyvin yleinen viljelytapa on se että useita jopa kymmeniä erilaisia kasveja, pääosin yrttejä kasvatetaan viinipensaiden välikäytävillä. Maa pysyy mehevänä ja kuohkeana.

Vino Hort
Minä olen varmaan useille tunnettu siitä etten pidä rosé- viiniä oikein edes viininä, ja erittäin harvoin löydän roséviinin jota voisin nauttien juoda. Mutta täällä tulikin eteen poikkeus. Nimittäin Jiri Hortin tekemät roséviinit yllättivät minut todella positiivisesti. Erittäin maukkaita hedelmäisiä ja hapokkuudeltaan herkullisia viinejä. Nimi kannattaa pitää mielessä.

Vino Marcincák
Petr Marcincák on herra joka tunnetaan jo laajemmaltikin maailmalla. Hänen sata viinitilahehtaariaan rajoituvat osin Itävallan rajaan ja hän on ostanut viljelymaata myös naapurin puolelta. Petr on saavuttanut mainetta erityisesti beerenauslese-icewine tyyppisten makeiden jälkiruokaviinien tuottajana. Rypäleet korjataan ensipakkasten jälkeen ja saavat sitten kuivua olkipedillä muutaman kuukauden ennen prässiä ja käyttämistä – tästä myös Tsekeissä käytetty nimitys STRAW WINE. Riesling ja Blaufränkisch rypäleistä tehdyt viint ovat todella tasapainoisia happojen ja sokerin osalta, sokerin ollessa yli 250 g ja hapokkuuden 7-9 g/l. Ehdottomasti nimi joka kannattaa muistaa. Petr tuottaa myös toki upeita valkoviinejä, St Laurent rosé- ja Pinot Noir punaviinejä. Valkoviineistä mainitsisin Gruner Veltliner 2009 viinin.

Petr Marcincák on myös merkittävä henkilö muilla sektoreilla. Hänellä on erilaisia liiketoimia laajalla skaalalla ja myös Mikulovin paras hotelli kantaa hänen nimeään. Hotellissa toimiva ravintola on yksi Tsekinmaan maineikkaimpia ja maukkaimpia.

Nove Vinarství
– New Winery
Tämä on yksi moderneimmista ja markkinointi-agressiivisimmista viinitiloista alueella. Keskittyy voimakkaasti vientimarkkinointiin ja myynnissä myös Suomessa Tampereen Viinitukun kautta.
Heidän tuotteistaan parhaita ovat Cuvée Asparagus 2009+2010, joka on tuotettu kahden vuosikerran sadosta ja Grüner Veltliner ja Sauvignon Blanc lajikkeista 80/20 suhteessa. Nimensäkin mukaan sopii erinomaisesti keväisille parsaruoille. Kuva, hapokas ja mehevä.

Cuvée Anemone 2009+2010 puolestaan riesling, pinot gris, chardonnay sekoitus. Pehmeä, nautinnollinen.

Cuvée Cygnus 2010 on riesling – sauvignon blanc sekoitus suhteessa 80/20. Hedelmäinen, pähkinäinen elegantti viini.

Vinarství Volarik

Nuori Palavan alueella pääosin toimivan viinitilan ensimmäinen vuosikerta oli 2007. He tuottavat suolaisia, mineraalisia viinejä. Viinintekijänä on Miroslav Volarík.

Tämän tilan viineistä parhaiten jäi mieleen Sedlec Zátisí Hlinik Chardonnay 2010. Viinissä aluksi banaania, sitten mangoa ja pähkinää. Tsekki-viineistä melko suuri osa on late harvest. Miettikääpä chardonnay-viini ja sokeria 24,7 g/l – huh, mutta taas puolestaan hapokkuutta 9,8. Näistähän saadaan sellainen tasapaino että ei ole huono. Todella maukas viini.

Toinen suosikkini on Welschriesling 2010 Plotnyn alueelta. Sitrusta, heinää, merisuolaa – siinä tärkeimmät mielikuvat.

Habánské Sklepy
Tämä tila kuuluu Bohemia Sekt yritysryppääseen joka tuottaa viiniä (Víno Mikulov, Chateau Bzenec, Vinarství Pavlov) sekä tuo maahan viiniä ja muita alkoholijuomia. Tällä Habánské Sklepyn tilalla on 400 ha omia viljelyksiä.

Reinstein

Tämä Pálavan alueen tila perustettiin vuonna 1991 ja kellari 1999. He tuottavat vaihtelevasti 90 000 – 120 000 pulloa per vuosi. Tilan ja kellarin ”sydän” on Radomír Nepraš.

Paras Pinot Noir 2007 Valtická palstalta. Käsityön jälki näkyy tässä viinissä. Kolme vuotta tammitynnyrissä kypsytetty, puhdas tyylikäs lajikkeelle ominainen, hennon marjainen ja hapokas. Viiniä ei suodateta eikä missään vaiheessa lisätä rikkiä.

Myös heidän Pinot Blanc Pavlovan U Bozich muk -palstalta on erinomainen mineraalinen ja kepeän yrttinen viini.

Perustastingin jälkeen maistoimme heidän vanhempia vuosikertojaan 2001-2006 ja erittäin hienosti ikääntyviä ovat nämä tsekkiläiset valkoviinit.

Nuoremmanpolven viinintekijänä Ondra Veselý jatkaa perinteitä mutta on opiskellut ja tehnyt viiniä myöskin mm Australiassa ja hän kehittää viinejä moderniin suuntaan.

Sonberk
– Sunny Hill
Muutamassa vuodessa tyhjästä noussut viinitila näyttää mitä miljoonien eurojen investoinneilla saadaan aikaan. Rahaa on käytetty rutkasti ja viinit ovat upeita, myynti sujuu ja uutta hankitaan koko ajan. He myös tuottavat kaiken käyttämänsä käymishiivan itse.

Heidän straw wine oli liian kevyt ja sokeria saisi olla enemmän. Mutta se mistä pidin oli heidän Pinot Gris Late Harvest 2009. Taidolla tehty viini jossa mukava rapeus ja raikkaus hedelmää unohtamatta.

Kolby
Tämä tsekkien mielestä pieni tila – vain 40 hehtaaria tuottaa loistavia Welschriesling ja Pinot Blanc viinejä. Ihastuin näiden lajikkeiden 2002 vuosikertaan siinä määrin että päätin ostaa kaiken saatavilla olevan. Thaimaalaiset yrtit, tropiikin hedelmät tulevat mehevästi esille 2002 WR viinissä. Saman vuosikerran PB puolestaan on paljon kermaisempi, pehmeämpi joskaan hapot eivät ole kateissa.

Zámecké Vinarství Bzenec & Mikrosvín Mikulov
Tämä on toinen esimerkki järisyttävistä investoinneista viinintuotantoon, kellareihin ja kulisseihin. Todella mahtavan vanhan ränsistyneen linnan pihapiirissä sijaitseva vanha ex-osuustoiminnallinen tila on saamassa päivä päivältä kirkkaamman ilmeen. Nuori tiimi ja innostunut polte silmissä asiat etenevät juoksuvauhdilla.

Kaupunki omistaa linnan ja sen rakennukset jotka kaikki ovat korjaus- ja remonttimiesten työmaana, varmaan vielä pitkään.

Zámecké vertikaalitastingissä minun makuuni osui parhaiten vuosikerta 2008 sekä Chardonnay että Gewürtztraminer viinien osalta. Muscat viinin kohdalla puolestaan 2010 kolahti parhaiten.

Mikrosvìn Slunecny Vrch palstan Welschriesling 2007 oli ehdottomasti paras, todella herkullinen viini, mikäli näin voi asian ilmaista. Toki myös 2005, 2008 vuosikerrat olivat loistavia.