Blogiartikkelit

HORECA - Beirut

Valmistautuessani matkaan kohti Libanonia tutustuin myös Ulkoministeriön matka/turvallisuusraporttiin. Sen luettuaan ei ole niinkään varma haluaako matkustaa Libanoniin.

Mutta kokemus osoitti, että maa on todella mielenkiintoinen, varsin ystävällisiä ihmisiä, paljon nähtävää, maukasta ruokaa ja erinomaista viiniä.

Libanon on pieni maa alaltaan ja siellä on noin 4,5 miljoonaa asukasta, josta lähes puolet asuu Beirutissa.

Hyvin mielenkiintoista on myös se että Libanonissa on lähes 3 miljoonaa pakolaista – puolet palestiinalaisia ja puolet syyrialaisia.

Matkan päätarkoitus oli osallistua Libanonin HORECA-messuille, jotka olivat 22. järjestyksessä. Ainoastaan ammattilaisille tarkoitetut hotelli-, ravintola- ja catering-alan messut olivat oikein hyvin järjestetty ja organisoitu messutapahtuma. Ohjelmaa seuratessa huomasi kyllä selvästi, että tapahtumassa liikkui huomattava sponsori-raha, sillä päivät olivat myöhäiseen iltaan saakka täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempia seminaari-, luento- ja keittiödemoesityksiä. Paikalle oli tuotettu kymmeniä huippukokkeja eri puolilta maailmaa. Kyseiset messut avattiin iltapäivällä kello 15 ja useimpina päivinä olivat avoinna kello 22 saakka.

Lue lisää: HORECA - Beirut

Le Anteprime di Lasize

Usean vuoden ajan Gardan rannalla on maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestetty Anteprima Chiaretto ja Anteprima Bardolino tilaisuudet. Tänä talvena vuosikerta teemana oli 2014.

Pieni mutta huikean suosittu kaksipäiväinen tilaisuus kiinnostaa useita tuhansia viinin ystäviä. Ja paikalle päästyäni totesinkin että on taivaallista kun kaulassa roikkuu nimilappu ja voi maistella tyylikkäästi kaikki tarjolla olevat viinit sivistyneesti istuen ja sommelierien palveluista nauttien. Ei tarvitse tuuppia ja töniä, vaan on oma tiski jossa voi rauhassa tehdä muistiinpanoja ja maistella omaan tahtiin, eli siis kohdallani hyvinkin nopeasti !

Tämä viikonlopputilaisuus on huikean suosion saanut ja siellä oli erilaisia ryhmiä liikenteessä ja maistelemassa. Eräs ryhmä oli parinkymmenen hengen naisseurue jotka olivat jo hyvinkin isoäiti tai isoisoäiti iässä. Hyvin tuntui viininmaistelu sujuvan. Toinen iso, varmaankin 40-50 henkilöä käsittänyt seurue oli moottoripyörä

Lue lisää: Le Anteprime di Lasize

Montefalco Sagrantino

Umbrian maakunnassa Italiassa sjaitseva Montefalco on pieni vajaan kuudentuhannen asukkaan kaupunki on viehättävä idyllinen paikka jossa todennäköisesti vierailisi mieluummin kesällä kuin helmikuun puolivälissä. Tähän kyseiseen ajankohtaan nyt vain osui Anteprima Sagrantino, jonka paikalliset viinituottajat järjestivät nyt toista kertaa.

Joku vaivaa meikäläistä sillä edellisenkin kerran olin alueella talvikuukausina. Edellisen kerran perheen kanssa joulun uuden vuoden aikaan useampia vuosia sitten. Mutta Montefalcon lähimpiä isoja kaupunkeja ovat Perugia ja Assisi, todella viehättäviä ja historiallisia nähtävyyksiä täynnä olevat kohteet.

Mutta takaisin Montefalcoon ja siihen miksi sinne piti päästä.

Alue ei ole kovinkaan tunnettu viinistä nauttivien keskuudessa, mutta kannattaa tutustua, sillä heillä on yksi oma rypälelajikkeensa, Sagrantino, joka tuottaa todella upeita, täyteläisiä, monivivahteisia viinejä. Mutta, mutta ... niitä kyllä kannattaisi varastoida, kypsyttää pitkään. Aika harva meistä ostaa viiniä kellaroitavaksi kymmeneksi vuodeksi.

Consorzio Tutela Vini Montefalco johtajatar Maruska Passerin johdolla olivat luoneet todella upean tilaisuuden ja puitteet. Ehken parhaiten organisoitu tilaisuus jossa olen ollut Italiassa viime vuosien aikana.

Anteprima Sagrantino 2011 keskittyi otsikon mukaan viimeksi lanseerattuun vuosikertaan ja yli 20 tuottajaa olikin esillä tilaisuudessa tuotteineen eli Montefalco Rosso DOC 2012, Montefalco Rosso DOC Riserva 2011 sekä Montefalco Bianco DOC. Tilaisuus järjestettiin Chiostro di Sant’Agostino sekä Sala Consiliare jotka olivat aluehallinnon järjestäjille “vuokraamia”.

Päivien aikana

Lue lisää: Montefalco Sagrantino

Viinimaailman kuulumisia 4.2015

Ensimmäiset terveiset Bordeauxin Primeur tastingeistä ovat sellaiset että viimeisin vuosikerta on loistava ja verrattavissa lähes 2010 vuoden erinomaiseen satoon. Vuotta 2014 pidetään alueella erityisen hyvänä varsinkin Cabernet Sauvignon lajikkeelle.

Cabernet tuottaa parhaan sadon jos on pitkä kuuma kesä ja viime vuoden viinien odotetaan omavan myöskin erinomaiset ikääntymismahdollisuudet. Eli ei kannata sitten aikanaan hätäillä pullojen avaamisen kanssa vaan nauttia niistä maltilla. Viinit ovat hedelmäisiä ja täyteläisiä.

* * * * *

Maaliskuun alussa järjestetyllä Macau Wine & Dine festivaaleilla ennätysmäärä vierailijoita.

Viiden päivän aikana Venetian Macao -kasinon puutarhassa kävi 26 500 nautiskelijaa maistelemassa viiniä, olutta, tisleitä sekä erilaisia ruoka-annoksia.

Mukana olleiden kaikkiaan 37 yrityksen mukaan myynti kasvoi edellisvuodesta huikeat 68 %. Paikallinen viiniseura järjesti kaikkiaan 16 eri ohjattua viininmaistamistilaisuutta. Ensi vuonna maaliskuussa suuntaamme Macaolle ?

On näemmä muutamia aloja ja alueita jotka eivät pääse valittamaan huonoa kaupankäyntiä.

*****

Uuden Seelannin viinintuottajat saavuttivat ennätysviennin viime vuonna – 8,2 % kasvua viinin viennissä. Viini onkin tuotteena nyt sijalla 6. maan vientitilastoissa ja viennin arvo on noin miljardi euroa.

*****

Portugalin viinit kasvattivat myyntiään Englannissa lähes 20 % ja maan kuohuviinit peräti 64 % vuonna 2014.

*****

Bangkokissa Thaimaassa on nyt Aasian paras ravintola !

Asia´s 50 best restaurant awards tilaisuus viime viikolla listasi jälleen parhaat ravintolat Aasian maissa.

Listan ykkösravintola Gaggan, osoitteessa 68/1 Soi Langsuan löytyy siis Bangkokista. Hienoa että ex-kotikaupunkini ravintolat pääsevät myös hienosti maailmankartalle. Viime vuonna tämä ravintola oli sijalla 3. Myös koko maapallon ravintolalistalla Gaggan ovat kahdenkymmenen parhaan joukossa.

Hyvänä kakkosena Aasian listalla on japanilainen Narisawa Tokiosta ja kolmantena Shanghaissa sijaitseva Ultraviolet by Paul Pairet.

Bangkokissa sijaitsevista ravintoloista Nahm oli viime vuoden voittaja ja tällä kertaa sijalla 7.

Gaggan on enemmän intialaisen keittiön suunnalla ja intialainen omistaja-kokki Gaggan Anand oman tarinansa mukaan ei koskaan jaksanut opiskella vaan soittaa rokkia ja tehdä suunmukaista ruokaa. Kerran sitten yhden Bangkokiin suuntautuneen ryyppyreissun jälkeen kaveri päätti jäädä pysyvästi Thaimaahan ja perustaa ravintolan kavereiden kanssa.

Nahm puolestaan on yksi maailman parhaita thai-ravintoloita, jonka keittiöstä vastaavat australialainen David Thompson sekä Prin Polsuk. Thompsonin Nahm London oli ensimmäinen thai-ravintola jolle myönnettiin Michelin tähti.

50 parhaan ravintolan joukossa Aasiassa on viisi ravintolaa Bangkokista.

*****

Ex-NBA Houston Rockets koripalloammattilainen Yao Ming on tuottanut jo vuodesta 2011 viiniä lähinnä Kiinan markkinoille. Reilut 80 % koko tuotannosta menee Kiinaan ja siellä lähinnä Shanghain markkinoille.

Yao Ming on lähtöisin juuri Shanghaista. Useimmat meistä mjuistavat hänet kenties Pekingin olympialaisten Kiinan lipun kantajana sekä kookkaana maajoukkuepelaajana.

Myynti on kasvanut USAssakin sen verran ripeästi että kaveri on päättänyt sijoittaa itse yhdessä joukkorahoituksen kanssa pariin laajennukseen yhteensä noin 3 miljoonaa. Yhdysvalloissa myynti alkoi varsinaisesti vasta vuonna 2012 kun Robert Parker rankkasi 2010 Cabernet Sauvignon viinin 95-pisteen arvoiseksi.

*****

Veuve Clicquot tuottaa samppanjapullon lahjaboksin rypälejätteestä. Projekti “Naturally Clicquot” tulee markkinoille huhtikuussa.

Tässä uudessa materiaalissa on 25% rypälemäskiä, joka on jauhettu hienoksi jauheeksi ja sen jälkeen sekoitettu uusiopaperiin. Materiaali on 100 % biohajoavaa ja kierrätettävää ja tulee ensimmäiseksi myyntiin Tescon supermarketteihin.

Alunalkaen projektissa käytettiin perunatärkkelystä ja uusiopaperia.

*****

The Billionaire’s Vinegar

Vuosien neuvotteluiden jälkeen on viiniväärennösten maailmaan sijoittuva elokuva työnalla.

The Billionaire’s Vinegar elokuvan pääosassa näyttelee Matthew McConaughey. Benjamin Wallacen kirjan elokuvaoikeudet osti Sony vuonna 2008 jo ennen kirjan julkaisemista, tuottajana on Will Smith.

Tarina kertoo viininkeräilijöistä, joille myytiin USAn presidentti Thomas Jeffersonin mukamas omistamia viinipulloja vuodelta 1787.

Vuonna 1985 Malcolm Forber osti huutokaupasta vuoden 1787 Ch Lafite pullon hintaan 156 000 USD ja vuonna 1987 amerikkalainen miljardööri Bill Koch osti neljä pulloa samaista viiniä saksalaiselta diileriltä Hardy Rodenstockilta. Koch maksoi pulloista noin puoli miljoonaa taalaa. Jälkimmäisessä tapauksessa pullossa olleet kaiverrukset todettiin pian väärennöksiksi ja asiaa puitiin oikeudessa vuosikausia kunnes herrat sopivat asian keskenään hiljattain.

Tällaista elokuvaa siis odottelemaan.

*****

Taipeissa Taiwanilla on viinien maahantuoja saatu kiinni vilpistä.

Ratsiassa löydettiin 30 000 pulloa viiniä joka oli tuotu bulkkina Espanjasta ja Chilestä ja pullotettu Taiwanilla ranskalaisena. Pullojen etiketit tietenkin tunnettujen ja arvokkaiden viinitilojen kopioita.

Viranomaisten mukaan yritys on pullottanut 440 000 pulloa vuodesta 2010.

*****

Erinomaista viskiä Taiwanilta

Taiwanilainen viski – Kavalan on nimetty Maailman parhaaksi single malt viskiksi vuonna 2015

Useissa eri kategorioissa voittajiksi selvisivät niin skottiviskit kuin japanilaisetkin.

Tämä pääsarjan voitanu taiwanilais viski on Yilanissa sijaitsevan King Car tislaamon tuote.

*****

Viiniä tammipullossa

Kolmekymppinen, Chicagossa asuva kanadalainen Joel Paglione on tuonut markkinoille amerikkalaisesta tammesta valmistetun viinipullon.

Pinocchio Barrique pulloon kaadetaan perus pöytäviiniä ja annetaan muhia vuorokausi tai pari. Tämän jälkeen viinin pitäisi sitten maistua paremmalta. Tällaista puupulloa pääsee kokeilemaan vaikkapa tilaamalla sen www.pinocchiobarrique.com tai www.oakbottle.com sivujen kautta. Sijoitus on 60-90 taalan luokkaa plus postikulut.

Erilaisia makuvivahteita on myös tarjolla, kuten kirsikkaa, vaniljaa, vaahterasiirappia ja kahvia.

Kaverin vanhemmilla on viinitila Kanadassa ja heidän mielestään idea on kerrassaan toimiva. Puun läpi hengittävä ja tanniineja pehmentävä tammi tekee viinistä pehmeämmän ja nautittavamman.

Paglione kertoo mm että pari päivää pullossa ollut terästankissa tuotettu Chardonnay viini on muuttunut kallimman tammisen viinin ominaiseksi.

Kuka sitten tammisuutta haluaa viiniinsä ?

*****

BIVB (Bureau Interprofessionel des Vins de Bourgogne)

on aloittanut Burgundin viinien markkinoinnin eri puolilla maailmaa samanaikaisten maistamistilaisuuksien järjestämisellä.

Ensimmäisessä tilaisuudessa viittä viiniä maisteltiin 25 eri maassa ja läsnäolijat saattoivat esittää kysymyksiä Ranskassa läsnäolleille viinitilallisille tai enologeille. Alussa pieni briiffi alueesta ja sen viineistä. Ja lopuksi myös muutama kysymys läsnäoleville, ikäänkuin tarkistaaksemme paikalla olijoidenn Burgundy-viinitietoutta.

BIVB aikatauluttaa tilaisuuden vuorokauden aikana 4 eri aikavyöhykkeeseen, jotta mahdollisimman moni pääsee nauttimaan tästä kiehtovasta uudesta konseptista.

BIVB on satsannut viime vuosina todella paljon tietopakettiin joka on löydettävissä heidän nettisivuiltaan - www.vins-bourgogne.fr.

Sivuilla ei ole sanaakaan suomeksi mutta omat versiot löytyy mm Ruotsin, Norjan ja Tanskan kielillä.

*****

Metalli vai luonnonkorkki

Yksi VINITALY messujen seuratuimpia viinimaistamistilaisuuksia oli Australian huipputuottajien tasting, jossa verrattiin kierrekorkki- ja luonnonkorkkisuljettujen viinien kehitystä.

Tyson Stelzerin ohjaamassa tilaisuudessa maisteltiin Henschke Hill of Grace Shiraz 2004, Cullen Diana Madeline Cabernet Sauvignon/Merlot 2004 sekä 2005, Yalumba The Signature Cabernet Sauvignon/Shiraz 2003 ja Brokenwood Rayner Shiraz 2001. Kansainvälisistä viinituomareista koottu paneli asetti selkeästi kierrekorkkiset paremmiksi.

Tämä yllätti varsinkin italialaiset, sillä siellähän on aivan viime aikaan saakka ollut kierrekorkki kiellettyjen listalla – kuten esimerkiksi Brunelli di Montalcinon viinien kohdalla. Viime syksynä lakia muutettiin Italiassa ja nyt useimmilla viinialueilla aina DOCG luokkaan saakka voidaan pullottaa viini kierrekorkillisiin pulloihin. Perinteisillä viinialueilla tämä on varmaan pitkään keskustelun ja piikittelyn aihe.

Mielenkiintoista seurata maailman suurimman korkinmyyjän Amorimin ja synteettisten korkkien jätin Nomacorcin seuraavia siirtoja.

*****

Itävallan viinit jatkaa menestystään

Jo yhdeksäntenä vuonna peräkkäin Itävallan viinivienti on kasvussa. Vuoden 2014 viiniviennin arvo lähentelee jo 150 miljoonaa euroa. Vauhdikkain kasvu on saksaa puhuvissa naapurimaissa kuin myös Skandinaviassa.

Viinistä saatava hinta on myös noussut vuosien saatossa – kymmenen vuoden aikana myytävien viinien keskihinta on noussut 0,83 €/litra aina 2,93 €/litra.

Tästä voimme päätellä että viinit ovat erinomaisia ja AWM´n (Austrian Wine Marketing) markkinointi-tiimi johtaja Willi Klingerin johdolla on tehnyt upeaa työtä.

*****

Jason Atherton

Mikäli matkanne suuntautuu Lontooseen, siellä avataan kesäkuussa Chef Jason Atherton toimesta viineihin keskittyvä tapas baari James Streetillä. Maistuvista tapaksista vastaa ex-Social Eating House Chef Frankie Van Loo ja viinilistaa rakentaa runsaan kokemuksen omaava sommelier Laure Patry. Hän vastaa myös oheisen viinikaupan valikoimasta.

Samaisella omistajalla, siis Athertonilla on kaksi menestyvää paikkaa myös Hong Kongissa.

Ham & Sherry sekä 22 Ships, molemmat Wan Chain alueella Ship Streetillä.

*****

Riedel on julkistanut "Superleggero" sarjan erilaisia ​​viinilaseja

Tässä on kyse lasin keveydestä. Noin 180 € per lasi on hintalapussa Lontoossa, karahvi 450 €. Tuotteia tässä uudessa sarjassa on kaikkiaan kymmenen. Lasit ovat käsintehtyjä ja suupuhallettuja yhtiön Tirolissa tehtaalla.

Tuskin näitä nyt tarvitsee kaikkia eri viineille suositeltavia laseja hankkia, tuleehan tuosta jo melkoinen summa yhdenkin setin osalta jos vaikka pitäisi tusina lasia kaapista löytyä.

*****

Michelin tähtiä jaossa myös Brasiliassa – ensimmäistä kertaa

Ainoana kahden tähden luokkaan pääsi entisen DJ Alex Atalan luotsaama Sao Paolossa sijaitseva D.O.M. (Deo Optimus Maximus). Ravintolan värikkäiltä lautasilta tarjottavien ruokein raaka-aineet tulevat paljolti Amazonin sademetsistä sekä paikallisilta tuottajilta.

Kaikkiaan 16 ravintolaa sai yhden Michelin tähden, myös Atalan toinen Sao Paolon ravintola Dalva e Dito.

*****

Brittikokkien kilpailu Hong Kongissa

Viime vuonna sekä Gordon Ramsay että Jamie Oliver avasivat ravintolat Hong Kongissa. Ja hiljattain Jamie Oliver avasi Kowloonissa Jamie´s Italian ravintolan, Gordon avaa myöhemmin uuden paikan Macaolla.

Franchise tuo uusia mahdollisuuksia nopeaan kasvuun ja rahastamiseen. Edellä mainitut kaverit ovat aloittaneet melkoisen media-sodan ja haukkuvat toinen toisiaan hyvinkin ronskisti useissa lehdissä. Tämä tuskin haittaa kumpaakaan, sehän vain ylläpitää asiakkaiden kiinnostuksen. Ja takaa miljoonien kokkikirjojen myynnin.

Lähenteleehän Jamie Oliverin kirjojen myynti jo 40 miljoonaa kappaletta !

Se mitä laatua ravintolat tarjoavat onkin jo toinen seikka. Esimerkiksi Oliverin vuosi sitten Causeway Bayssa Hong Kongin saarella avaama paikka ei aina saa kriitikoiden kehuja, mutta yleisön mielenkiinto on suuri ja jonot ravintolaan pitkät.

*****

Kiinalaiset nauttivat

ja ovat jo maailman kolmanneksi janoisinta kansaa. Tilastokikkailua vai ei. Julkistettu alkoholin kulutus Kiinassa on WHOn tilaston mukaan noin 7 litraa per asukas. Kun tästä otetaan maan absolutistit pois päästään 15,1 litraan per henkilö puhdasta alkoholia per vuosi. Tämä on enemmän kuin Englannin, Yhdysvaltojen tai Irlannin, puhumattakaan Suomesta. Enemmän alkoholia kulutetaan ainoastaan Tadzikistanissa ja Venäjällä.

Vertailun vuoksi esimerkiksi Brittein saarilla kulutus on laskenut 10,9 litraan ja jos otetaan juomattomat pois päästään lukemaan 13,8 litraa per persoona ja vuosi, jolloin mm Irlanti ja Australia menevät Brittien edelle.

Alkoholin myynnin lisäystä on helpottanut vuonna 2006 tehty uusi verolaki jossa alkoholista maksetaan hintaan perustuva vero, joka on 20 %. Samaan aikaanhan Hong Kongista tuli Aasian ainoa ”maa” jossa ei ole veroa laisinkaan.

*****

Oluesta valmistettu mekko

Milanon Maailmannäyttelyssä esitellään ensimmäinen asu, tyylikäs valkoinen röyhelömekko, joka on tuotettu oluesta ja kehitetystä bakteerikannasta.

Australialainen tiedemies Gary Cass ja muotisuunnittelija Donna Franklin ovat yhteistyönä saaneet kehitettyä kankaan joka syntyy kun erityistä bakteeria lisätään pintahiivaolueeseen. Ajanmyötä tästä syntyy puuvillamaista kuitua. Olueeseen lisätään ”acetobakteeria”, joka ikäänkuin juo oluen ja muuntuu kuiduksi.

Cass sai ideaa tähän kaikkeen jo vuonna 1990 kun hän vahingossa jätti 10 000 litran viinisammion avoimeksi ja viikon päästä muisti asian ja totesi viinin olevan kelvotonta juotavaksi mutta hapen ja acetobakteerin yhteisvaikutuksesta sammiossa olikin kuitumaista ”ainetta”.

Siinä vaiheessa jo kokeiltiin kankaan tekemistä, mutta kun kankaan olisi pitänyt olla koko ajan kostea ja se kaikenlisäksi haisi viinille.

Oluesta valmistettu kangas ei tuoksu laisinkaan, on joustava ja kuiva.

Mitä vielä keksivätkään?

*****

Sir Richard Branson ja Virgin ostoksilla Etelä-Afrikassa

Franschhoekissa sjaitseva Mont Rochelle tila on siirtynyt Bransonin Virgin Limited Edition firman nimiin.

Reilut 12 ha käsittävä tila tuottaa noin 80 000 pulloa viiniä pääosin Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, Syrah ja Cabernet Sauvignon lajikkeista ja pieniä määriä Petit Verdot, Mourvèdre, Semillon sekä Viognier lajikkeista.

Jatkossa omaa tuotantoa kehitetään ja lisätään sekä ajatuksena on ostaa rypäleitä lähialueen viljelijöiltä. Viinikellarin kapasiteetti riittää jopa kaksinkertaistamaan tuotanto.

Uusien omistajien tarkoitus myös tuottaa huippuviiniä ”Miko”-brändillä entisen ja vuonna 2007 edesmenneen omistaja Miko Rwayitaren mukaan.

Myynti varmaan sujuu kitkatta, omistaahan Virgin grouppi yhden UK´n nopeimmin kasvavista viinitukuista ja postimyyjistä.

*****

Myydyimmät oluet

Nyt voitte tarkistaa mikä on kunkin maan suosituin olutmerkki. New Yorkissa majaa pitävän viiniblogi www.vinepair.com sivustolla näkyy yli 100 maan olutsuosikit.

Maailmanlaajuisesti InBev ja SABMiller ovat dominoivia tuottajia, mutta on siellä pienempiäkin, kuten esimerkiksi Suomen kohdalla.

Sivuilta löytyy kiinnostavia aiheita kuten myös - miten viini valloitti maailman.

Älä juo julkisesti – 700 € sakot Singaporessa

Singaporen Grand Old Man – pitkäaikainen ex-pääministeri Lee Kuan Yew menehtyi maaliskuun 25. päivänä, mutta järjestys maassa pysyy tiukkana. LKY, kuten häntä kutsuttiin paikallisten keskuudessa loi aikanaan tiukan siisteysjärjestelmän entiseen brittien siirtomaahan. Vaikka hän luopui vallasta jo vuonna 1990 hän oli viimeaikoihin saakka voimakas taustavaikuttaja.

Singaporen viimeisin lakimuutos, joka koskee myös turisteja mutta erityisesti maassa asuvia ulkolaisia työntekijöitä astui voimaan tänään aprillipävänä. Johtuen erityisesti ulkolaisten innokkaasta alkoholin nauttimisesta mukavan lämpimässä ja kosteassa ilmastossa sen on todettu tuovan mukanaan meteliä ja keskinäisiä ”levottomuuksia”. Jatkossa akoholin nauttiminen on kielletty julkisilla paikoilla 2230-0700 välisenä aikana sekä ravintolakeskittymissä kuten Little India ja Geylang myös juhlapyhinä ja niiden aattoina.

Singaporen hallituksen mukaan yli 80 % haastatelluista puoltaa lakimuutosta kun puolestaan suurimman päivälehden Straits Timesin mukaan 75 % haastatelluista vastustaa uutta lakia.

Varmaan hyvinkin eri henkilöt vastaamassa kummassakin kyselyssä ?