Blogiartikkelit

Viinimaailman kuulumisia 6.2017

Pecorino – juustoa vai viiniä

Tämänhetken suuri suosikki Italian viinituotannossa on Marchen ja Umbrian alkuperäislajike Pecorino. Viimeisen 15 vuoden aikana suuren suosion saanut Pecorino on raikkaan hapokas, mineraalinen ja aromikas viinirypälelajike.

Vuodesta 2000 vuoteen 2010 Pecorino lajikkeen viljelypinta-ala nousi 87 hehtaarista 1110 hehtaariin.

Pecorino viinit ovat suhteellisen helppoja ja miellyttäviä viinejä jotka sopivat mainiosti aperitiiviksi mutta myös oivallinen kaveri äyriäisille, tapaksille ja ns street foodille.

Italia on maa jossa on todettu kasvavan eniten kotoperäisiä lajikkeita – 377 eri rypälelajiketta.

* * * * *

Employees Only

Mikäli matkasi suuntautuu Hong Kongiin – muista pistäytyä Lan Kwai Fongin alueella juuri avatussa Employees Only – salakapakassa.

Ensimmäinen ”salakapakkaketjun” baari avattiin New Yorkin West Villagessa vuonna 2004 ja sittemmin Miamissa ja Singaporessa. Eli tämä Hong Kongin aluevaltaus on heidän neljäs paikkansa.

Maukkaita ruokia ja varsin erikoisia drinkkejä on tiedossa !

* * * * *

Maailman alkoholinkulutus

Viime vuonna alkoholin kulutus

Lue lisää: Viinimaailman kuulumisia 6.2017

Viinimaailman kuulumisia 5.2017

Venäjä kieltää viinien maahantuonnin Montenegrosta

Venäjä on kieltänyt viinin maahantuonnin Montenegrosta, väittäen "hygienia häiriötä". Tuottaja Plantaze puolestaan kommentoi että syynä on maan suunnitelmat liittyä Natoon.

Venäläinen Rospotrebnadzor väittää löytäneensä viineistä kohonneita arvoja metalaxylia ja muovisia epäpuhtauksia.

Plantaze myy 20 % tuotannostaan Venäjälle joskin vientiä on kaikkiaan 42 eri maahan.

Aikaisemmin Sazerac Kentucky ja Jack Daniel´s ovat myöskin joutuneet kieltolistalle samoista syistä.

***

Taittinger ja suuret sijoitukset

Aikaisemmin kerroin kun tapasin Taittingerin pojat Canterburyssä Brittein saarilla viime vuoden maaliskuussa, jotta olivat ostaneet merkittävän määrän hehtaareita tuottaakseen britti-skumppaa. Tästähän kuulemme pian lisää.

Nyt pojat olleet kaupoilla rakennusfirmoissa ja ryhtyvät rakennuspuuhiin Reimississä.

Heidän investoinnit ovat 60 miljoonaa € !

Samanlaisia suuria summia ovat uusiin tuotantotiloihin sijoittaneet viime aikoina ainakin Lanson, Moët (100 miljoonaa €), Veuve Clicquot (300 miljoonaa €) ja myös Bollinger, Pol Roger sekä Roederer.

Hiljattain tapaamani Jean-Marie Barillère, tuottajajärjestön presidentti (the Union des Maisons de Champagne) mainitsi että menneinä vuosina sijoitettiin lisäpeltoon, mutta nyt uusiin moderneihin tuotantotiloihin.

Useat samppanjan tuottajat ovat selkeästi lisänneet (n 15 %) viinivarastoihinsa kun verrataan kehitystä kymmenen kahdenkymmenen vuoden ajalta. Näistähän siis voidaan tuottaa non vintage-samppanjaa.

***

Onko “Brunellogate” jo unohdettu

Lähes yhdeksän vuotta sitten ryhmä Brunello tuottajia sekoitti lainvastaisia rypälemehuja tuottaessaan viiniä, mutta kutsuivat viiniä Brunelloksi. Ja saivat sille luokitusleiman. Tämä sekotti hieman pakkaa ja sai muutamat viinintuottajat miettimään asian tilaa ja vakavuutta.

Italian Montalcino tuottaa reilut 13 miljoonaa pulloa Brunelloa vuosittain ja tuon skandaalin aikana 2009 viranomaiset alensivat noin 20 % viineistä Toscana Rosso IGT luokitukseen. No, Italia on tottunut skandaaleihin vähintään kerran viikossa.

Osin tästä hässäkästä johtuen useat viinitilat jättivätkin Brunello nimityksen ja luokituksen pois ja ryhtyivät tuottamaan IGT viiniä.

Hyvä kuitenkin muistaa että tässä skandaalissa jäi kiinni nimenomaan muutamat oikein tunnetut ja arvostetut tuottajat !

***

Viinimaahantuonti Kiinaan kasvussa

Kiinan tullitilastojen mukaan viinin tuonti Kiinaan on nousussa.

Vuoden ensimmäisen kolmen kuukauden aikana maahan tuotiin 151,1 miljoonaa litraa viiniä, joka on 8,7 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Rahallisen arvon mittarissa viinikauppa on laskenut 1,6 % - eli tarkoittanee sitä että kiinalaiset ovat hyväksyneet jo arkisemmatkin viinit – ei tarvitse aina olla huippubrändejä.

Hyvää saa kohtuuhintaankin.

***

London Cru

Lontoolainen City viinintuottaja English Bacchus “Baker Street” – toinen vuosikerta myynnissä. Tällä kerralla tuotanto on tuplattu ja 2016 vuosikertaa on saatavana 5 100 pullollista.

Tuotannossa käytettiin tänä vuonna Kentissä sijaitsevan Sandhurst Vineyardin sekä Essexin Great Whitmans Vineyardin rypäleitä, jotka kävivät terästankeissa. Vanhoihin tammitynnyreihin laitettiin 5 % viinistä, jotta saatiin hiemanrakennetta ja syvyyttä.

Viiniä on saatavama Dinner by Heston sekä Galvin Bistrot de Luxe ravintoloissa sekä hanasta Baker Street Feast´s Hawker Housen tiskillä.

London Cru on luvannut tuottaa tänä vuonna myös Pinot Noir viiniä Limouxin alueen rypäleistä.

Jäämme odottamaan maistelua.

***

Väärennettyä alkoholia

Interpol ja Europol on yhteisoperaatiossaan takavarikoinut 26,4 miljoonaa litraa väärennettyä alkoholia ja 9 800 tonnia väärennettyä ruokaa – yhteisarvoltaan 230 miljoonaa €. Alkoholi arvoltaan suurin seuraavaksi liha ja äyriäistuotteet.

Operaatio Opsom VI suoritettiin samanaikaisesti 61 eri maassa 1.12.2016-31.3.2017 välisenä aikana.

Muunmuassa Italian Toskanassa kolme kaveria pidätettiin kun heidän tiloistaan löydettiin 9 000 litraa viiniä ja 30 litraa puhdasta alkoholia – jolla perusviiniä hieman tuunattiin.

Tästä lisää mm Interpolin sivustolla.

***

Riedel ja Elton John

Lue lisää: Viinimaailman kuulumisia 5.2017

Viinimaailman kuulumisia 4.2017

EU´n uusia pykäliä

Alkoholi bisneksellä vuosi aikaa ryhtyä laittamaan tuotteen kylkeen eli takaetikettiin kalorimäärät.

Miltä olut, viini ja vaikkapa konjakkipullojen etiketit jatkossa näyttävät kun kalori ym ravintosisältö tiedot pitää näkyä joka tuotteessa.

Odotamme mielenkiinnolla.

*****

BOURGOGNE WINES CLUB takaisin

Lontoolaisia hemmotellaan jälleen. Bourgognen Wine Board aloittaa viiniklubin Lontoossa – tai itse asiassa palauttaa tämän joitakin vuosia sitten “haudatun” aktiviteetin.

Tänä vuonna järjestetään neljä erilaista teemailtaa Bourgognen viinien parissa Master Sommelier Xavier Roussetin johdolla. Paikkana on The Hospital Club Lontoossa ja kullakin kerralla maistetaan asiallisella mutta kepeällä tavalla 12 eri viiniä.

Läsnäolijoiden kesken arvotaan myös kahden hengen dinneri Roussetin Cabotte-ravintolaan.

Iltojen teemat ovat :

10.4. – The Case of the Subtle Saints: a close inspection of Saint-Romain, Saint-Aubin, Saint-Véran & Saint-Bris

15.5. – The Signs of the Three – putting the magnifying glass to Petit Chablis, Chablis & Chablis Premier Cru

19.6. – The Mystery of the Enigmatic Beauties: tracking down Bourgogne Chitry, Bourgogne Vézelay, Bourgogne Côtes d’Auxerre & Bourgogne Hautes Côtes de Nuits

10.7. – A Study in Three Climats – an in-depth examination of Chassagne-Montrachet, Pouilly-Fuissé, Givry & Nuits-Saint-Georges

Mikäli matka Lontooseen osuu näihin päiviin niin yhteys Sopexan Chris Skyrmeen : Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

*****

Kiinan Dynasty Wines – viides tappiollinen 

Talouden kasvun hidastuminen, laimea kaupankäynti supermarketeissa ja tuontiviinien selkeä lisääntyminen Kiinan markkinoilla ovat olleet päällimmäiset syyt tappioihin.

Yritys on menettänyt noin 90 % vähittäiskauppa-asiakkaistaan sen jälkeen kun heidän toimilupansa Hong Kongissa peruttiin maaliskuussa 2013. Kaikki tämä johtunee siitä että yhtiö jäi kiinni kirjanpidosta löytyneistä feikki-laskuista sekä siitä että he myivät pilaantuneita viinejä.

Dynasty Fine Wines on yhteisyritys, jonka omistaa Tianjinin hallitus ja ranskalainen Rémy Martin.

Vielä 2010 yhtiö oli Kiinan toiseksi arvostetuin tuotemerkki.

Viinin viat

Mitkä ovatkaan viinin pääasialliset viat. Ja miten ne tunnistaa.

Jotkut löytävät viinissä olevan vian ja haitan helpostikin, jotkut eivät – mutta aistia tai taitoa toki voi harjaannuttaa.

Jälkikäyminen

Haihtuvien happojen olon viinissä voi havaita jos tunnistaa kynsilakan tai viinietikan tuoksun.

Yleensä esiintyy kun rikkidioksidia on käytetty minimaalisesti tai jos viiniin on jäänyt jäännössokeria, joka alkaa uudelleen käymään.

Vian huomaa etenkin, jos viini ei ole kirkasta tai se on aavistuksen pirskahtelevaa vaikka ei pitäisi olla. Viinissä ei juurikaan ole hedelmäisyyttä ja hiivaisuus tulee läpi. Mikäli kyseessä on etikkahappobakteeri tai haihtuvat hapot niin tuoksussa on selvästi etikkaa tai etyyliasetaattia (kynsilakkaa).

Liiallinen lämpö

Auringonvalo ja lämpö saattaa olla hyvä meidän A-vitamiinia ajatellen, mutta vaarallinen viinille.

Erityisesti kun lämpö nousee yli 26 asteen tietyt proteiinit alkavat saostua ja saavat aikaan viinin rakenteen muuttumista ja siis pilaantumista.

Väri saattaa olla samea, äärimmäisissä tapauksissa korkki on tullut hieman ulos pullosta tai korkki on vioittunut. Viini maistuu aavistuksen palaneelta.

Hapettuminen

Ikääntyessään tai kuivaessaan korkin laatu heikkenee ja happea pääsee pulloon.

Valkoviinin väri muuttuu tummemmaksi, keltaisemmaksi tai joskus jopa rusehtavaksi. Punaviinin väri muuttuu ruskean ja tiilen sävyihin. Maussa saattaa esiintyä sherryn tai pähkinän sävyjä.

Korkkivika

Lue lisää: Viinin viat

Viinimaailman kuulumisia 3.2017

Michelin tähtiä Ranskan huippuviinitilallisille

Bordeauxin isot nimet Château Haut-Brion, Cheval Blanc, Château Angélus ja Château Pavie pääsivät kilistelemään kun uusia tähtiä jaettiin hiljattain.

Château Haut-Brion tilan omistajan ravintola Le Clarence Pariisissa sai kaksi tähteä – vain kaksi vuotta avajaisten jälkeen.

Ravintola Le 1947, Courchevelissä sai kolme tähteä. Tämä on Cheval Blanc´n omistama ja pääkokkina toimii Yannick Alléno.

Château Angélus´n Stéphanie de Boüard-Rivoal juhli ensimmäistä tähteään Logis de la Cadène -ravintolassa joka sijaitsee St-Emilionissa. Keittiöstä vastaa nuori 29-vuotias Alexandre Baumard.

Château Pavie´n Hostellerie de la Plaisance sai toisen tähtensä. Tilan ja ravintolan omistaja, pariisilainen miljonääri Gérard Perse on ostanut vaimonsa Chantalin kanssa St-Emilionin ikonin – eli maailmankuulun vuonna 1987 avatun viinibaari-bistro L´Envers de Décor´n.

Bernard Magrez’n La Grande Maison de Bernard Magrez piti molemmat tähdet vaikka Joël Robuchon lähti pois ja kun tilalle tuli Pierre Gagnaire.

Gordon Ramsay’n luotsaama Le Pressoir d’Argent Bordeauxin Grand Hotellissa sai toisen tähden.

Tämän hotellin kattoterassilla varmaan mukaani lähtevä ryhmä nauttii lasillisen tai toisenkin kesäkuun Vinexpo messujen aikaan.

*****

Haluatko viinitilan Portugalista

Englantilainen laulaja Sir Cliff Richard (76) on myymässä viinitilaansa Albufeirassa.

Quinta do Miradouro tila ja Adega do Cantor viinikellari, jossa 1990-luvulta alkaen on tuotettu noin 50 000 laatikollista (n 600 000 pulloa) Vida Nova merkillä punaista, rosé- ja kuohuviiniä. Viljelypinta-ala on 24 hehtaaria.

Upea tila jossa mainiot näkymät viljelyksille ja rannikolla käsittää 11 makuuhuonetta, näyttävän puutarha, uima-allasalueen, tenniskentän ja paljon muuta. Alunperin Sir Cliff halusi tilastaan 9,5 miljoonaa euroa mutta on nyt laskenut hinnan 6,5 miljoonaan.

*****

Junalla Kiinaan

Ranskan pääministeri Bernard Cazeneuve oli vastassa kun ensimmäinen “Viinijuna” saapui Wuhaniin, Hubein pääkaupunkiin.

Junamatka Lyonista Wuhaniin

Lue lisää: Viinimaailman kuulumisia 3.2017