Blogiartikkelit

Viinimaailman kuulumisia 2.2015

Venäjän viinimarkkinat kriisissä ?

Ainakin siitä päätellen että Venäjän toiseksi suurin ranskalaisten viinien maahantuoja päästi viisi yritystään konkurssiin helmikuun alussa. Rusimport niminen yritys ilmoitti asiasta ja syyksi kerrottiin ruplan huono kurssi ja Venäjän keskuspankin määrittelemät huikean korkeat lainan korot (17 %).

Maahantuojien kustannukset ovat kaksinkertaistuneet viime kesästä. Kaikkien maahantuojien on todettu vähentävän viiniportfolion kokoa ja inventaarion määrää. Usemmat maahantuojat pitävät listallaan ainoastaan nopeasti kiertävät viinit.

Olisikohan tässä suomalaisille maahantuoja/tukkureille oiva kanava saada kauppaa Pioetarin alueen ravintoloille. Jospa he vaikka noutaisivat juomat Suomesta, vai lieneekö tässäkin jo virolaiset napanneet osansa ?

Barcelonassa, osoitteessa Carrer de Casanova 69, löytyy todennäköisesti maailman ensimmäinen baari luodinkestävin ikkunoin ? Brew Dog avasi hiljattain baarin entisessä pankkirakennuksessa. Tässä satapaikkaisessa baarissa on 20 hanaolutta ja lukuisa määrä käsityöläisoluita eri puolilta Espanjaa.

Tämä on Brew Dogin 26. baari maailmalla ja näitä löytyy mm Brasiliasta, Japanista, Italiasta ja Ruotsista.

Cîroc Vodka on Grammy Awards tilaisuuksien vodka tästä helmikuusta alkaen. Diageon ja Sean ”Diddy” Combsin omistama vodka brand on mukana kaikissa Grammy tapahtuman esi-, pää- ja jatkobileissä.

Maailman yksi tunnetuimpia viinivaikuttajia, Robert Parker on luovuttanut paikkansa Bordeaux en primeur – tasting tilaisuudessa seuraajalleen Neal Martinille. Parkerista tuli yksi maailman seuratuimpia viinikriitikoita kun hän aloitti melko noviisina vuonna 1978 arvioimaan Bordeaux viinien vuosikerrat sadonkorjuuta seuraavana vuonna – en primeur.

Vallanvaihdon kohdalla kannattaa mainita että Neal Martin on ollut mukana Bordeaux kuvioissa jo 18 vuotta, eli hieman erilainen kokemuspohja kuin aikoinaan Parkerilla.

Nyt paljon arvuutellaankin miten tämä vaikuttaa etenkin Bordeaux viinien arviointeihin kun yksi historian suurimmista viiniguruista on lopettanut viinien pisteytykset. Ja mitä tämä kaikki vaikuttaa näiden viinien hinnoitteluun ? Päätyykö Martin jossain vaiheessa samaan että hänen sanomisensa vaikuttaa pullon hintaan ?

Kaikkein yllättävintä asiassa on kaiketi se että asia julkistettiin juuri samana päivänä kun primeur-tastingit alkoivat Lontoossa.

Toki Parkerin manttelinperijälistalta löytyy useita muitakin henkilöitä, joten aika näyttää meille kuka nämä isot saappaat saa itselleen – jos kukaan.

Toki hyvä muistaa että yli kolmekymmentä vuotta sitten perustamansa ja vuonna 2012 singaporelaisille myymänsä Wine Advocat -lehden viinikriitikon aika oli nimenomaan painetun tekstin aikaa, nyt on tusinoittain internetissä bloggaavia ja mielipiteensä julkaisevia viinikriitikoita, kuka enemmän ja kuka vähemmän menestyksekkäitä. Mutta selvää näyttää olevan että useat Wine Advocatin, Wine Spectatorin, Decanterin ym –lehden ex-toimittajat ovat nykyään bloggareita. Aikaisemmin teksti on ollut paljon hillitympää kun nykyään netissä teksti on kovempaa, suorasukaisempaa ja tylympää.

Robert Parker syntyi vuonna 1947, joka on ollut yksi Bordeauxin viinihistorian arvostetuimpia vuosikertoja. Kaveri työskenteli ensin vuosikymmenen asianajajana Baltimoressa ja lopettaen sen praktiikan vuonna 1984. Aikaisemmin mainittu The Wine Advocate -lehti oli hänen intohimonsa ja ensimmäistä numeroa hän lähetti vajaalle 600 ihmiselle joiden osoitteen oli kortistoinut. Tällä hetkellä lehdellä on yli 50 000 tilaajaa 37 eri maassa. Hän myös teki 100-pisteen arviointiasteikon tunnetuksi viinimaailmassa.

Lehti myytiin sitten 2012 singaporelaiselle Soo Hoo Khoon Pengille ja kauppasumman arvioitiin olevan reilut 15 miljoonaa USD.

Riojan Consejo Regulador kertoo että vuoden 2014 viinien myynti oli ennätyksellinen – 281 miljoonaa litraa !

Nousu edellisestä vuodesta oli peräti 5 miljoonaa pulloa. Paikallinen myynti pysyi ennallaan, mutta vienti nousi lähes 4 prosenttia. Vaikka punaviini edustaa 90 % koko myynnistä valkoviinin myynti nousi 13,7 %.

Riojan viinit saavuttivat Englannissa ensimmäisen kerran 200 miljoonan punnan myyntirajan. Myös pullon keskihinta nousi muutaman prosentin.

Riojan viinintuottajat, etenkin nuorempi polvi on ottanut voimakkaasti kantaa tulevaisuuteen ja todenneetkin että nyt on korkea aika markkinoida Riojan viinejä erityisesti palstojen, kylien ym erityispiirteiden mukaan. Halutaan erikoistua ja kohdistaa laatukriteerit entistä pienempiin yksityiskohtiin.

Tämän koskee itse asiassa pieniä ja erikoistuneita viinituottajia kaikkialla maailmassa.

Reilut 120 vuotta sitten Pariisissa perustettu Le Cordon Bleu –koulu järjesti hiljattain Bangkokissa seminaarin "Syötäviä hyönteisiä gastronomian yhteydessä".

Suuressa osassa maapalloa muurahaiset, heinäsirkat, madot jne ovat olleet kautta aikain ihmisten ravintoa ja hyvää sellaista. Nyt asia on tullut esiin useassakin yhteydessä ja mm Brysselin katukeittiöissä näitä herkkuja pääsee maistamaan.

Useissa Euroopan maissa hyönteiset ovatkin hyväksyttyä ihmisravintoa, mutta ei Suomessa. On hyvä muistaa että nuo ötökät mitä myydään ruokapaikoissa on viljeltyjä vai pitäisikö sanoa tarhattuja, ei siis luonnosta napattuja. Luonnossa elävistä kun ei aina tiedä mitä mömmöjä niissä saattaa olla.

Bangkokissa järjestettyyn seminaariin saapui osallistujia kaikista ilmansuunnista ja tilaisuus oli todella suuri menestys. Seminaarin yhteydessä hyönteisten ja eri ötököiden mehut, soseutetut kropat ja ötökät sellaisenaan tulivat tutuiksi isolle porukalle keittiömestareita, tiedemiehiä ja elintarvikespesialisteja.

Ruokalistalta löytyi mm muurahais-ginkeittoa sirkkojen kanssa, alkupaloiksi jättiläiskovakuoriaista voin ja yrttien kanssa rapeaksi paistettuna.

Jo vuosia mokomia ötököitä syöneenä omiksi suosikeikseni on tullut muurahaisen munat, bambun kuoren alta löydettävät madot - molemmissa todella herkullinen jugurttimainen maku ja rakenne. Heinäsirkatkin ovat maukkaita suolan ja pippurin kanssa – mutta niin kovin kuivia että juomaa menee turhan paljon.

Viinit tuotettuna rypäleistä parhaiten sopii Viognier, Moscatel ja Albarino.

Starbucks UK on ryhtynyt kahviloissaan myymään myös viiniä ja ns käsityöläisolutta.

Aluksi kokeilu tapahtui useissa ketjun kahviloissa Yhdysvalloissa ja nyt sitä on päätetty laajentaa myös Brittein saarille. Alkoholia myydään kello 16 jälkeen ja sulkemiseen saakka.

Mukaan juomia ei voi ostaa.

Tämän uudistuksen myötä myös ruokavalikoimaa on laajennettu erilaisten makkara-, rapu-, juustoruokien suuntaan.

Väkeviä juomia ei ole tarkoitus ottaa listalle mukaan.

Viinimaailman kuulumisia 1.2015

Erilaista Giniä tarjolla !

Niille jotka ovat kiinnostuneita nauttimaan eri tuottajien giniä ja erityisesti eri vivahteisia gin-tonic juomia kannattaa suunnata Espanjaan. Vuodesta 2009 alkaen Valenciassa toiminut Doce Gin Club myy tällä hetkellä 518 eri giniä.

Mukana mm ruotsalaista Hvenin saarella valmistettua giniä – joka on muuten tanskalaisen Noma ravintolan ainoa myynnissä oleva gin. Tämän baarin omistaja Javer Borjan ylpeydenaiheita ovat myös useat ginit joita ei valmisteta enään.

Yhdysvallat pitää viinimarkkinat kasvussa

Bloombergin mukaan USA on mailman suurin viinimarkkina - ainakin vuoteen 2018 saakka. Markkinoiden arvioidaan kasvavan rapakon takana 11 % ja saavuttavan 380 miljoonan laatikollisen (á 12 pulloa) myynnin pian.

Kiina oli jo hyvää vauhtia saavuttamassa, mutta globaalin talouden kehityksen jäähtyminen sekä korruption eli lahjojen antamisen tarkkailun vuoksi Kiinan markkinat hyytyivät – ainakin hetkellisesti.

Maailmanlaajuisen viininkulutuksen arvioidaan nousevan 2,51 miljardiin laatikkoon parissa vuodessa.

Odottaville äideille oma kuohuviini !

Pohjois-Carolinassa yrittäjä Carrie Marvin on kehittänyt nolla alkoholia sisältävän kuohuviinin raskaana oleville äideille.

Hänen mielestään odottavilla äideilläkin on oikeus juhlia ja näin on tuotettu australialaisista Muscat rypälelajikkeesta alkoholiton kuplajuoma.

Carlsberg olutta pahvisissa pulloissa ?

World Economic Forum Davosissa, Sveitsissä oli paikkana kun Carlsberg paljasti uuden tuotekehityksen tuloksen.

Maailman ensimmäinen täysin biohajoava puukuidusta valmistettu olutpullo. Tämä on tulosta kolmivuotisesta yhteistyöstä ecoXpac firman, Innovation Fund Denmark sekä Technical University of Denmark kesken.

Lontoolainen Bonhamin huutokauppahuone avaa helmikuussa ravintolan, jossa Tom Kemble toimii pääkokkina ja peräti kaksi Master of Wine -tutkinnon suorittanut vastaavat viinilistasta. Modernia eurooppalaista ruokaa tarjoava ravintola avataan huutokauppahuoneen Mayfairin pääkonttorin yhteyteen New Bond Streetille.

Viinilistasta vastaavat Richard Harvey ja Charlotte Edgecombe ja ainakin 16 eri viiniä on lasiettain saatavilla.

Bonhams lupaa että asiakkailla on mahdollisuus maistaa maailman parhaita viinejä hyvin kohtuuhinnoin. Saas sit nähdä.

Pippa Middleton, viinifriikki ja kuninkaallisten sukulainen on niin innostunut viiniharrastaja ja asiantuntija että on läpäissyt the Wine and Spirit Education Trust’s Level 3 kurssin joulukuussa.

Erinomaisten tulosten johdosta hänelle myönnetäänkin The Bunch palkinto englantilaisten laatuviinikauppiaiden toimesta. Mukana ovat Berry Brothers & Rudd, Adnams, Corney & Barrow, Lea & Sandeman, Tanners sekä Yapp Brothers. Tästä palkinnosta kilpailivat kaikki WSET kandidaatit eri puolilla maailmaa.

Diplomin lisäksi hänelle luovutetaan kuusi laatikollista huippuviiniä arvoltaan £1,500.

Huhujen mukaan Pippa on tulevaisuudessaa myös amerikkalaisen NBC kanavan The Today Show´n viinikriitikko.

Hän harkitsee the Master of Wine kurssin aloittamista.

Villa Maria on nimetty Air New Zealandin ainoaksi viinien toimittajaksi turistiluokassa.

Aikaisemmin valinta tehtiin kaksi kertaa vuodessa tarjouskilpailun mukaan. Aikaisemman systeemin mukaan matkustajat pääsivät maistamaan useamman tuottajan viiniä, mutta lentoyhtiö katsoi ettei vanha systeemi yhtään paremmin auta viiniteollisuutta.

Tämä on varsin erilainen päätös kuin esimerkiksi Emirates lentoyhtiöllä, joka hiljattain osti viiniä 500 miljoonan US taalan edestä.

Kaliforniassa saa taas hanhenmaksaa

Liittovaltion tuomari kumosi osavaltion tiukan lain ankan ja hanhenmaksan myynnistä ja käytöstä ravintoloissa. Kielto pitää edelleen koskien tuotantoa. Ravintoloitsijat ottivat tiedon vastaan mielissään.

Vicky Lau on nimetty Aasian parhaaksi naispuoliseksi keittiömestariksi – kokiksi.

Hän on Hong Kongin Tate Dining Room ravintolan omistaja ja kokki ja hän sai juuri “Veuve Clicquot Asia’s Best Female Chef 2015” -tittelin.

Tämä diplomi on osa Asia´s 50 Best Restaurant –ohjelmaa jonka pääsponsoreita ovat S.Pellegrino ja Acqua Panna.

Lau valmistui ensin graafiseksi designeriksi mutta kiinnostus ja into ruokaa kohtaan sai hänet opiskelijaksi Bangkokissa sijaitsevaan Le Cordon Bleu –kokkikouluun.

Oletteko huomanneet että musiikin korkeat äänet parantaa hapanimelän ruoan makua ja matalat äänet parantavat katkeraa makua.

Heston Blumenthalin The Fat Duck –ravintolassa päivällisvieraat jotka syövät meren antimia kuuntelevat samalla äänitettä meren kuohuista ja kehuvat että makujen kokonaisvaikutelma paranee.

Äänillä kaiketi on vaikutusta - miettikääpä perunalastujen rapsahdusta, hiiliohappoisen juoman poreilusta tulevaa ääntä. Miten tämä vaikuttaa mielikuviimme ja makuihin.

Kuten professori Charles Spence toteaa, tummaa suklaata tai kahvia aterian päätteeksi ja Pavarottin Nessum Dorma soimaan. Näin voidaan vähentää tumman suklaan tai kahvin katkeraa makuvivahdetta.

Kiinalaiset sijoittajat ovat laajentaneet reviiriään

Nyt Etelä-Afrikan Malmesburyn Swartland Wineryn osake-enemmistö on myyty kiinalaiselle tekniikan alan yrittäjä William Wu´lle. Tämä ei olekaan aivan pikkutila, sillä heidän 3600 hehtaarin viiniviljelykset tuottavat 24 miljoonaa pulloa viiniä vuosittain. Herra Wu on aikaisemmin hankkinut osan Paarlissa sijaitsevasta Veenwouden viinitilasta.

Hänen suurin mielenkiinto on maistuvat punaviinit ja kaikki tuotanto suunnitellaan myytäväksi Kiinaan.

Samppanja n vienti 2014 ylitti 4,5 miljardia €.

Australian viinivienti Aasiaan kasvoi viime vuonna 8 %. Kokonaisvienti 1,9 % ja oli yli 700 miljooaa litraa vuonna 2014. Tämän kokonaisarvo on lähes 1,3 miljardia €. Australian huippuviinejä Hong Kong osti 43 % enemmän, Singapore 123 %, ja Malesia 60 %.

Samppanjatalo Piper-Heidsieck on yksinoikeudella elokuva Oscar-juhlien samppanja seuraavat kolme vuotta.

Piperin brut ja rosé on samppanja jota kaadetaan 87. Academy Awards tilaisuuksissa alkaen helmikuun 22. päivä.

Samainen samppanjatalo on ollut jo 20 vuotta Cannesin filmifestivaalien virallinen tuottaja.

The Comité Champagne on vahvistanut että vuoden 2014 sadosta saatavaaa tuotantomäärää saadaan nostaa aikaisemmasta suuren kysynnän vuoksi. Tämän vuoden myynnin oletetaan saavuttavan vähintään 307 miljoonan pullon rajan.

Samppanjan myynti on kasvanut noin 1 % ja viime vuonna myytiin lähes 308 miljoonaa pulloa.

Samppanjan tuottajat saavat laittaa kustakin sadosta ns jemmaan tuotettua samppanjaa siltä varalta että edessä on huono satovuosi.

On kuitenkin herännyt kysymys siitä mikä on oikea varaston suuruus ja kuinka sitä säilytetään. Pitää olla laadukkaat säiliöt tai siis tynnyrit ja joskus melkoinen määrä kapasiteettia.

TV-kokki Gordon Ramsay hävisi oikeudessa – viulut tulivat maksamaan £1.6m.

Ramsay allekirjoitti 25 vuoden vuokrasopimuksen Regent Parkin lähellä sijainnutta York & Albany pubiaan varten vuonna 2007 laittaen appiukkonsa Christopher Hutcheson ohjaimiin. Ramsay on väittänyt että appi väärensi hänen nimensä papereihin jossa Ramsaysta tuli liikehuoneiston vuokran henkilökohtainen takaaja.

Tuomarin päätöksen mukaan Ransay oli antanut herra Hutchesonille valtuudet. Tämä on kaiketi ollut yksi syy siihen että Gordonin vaimo Tana ei halua olla missään tekemisissä isänsä ja veljensä kanssa.

Appi ja rouvan veli olivat Ramsayn firmassa duunissa bisness managereina vuoteen 2010 kunnes saivat potkut moninaisista ”vilpeistään”.

Viinitilat vaihtavat omistajaa Bordeauxissa

Huonot vuosikerrat pakottivat omistajat myymään Medocin alueen tilan. Vaikeat sääolosuhteet kuten vuoden 2014 rankat raesateet olivat osasyynä siihen, että perheet Mau sekä Dirkzwager päätyivät myymään vuonna 1998 hankkimansa Château Preuillac tilan.

Ostajana tälläkin kerralla oli kiinalainen taho, joka tosin ei halua julkisuuteen. Ostaja haluaa entisen johdon Jean-Christophe Maun vetämänä jatkavan tilan tuotantoa ja viinien markkinointia.

Kauppasummaa ei myöskään julkistettu, mutta tuttujeni arvioiden mukaan tämä n 30 hehtaarin tila vaihtoi omistajaa 1,5-2 miljoonan euron summasta.

Joulukuussa tehtiin toinenkin viinitilakauppa Bordeauxissa kun Cadillacin alueella (noin 2,5 km päässä Juha Berglundin Ch Carsinista) myytiin Château de Birot.

Tässä ostajana New Century Tourism Group, joka on Kiinan suurimpia hotelli operaattoreita. Niin ja myyjänä alueen vaikutusvaltaisimpia perheitä – Fournier-Casteja.

Castejan nuoremman polven edustaja Mathilde on kanssamme oppaana kesäkuisella VINEXPO matkalla.

ConeTech – viinin alkoholia alemmaksi

Lopullisesta viinistä otetaan pieni osa viiniä ja siitä erotetaan ensin haihtuvat aromit. Tämän jälkeen poistetaan alkoholi jäljellä olevasta hajuttomasta nesteestä. Seuraavaksi poistetut aromit lisätään takaisin ja sitten tämä sekoitetaan alkuperäiseen viiniin ja samalla voidaan alkoholimäärää laskea ja säätää halutuksi.

Kaikki tämä tapahtuu alhaisessa lämpötilassa ja pyörivässä kartiosammiossa. Vettä eikä mitään kemiaa lisätä prosessin aikana.

Tällä hetkellä jo neljännes kalifornian Pinot Noir ja Chardonnay viineistä käyvät läpi tämän prosessin jota ConeTech on kehittänyt jo vuodesta 1991. Tuo vuotuinen määrä Kaliforniassa on siis 9 miljoonaa laatikkoa (á 12 pulloa).

Yrityksellä on nykyään toimintaa myös Chilessä, Espanjassa ja Etelä-Afrikassa.

Tämä teknologia on useiden viinintekijöiden mieleen sillä näin voidaan täyteläisen viinin alkoholipitoisuutta hieman laskea. Toinen käytetty tapahan on suorittaa sadonkorjuu hieman etuajassa jolloin sokeria ja alkoholia ei tule liikaa. Tämä puolestaan usein tekee sen että viinistä tulee ”vihreää” eli terävämpää.

Tätä samaa teknologiaa käytetään myös Uudessa Seelannissa kun halutaan poistaa ruohoista pyratsiinin makua maitoherasta.

Tulevaisuudessa todennäköisesti moisten metodien kustannukset saadaan kohdalleen ja myös paprikassa esiintyvien pyratsiini makuvivahteiden poisto onnistuu myös viinistä ja tuote on entistä miellyttävämpää.

Tämä koskee varsin selvästi esimerkiksi Etelä-Afrikan Cabernet Sauvignon ja Merlot lajikkeista tuotettuja viinejä.

Tällainen kikkailu tekee myös mahdolliseksi sen että esimerkiksi eri viinin uutteesta eristettyä ominaisuutta voidaan lisätä toiseen viiniin ja näin yhtäkkiä 8 euron viini kilpaileekin 20 euron viinin kanssa.

Mutta eikös tässä mennä sitten taas sellaiseen asiaan, jotta onko tässä mitään järkeä, kohta laborantit tekevät viinimme ?

Samppanja vai Crémant de Bordeaux

Vaihteeksi poliittinen drama ranskalaisittain ?

Bordeauxista kuuluu kummia. Kaupungin pitkäaikainen pormestari Alain Juppé ja melko todennäköisesti Ranskan seuraavien presidentinvaalien (2017) yksi varteenotettava ehdokas lupasi Bordeauxin alueen viinintuottajille että kaupungin virallisissa tilaisuuksissa tarjotaan Crémant de Bordeaux kuohuviiniä. No tästähän samppanjantuottajat hermostuivat ja aloittivat keskustelun ettei Champagnessa tarjoiltaisi ja juotaisi Bordeaux viinejä laisinkaan.

Kenenkään ei tarvitse menettää yöuniaan, sillä Juppé on tarjonnut jo jonkinaikaa tietyissä tilanteissa paikallista kuohuviiniä ja taas joissakin tilaisuuksissa ehtaa samppanjaa. Olisivat ottaneet hieman asioista selvää, niin ei olis tarvinnut ryhtyä hässäköimään ihan lehtiä myöden.

Kesäkuussa VINEXPO messujen aikaan käydään sitten katsomassa mitä juhlajuomaa pormestari tarjoaa.

Totta on kuitenkin se että meillä ei kotona huomenna uuden vuoden aattoiltana avata kotimaista kuohuviiniä, vaan JM Gobillardin vuosikerta samppanjaa 2008.

Nautitaan !