Blogiartikkelit

Viinimaailman kuulumisia 4.2017

EU´n uusia pykäliä

Alkoholi bisneksellä vuosi aikaa ryhtyä laittamaan tuotteen kylkeen eli takaetikettiin kalorimäärät.

Miltä olut, viini ja vaikkapa konjakkipullojen etiketit jatkossa näyttävät kun kalori ym ravintosisältö tiedot pitää näkyä joka tuotteessa.

Odotamme mielenkiinnolla.

*****

BOURGOGNE WINES CLUB takaisin

Lontoolaisia hemmotellaan jälleen. Bourgognen Wine Board aloittaa viiniklubin Lontoossa – tai itse asiassa palauttaa tämän joitakin vuosia sitten “haudatun” aktiviteetin.

Tänä vuonna järjestetään neljä erilaista teemailtaa Bourgognen viinien parissa Master Sommelier Xavier Roussetin johdolla. Paikkana on The Hospital Club Lontoossa ja kullakin kerralla maistetaan asiallisella mutta kepeällä tavalla 12 eri viiniä.

Läsnäolijoiden kesken arvotaan myös kahden hengen dinneri Roussetin Cabotte-ravintolaan.

Iltojen teemat ovat :

10.4. – The Case of the Subtle Saints: a close inspection of Saint-Romain, Saint-Aubin, Saint-Véran & Saint-Bris

15.5. – The Signs of the Three – putting the magnifying glass to Petit Chablis, Chablis & Chablis Premier Cru

19.6. – The Mystery of the Enigmatic Beauties: tracking down Bourgogne Chitry, Bourgogne Vézelay, Bourgogne Côtes d’Auxerre & Bourgogne Hautes Côtes de Nuits

10.7. – A Study in Three Climats – an in-depth examination of Chassagne-Montrachet, Pouilly-Fuissé, Givry & Nuits-Saint-Georges

Mikäli matka Lontooseen osuu näihin päiviin niin yhteys Sopexan Chris Skyrmeen : Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

*****

Kiinan Dynasty Wines – viides tappiollinen 

Talouden kasvun hidastuminen, laimea kaupankäynti supermarketeissa ja tuontiviinien selkeä lisääntyminen Kiinan markkinoilla ovat olleet päällimmäiset syyt tappioihin.

Yritys on menettänyt noin 90 % vähittäiskauppa-asiakkaistaan sen jälkeen kun heidän toimilupansa Hong Kongissa peruttiin maaliskuussa 2013. Kaikki tämä johtunee siitä että yhtiö jäi kiinni kirjanpidosta löytyneistä feikki-laskuista sekä siitä että he myivät pilaantuneita viinejä.

Dynasty Fine Wines on yhteisyritys, jonka omistaa Tianjinin hallitus ja ranskalainen Rémy Martin.

Vielä 2010 yhtiö oli Kiinan toiseksi arvostetuin tuotemerkki.

Viinin viat

Mitkä ovatkaan viinin pääasialliset viat. Ja miten ne tunnistaa.

Jotkut löytävät viinissä olevan vian ja haitan helpostikin, jotkut eivät – mutta aistia tai taitoa toki voi harjaannuttaa.

Jälkikäyminen

Haihtuvien happojen olon viinissä voi havaita jos tunnistaa kynsilakan tai viinietikan tuoksun.

Yleensä esiintyy kun rikkidioksidia on käytetty minimaalisesti tai jos viiniin on jäänyt jäännössokeria, joka alkaa uudelleen käymään.

Vian huomaa etenkin, jos viini ei ole kirkasta tai se on aavistuksen pirskahtelevaa vaikka ei pitäisi olla. Viinissä ei juurikaan ole hedelmäisyyttä ja hiivaisuus tulee läpi. Mikäli kyseessä on etikkahappobakteeri tai haihtuvat hapot niin tuoksussa on selvästi etikkaa tai etyyliasetaattia (kynsilakkaa).

Liiallinen lämpö

Auringonvalo ja lämpö saattaa olla hyvä meidän A-vitamiinia ajatellen, mutta vaarallinen viinille.

Erityisesti kun lämpö nousee yli 26 asteen tietyt proteiinit alkavat saostua ja saavat aikaan viinin rakenteen muuttumista ja siis pilaantumista.

Väri saattaa olla samea, äärimmäisissä tapauksissa korkki on tullut hieman ulos pullosta tai korkki on vioittunut. Viini maistuu aavistuksen palaneelta.

Hapettuminen

Ikääntyessään tai kuivaessaan korkin laatu heikkenee ja happea pääsee pulloon.

Valkoviinin väri muuttuu tummemmaksi, keltaisemmaksi tai joskus jopa rusehtavaksi. Punaviinin väri muuttuu ruskean ja tiilen sävyihin. Maussa saattaa esiintyä sherryn tai pähkinän sävyjä.

Korkkivika

Lue lisää: Viinin viat

Viinimaailman kuulumisia 3.2017

Michelin tähtiä Ranskan huippuviinitilallisille

Bordeauxin isot nimet Château Haut-Brion, Cheval Blanc, Château Angélus ja Château Pavie pääsivät kilistelemään kun uusia tähtiä jaettiin hiljattain.

Château Haut-Brion tilan omistajan ravintola Le Clarence Pariisissa sai kaksi tähteä – vain kaksi vuotta avajaisten jälkeen.

Ravintola Le 1947, Courchevelissä sai kolme tähteä. Tämä on Cheval Blanc´n omistama ja pääkokkina toimii Yannick Alléno.

Château Angélus´n Stéphanie de Boüard-Rivoal juhli ensimmäistä tähteään Logis de la Cadène -ravintolassa joka sijaitsee St-Emilionissa. Keittiöstä vastaa nuori 29-vuotias Alexandre Baumard.

Château Pavie´n Hostellerie de la Plaisance sai toisen tähtensä. Tilan ja ravintolan omistaja, pariisilainen miljonääri Gérard Perse on ostanut vaimonsa Chantalin kanssa St-Emilionin ikonin – eli maailmankuulun vuonna 1987 avatun viinibaari-bistro L´Envers de Décor´n.

Bernard Magrez’n La Grande Maison de Bernard Magrez piti molemmat tähdet vaikka Joël Robuchon lähti pois ja kun tilalle tuli Pierre Gagnaire.

Gordon Ramsay’n luotsaama Le Pressoir d’Argent Bordeauxin Grand Hotellissa sai toisen tähden.

Tämän hotellin kattoterassilla varmaan mukaani lähtevä ryhmä nauttii lasillisen tai toisenkin kesäkuun Vinexpo messujen aikaan.

*****

Haluatko viinitilan Portugalista

Englantilainen laulaja Sir Cliff Richard (76) on myymässä viinitilaansa Albufeirassa.

Quinta do Miradouro tila ja Adega do Cantor viinikellari, jossa 1990-luvulta alkaen on tuotettu noin 50 000 laatikollista (n 600 000 pulloa) Vida Nova merkillä punaista, rosé- ja kuohuviiniä. Viljelypinta-ala on 24 hehtaaria.

Upea tila jossa mainiot näkymät viljelyksille ja rannikolla käsittää 11 makuuhuonetta, näyttävän puutarha, uima-allasalueen, tenniskentän ja paljon muuta. Alunperin Sir Cliff halusi tilastaan 9,5 miljoonaa euroa mutta on nyt laskenut hinnan 6,5 miljoonaan.

*****

Junalla Kiinaan

Ranskan pääministeri Bernard Cazeneuve oli vastassa kun ensimmäinen “Viinijuna” saapui Wuhaniin, Hubein pääkaupunkiin.

Junamatka Lyonista Wuhaniin

Lue lisää: Viinimaailman kuulumisia 3.2017

Viinimaailman kuulumisia 2.2017

Hong Kongin InterContinental Hotellin Spoon Ravintola jota Alain Ducasse on johtanut sulki ovensa tammikuussa 2017 ja tilalle avataan helmikuun puolessa välissä samaisen huippukokin johdolla seafood ravintola Rech.

Alsacelainen Adrien Rech avasi ruokakaupan Pariisissa vuonna 1925, joka sittemmin muuttui osteri ja äyriäisravintolaksi. Vuonna 2007 Alain Ducasse otti siellä langat käsiinsä.Vuonna 2003 avattu Hong Kongin Michelin-tähti paikka Spoon tarjoili viimeisen dinnerin tammikuun 1. päivänä.

Rech on ensimmäinen Ranskan ulkopuolella samaa nimeä kantava ravintola ja keittiömestarina toimii Stéphane Gortina, joka on työskennellyt Ducassen kanssa jo yli 11 vuotta.

* * * * *

Singaporen Changi lentokentän DFS-alkoholikaupan uudet ideat

Maahan tultaessahan on aina tietyt verovapaan tuonnin rajat. Nyt Singaporessa on otettu mielenkiintoinen uusi alkoholituotteiden myynti.

Hyvä idea etenkin joulun alla.

Tarjoushinnoin myydään 25 eri alkoholituotetta veroineen ! Eli kun verot sisältyy hintaan ei ole mitään rajoitteita. Onnekkaiden tuottajien joukossa on mm Ferrarin Proseccot, Bottegan kupliva rosé, Bordeauxin Haut-Bonneau, Ferran, Italian Frescobaldi, Kalifornian Craggy Range ja Etelä-Afrikan Nederburg.

Ja mikä parasta, jos on valmis ostamaan 300 Singaporen taalan edestä eli reilun 200 euron – niin DFS toimittaa kaikki viinit ja viinat kotiovelle.

Koskahan pääsemme samaan Helsinki-Vantaalla ja Pirkkalan kentällä ?

* * * * *

D Trumpin kruunajaiset

Yhdysvaltain tulevalla presidentillä on haastetta saada huippuesiintyjiä tulevaan virkaanastujaisjuhlaansa.

Trumpin kutsuun on kieltävästi vastannut tähän mennessä ainakin Elton John sekä Andrea Bocelli.

Mutta alkoholikauppias Xie Xiaosu, US North Alcohol Company (美国北方酒业公司) yrityksen toimari on jo saanut, ainakin oman puheensa mukaan kutsun toimittaa virvokkeita tuleviin kemuihin.

* * * * *

Kiinan Kukon vuosi

Hyvä muistaa että nyt vietettävä Apinan vuosi muuttuu seuraavaksi kiinalaisen kalenterin mukaan Kukon vuodeksi.

Deau Cognac on ensimmäisiä jotka iskevät tähän saumaan ja lanseeraavat erityisen XO konjakin juhlistaakseen uutta vuotta.

Tässä juhlajuomassa on sekoitus Petite Champagne ja Fin Bois konjakkia jotka on kypsytetty 350 litran Limousin tammitynnyreissä 15-20 vuotta.

Kiinalaisten uuden vuoden toivotusten myötä konjakista löytyy tammea, litshiä, jasmiinia, orvokkia, kuivaa luumua, kaakaota, kahvia, mahonkia ja nahkaa. Melkoinen pakkaus. Tulee hieman viinipiru Arto Koskelon kuvaus jostain oluesta jota kuuntelin joltain radioasemalta ollessani liikenteessä.

Pulloja on myynnissä 12 000 kipaletta ja hinnaksi on määritelty reilusti noin 250 € putelli.

Kiinalainen uusi vuosi alkaa siis tammikuun 28.

* * * * *

Kalifornian viinikauppiaat iskevät jälleen

Tällä kerralla linnatuomion sai herra John Fox, jonka fine wine kauppa Premier Cru meni nurin hiljattain.

Kuusi ja puolivuotta ”ponzi” -kaupoista. Eli uutta bisnestä rahoitetaan uusilla sisääntulijoilla eikä vanhojen tilausia oikeastaan ole edes tarkoitus hoitaa.

Hän sii 66-vuotias hemmo, aivan kuten eräs Kevorkian, josta kirjoitin aikaisemmin, katuu tekojaan ja haluaa maksaa kaiken takaisin kun vapautuu linnasta.

Foxin kohdalla noin 9000 asiakkaan 45 miljoonaa on hukassa. Viinejä ei ole koskaan näkynyt tilaamisen jälkeen....

Kaveri itse ajeli Ferrarilla, Corvettella ja Maseratilla. Konkurssiin mennessä firmalla oli yli 70 miljoonaa velkoja.

Jos kaveri käyttäytyy hyvin niin hän saa 54 päivää per vuosi anteeksi ja näinollen pääsee vapaaksi jo 2021.

Maksamaan velat vai jatkamaan...

* * * * *

Syötkö SINÄ Lontoon huippuravintoloissa ?

Nyt on sielläkin alkanut verottajan tsekkaus. Joku ehken on kuullut nimen – Michel Roux Jr.

Huippukokki Lontoosta ja vähän muualtakin. Hänen johtamansa Le Gavroche ravintola Lontoon Mayfairissa on jäänyt kiinni työntekijöiden palkkojen ryssimisestä. Guardian lehti on kirjoittanut tiukasti asiasta ja kertoo että staffi on ollut duunissa noin 6-7 euron tuntipalkalla ja tehnyt 65-70 tuntisia viikkoja.

No tuo Michelin tähti

Lue lisää: Viinimaailman kuulumisia 2.2017

Viinimaailman kuulumisia 1.2017

Georgian viinivienti Kiinaan huippulukemissa

Viime vuonna Georgian viinivienti kasvoi huikeasti 128 % ja oli kaikkiaan lähes 4,9 miljoonaa pulloa. Kiina nousi näin kolmanneksi suurimmaksi asiakkaaksi Venäjän (25 miljoonaa pulloa) ja Ukrainan (5,2 miljoonaa pulloa) jälkeen.

Tosin merkittävää on sekin että Georgian viinintuottajat ja vientiorganisaatio on satsannut vuoden aikana 500 000 USD markkinointiin Kiinassa.

Tästä innostuneena maat ovat sopineet verojen poistamisesta vuoden 2017 toisella puoliskolla. Eli nykyinen 48,5 % alkoholivero pudotetaan nollaan.

Harmillista että meillä Suomessa saatavilla olevat Georgian viinit eivät ole maan parhaimmistoa. Odotankin päivää jolloin erinomaista Saperavia tai luostarimunkkien tuottamaa kvevri-viiniä olisi saatavilla täälläkin.

Georgian viinien kokonaisvienti viime vuonna oli lähes 50 miljoonaa pulloa ja arvoltaan noin 110 miljoonaa USD.

*****

Melko tarkkaan $ 550 miljoonan arvosta Kurniawanin feikkiviiniä

Lue lisää: Viinimaailman kuulumisia 1.2017