Blogiartikkelit

Montefalco Sagrantino

Umbrian maakunnassa Italiassa sjaitseva Montefalco on pieni vajaan kuudentuhannen asukkaan kaupunki on viehättävä idyllinen paikka jossa todennäköisesti vierailisi mieluummin kesällä kuin helmikuun puolivälissä. Tähän kyseiseen ajankohtaan nyt vain osui Anteprima Sagrantino, jonka paikalliset viinituottajat järjestivät nyt toista kertaa.

Joku vaivaa meikäläistä sillä edellisenkin kerran olin alueella talvikuukausina. Edellisen kerran perheen kanssa joulun uuden vuoden aikaan useampia vuosia sitten. Mutta Montefalcon lähimpiä isoja kaupunkeja ovat Perugia ja Assisi, todella viehättäviä ja historiallisia nähtävyyksiä täynnä olevat kohteet.

Mutta takaisin Montefalcoon ja siihen miksi sinne piti päästä.

Alue ei ole kovinkaan tunnettu viinistä nauttivien keskuudessa, mutta kannattaa tutustua, sillä heillä on yksi oma rypälelajikkeensa, Sagrantino, joka tuottaa todella upeita, täyteläisiä, monivivahteisia viinejä. Mutta, mutta ... niitä kyllä kannattaisi varastoida, kypsyttää pitkään. Aika harva meistä ostaa viiniä kellaroitavaksi kymmeneksi vuodeksi.

Consorzio Tutela Vini Montefalco johtajatar Maruska Passerin johdolla olivat luoneet todella upean tilaisuuden ja puitteet. Ehken parhaiten organisoitu tilaisuus jossa olen ollut Italiassa viime vuosien aikana.

Anteprima Sagrantino 2011 keskittyi otsikon mukaan viimeksi lanseerattuun vuosikertaan ja yli 20 tuottajaa olikin esillä tilaisuudessa tuotteineen eli Montefalco Rosso DOC 2012, Montefalco Rosso DOC Riserva 2011 sekä Montefalco Bianco DOC. Tilaisuus järjestettiin Chiostro di Sant’Agostino sekä Sala Consiliare jotka olivat aluehallinnon järjestäjille “vuokraamia”.

Päivien aikana

Lue lisää: Montefalco Sagrantino

Viinimaailman kuulumisia 4.2015

Ensimmäiset terveiset Bordeauxin Primeur tastingeistä ovat sellaiset että viimeisin vuosikerta on loistava ja verrattavissa lähes 2010 vuoden erinomaiseen satoon. Vuotta 2014 pidetään alueella erityisen hyvänä varsinkin Cabernet Sauvignon lajikkeelle.

Cabernet tuottaa parhaan sadon jos on pitkä kuuma kesä ja viime vuoden viinien odotetaan omavan myöskin erinomaiset ikääntymismahdollisuudet. Eli ei kannata sitten aikanaan hätäillä pullojen avaamisen kanssa vaan nauttia niistä maltilla. Viinit ovat hedelmäisiä ja täyteläisiä.

* * * * *

Maaliskuun alussa järjestetyllä Macau Wine & Dine festivaaleilla ennätysmäärä vierailijoita.

Viiden päivän aikana Venetian Macao -kasinon puutarhassa kävi 26 500 nautiskelijaa maistelemassa viiniä, olutta, tisleitä sekä erilaisia ruoka-annoksia.

Mukana olleiden kaikkiaan 37 yrityksen mukaan myynti kasvoi edellisvuodesta huikeat 68 %. Paikallinen viiniseura järjesti kaikkiaan 16 eri ohjattua viininmaistamistilaisuutta. Ensi vuonna maaliskuussa suuntaamme Macaolle ?

On näemmä muutamia aloja ja alueita jotka eivät pääse valittamaan huonoa kaupankäyntiä.

*****

Uuden Seelannin viinintuottajat saavuttivat ennätysviennin viime vuonna – 8,2 % kasvua viinin viennissä. Viini onkin tuotteena nyt sijalla 6. maan vientitilastoissa ja viennin arvo on noin miljardi euroa.

*****

Portugalin viinit kasvattivat myyntiään Englannissa lähes 20 % ja maan kuohuviinit peräti 64 % vuonna 2014.

*****

Bangkokissa Thaimaassa on nyt Aasian paras ravintola !

Asia´s 50 best restaurant awards tilaisuus viime viikolla listasi jälleen parhaat ravintolat Aasian maissa.

Listan ykkösravintola Gaggan, osoitteessa 68/1 Soi Langsuan löytyy siis Bangkokista. Hienoa että ex-kotikaupunkini ravintolat pääsevät myös hienosti maailmankartalle. Viime vuonna tämä ravintola oli sijalla 3. Myös koko maapallon ravintolalistalla Gaggan ovat kahdenkymmenen parhaan joukossa.

Hyvänä kakkosena Aasian listalla on japanilainen Narisawa Tokiosta ja kolmantena Shanghaissa sijaitseva Ultraviolet by Paul Pairet.

Bangkokissa sijaitsevista ravintoloista Nahm oli viime vuoden voittaja ja tällä kertaa sijalla 7.

Gaggan on enemmän intialaisen keittiön suunnalla ja intialainen omistaja-kokki Gaggan Anand oman tarinansa mukaan ei koskaan jaksanut opiskella vaan soittaa rokkia ja tehdä suunmukaista ruokaa. Kerran sitten yhden Bangkokiin suuntautuneen ryyppyreissun jälkeen kaveri päätti jäädä pysyvästi Thaimaahan ja perustaa ravintolan kavereiden kanssa.

Nahm puolestaan on yksi maailman parhaita thai-ravintoloita, jonka keittiöstä vastaavat australialainen David Thompson sekä Prin Polsuk. Thompsonin Nahm London oli ensimmäinen thai-ravintola jolle myönnettiin Michelin tähti.

50 parhaan ravintolan joukossa Aasiassa on viisi ravintolaa Bangkokista.

*****

Ex-NBA Houston Rockets koripalloammattilainen Yao Ming on tuottanut jo vuodesta 2011 viiniä lähinnä Kiinan markkinoille. Reilut 80 % koko tuotannosta menee Kiinaan ja siellä lähinnä Shanghain markkinoille.

Yao Ming on lähtöisin juuri Shanghaista. Useimmat meistä mjuistavat hänet kenties Pekingin olympialaisten Kiinan lipun kantajana sekä kookkaana maajoukkuepelaajana.

Myynti on kasvanut USAssakin sen verran ripeästi että kaveri on päättänyt sijoittaa itse yhdessä joukkorahoituksen kanssa pariin laajennukseen yhteensä noin 3 miljoonaa. Yhdysvalloissa myynti alkoi varsinaisesti vasta vuonna 2012 kun Robert Parker rankkasi 2010 Cabernet Sauvignon viinin 95-pisteen arvoiseksi.

*****

Veuve Clicquot tuottaa samppanjapullon lahjaboksin rypälejätteestä. Projekti “Naturally Clicquot” tulee markkinoille huhtikuussa.

Tässä uudessa materiaalissa on 25% rypälemäskiä, joka on jauhettu hienoksi jauheeksi ja sen jälkeen sekoitettu uusiopaperiin. Materiaali on 100 % biohajoavaa ja kierrätettävää ja tulee ensimmäiseksi myyntiin Tescon supermarketteihin.

Alunalkaen projektissa käytettiin perunatärkkelystä ja uusiopaperia.

*****

The Billionaire’s Vinegar

Vuosien neuvotteluiden jälkeen on viiniväärennösten maailmaan sijoittuva elokuva työnalla.

The Billionaire’s Vinegar elokuvan pääosassa näyttelee Matthew McConaughey. Benjamin Wallacen kirjan elokuvaoikeudet osti Sony vuonna 2008 jo ennen kirjan julkaisemista, tuottajana on Will Smith.

Tarina kertoo viininkeräilijöistä, joille myytiin USAn presidentti Thomas Jeffersonin mukamas omistamia viinipulloja vuodelta 1787.

Vuonna 1985 Malcolm Forber osti huutokaupasta vuoden 1787 Ch Lafite pullon hintaan 156 000 USD ja vuonna 1987 amerikkalainen miljardööri Bill Koch osti neljä pulloa samaista viiniä saksalaiselta diileriltä Hardy Rodenstockilta. Koch maksoi pulloista noin puoli miljoonaa taalaa. Jälkimmäisessä tapauksessa pullossa olleet kaiverrukset todettiin pian väärennöksiksi ja asiaa puitiin oikeudessa vuosikausia kunnes herrat sopivat asian keskenään hiljattain.

Tällaista elokuvaa siis odottelemaan.

*****

Taipeissa Taiwanilla on viinien maahantuoja saatu kiinni vilpistä.

Ratsiassa löydettiin 30 000 pulloa viiniä joka oli tuotu bulkkina Espanjasta ja Chilestä ja pullotettu Taiwanilla ranskalaisena. Pullojen etiketit tietenkin tunnettujen ja arvokkaiden viinitilojen kopioita.

Viranomaisten mukaan yritys on pullottanut 440 000 pulloa vuodesta 2010.

*****

Erinomaista viskiä Taiwanilta

Taiwanilainen viski – Kavalan on nimetty Maailman parhaaksi single malt viskiksi vuonna 2015

Useissa eri kategorioissa voittajiksi selvisivät niin skottiviskit kuin japanilaisetkin.

Tämä pääsarjan voitanu taiwanilais viski on Yilanissa sijaitsevan King Car tislaamon tuote.

*****

Viiniä tammipullossa

Kolmekymppinen, Chicagossa asuva kanadalainen Joel Paglione on tuonut markkinoille amerikkalaisesta tammesta valmistetun viinipullon.

Pinocchio Barrique pulloon kaadetaan perus pöytäviiniä ja annetaan muhia vuorokausi tai pari. Tämän jälkeen viinin pitäisi sitten maistua paremmalta. Tällaista puupulloa pääsee kokeilemaan vaikkapa tilaamalla sen www.pinocchiobarrique.com tai www.oakbottle.com sivujen kautta. Sijoitus on 60-90 taalan luokkaa plus postikulut.

Erilaisia makuvivahteita on myös tarjolla, kuten kirsikkaa, vaniljaa, vaahterasiirappia ja kahvia.

Kaverin vanhemmilla on viinitila Kanadassa ja heidän mielestään idea on kerrassaan toimiva. Puun läpi hengittävä ja tanniineja pehmentävä tammi tekee viinistä pehmeämmän ja nautittavamman.

Paglione kertoo mm että pari päivää pullossa ollut terästankissa tuotettu Chardonnay viini on muuttunut kallimman tammisen viinin ominaiseksi.

Kuka sitten tammisuutta haluaa viiniinsä ?

*****

BIVB (Bureau Interprofessionel des Vins de Bourgogne)

on aloittanut Burgundin viinien markkinoinnin eri puolilla maailmaa samanaikaisten maistamistilaisuuksien järjestämisellä.

Ensimmäisessä tilaisuudessa viittä viiniä maisteltiin 25 eri maassa ja läsnäolijat saattoivat esittää kysymyksiä Ranskassa läsnäolleille viinitilallisille tai enologeille. Alussa pieni briiffi alueesta ja sen viineistä. Ja lopuksi myös muutama kysymys läsnäoleville, ikäänkuin tarkistaaksemme paikalla olijoidenn Burgundy-viinitietoutta.

BIVB aikatauluttaa tilaisuuden vuorokauden aikana 4 eri aikavyöhykkeeseen, jotta mahdollisimman moni pääsee nauttimaan tästä kiehtovasta uudesta konseptista.

BIVB on satsannut viime vuosina todella paljon tietopakettiin joka on löydettävissä heidän nettisivuiltaan - www.vins-bourgogne.fr.

Sivuilla ei ole sanaakaan suomeksi mutta omat versiot löytyy mm Ruotsin, Norjan ja Tanskan kielillä.

*****

Metalli vai luonnonkorkki

Yksi VINITALY messujen seuratuimpia viinimaistamistilaisuuksia oli Australian huipputuottajien tasting, jossa verrattiin kierrekorkki- ja luonnonkorkkisuljettujen viinien kehitystä.

Tyson Stelzerin ohjaamassa tilaisuudessa maisteltiin Henschke Hill of Grace Shiraz 2004, Cullen Diana Madeline Cabernet Sauvignon/Merlot 2004 sekä 2005, Yalumba The Signature Cabernet Sauvignon/Shiraz 2003 ja Brokenwood Rayner Shiraz 2001. Kansainvälisistä viinituomareista koottu paneli asetti selkeästi kierrekorkkiset paremmiksi.

Tämä yllätti varsinkin italialaiset, sillä siellähän on aivan viime aikaan saakka ollut kierrekorkki kiellettyjen listalla – kuten esimerkiksi Brunelli di Montalcinon viinien kohdalla. Viime syksynä lakia muutettiin Italiassa ja nyt useimmilla viinialueilla aina DOCG luokkaan saakka voidaan pullottaa viini kierrekorkillisiin pulloihin. Perinteisillä viinialueilla tämä on varmaan pitkään keskustelun ja piikittelyn aihe.

Mielenkiintoista seurata maailman suurimman korkinmyyjän Amorimin ja synteettisten korkkien jätin Nomacorcin seuraavia siirtoja.

*****

Itävallan viinit jatkaa menestystään

Jo yhdeksäntenä vuonna peräkkäin Itävallan viinivienti on kasvussa. Vuoden 2014 viiniviennin arvo lähentelee jo 150 miljoonaa euroa. Vauhdikkain kasvu on saksaa puhuvissa naapurimaissa kuin myös Skandinaviassa.

Viinistä saatava hinta on myös noussut vuosien saatossa – kymmenen vuoden aikana myytävien viinien keskihinta on noussut 0,83 €/litra aina 2,93 €/litra.

Tästä voimme päätellä että viinit ovat erinomaisia ja AWM´n (Austrian Wine Marketing) markkinointi-tiimi johtaja Willi Klingerin johdolla on tehnyt upeaa työtä.

*****

Jason Atherton

Mikäli matkanne suuntautuu Lontooseen, siellä avataan kesäkuussa Chef Jason Atherton toimesta viineihin keskittyvä tapas baari James Streetillä. Maistuvista tapaksista vastaa ex-Social Eating House Chef Frankie Van Loo ja viinilistaa rakentaa runsaan kokemuksen omaava sommelier Laure Patry. Hän vastaa myös oheisen viinikaupan valikoimasta.

Samaisella omistajalla, siis Athertonilla on kaksi menestyvää paikkaa myös Hong Kongissa.

Ham & Sherry sekä 22 Ships, molemmat Wan Chain alueella Ship Streetillä.

*****

Riedel on julkistanut "Superleggero" sarjan erilaisia ​​viinilaseja

Tässä on kyse lasin keveydestä. Noin 180 € per lasi on hintalapussa Lontoossa, karahvi 450 €. Tuotteia tässä uudessa sarjassa on kaikkiaan kymmenen. Lasit ovat käsintehtyjä ja suupuhallettuja yhtiön Tirolissa tehtaalla.

Tuskin näitä nyt tarvitsee kaikkia eri viineille suositeltavia laseja hankkia, tuleehan tuosta jo melkoinen summa yhdenkin setin osalta jos vaikka pitäisi tusina lasia kaapista löytyä.

*****

Michelin tähtiä jaossa myös Brasiliassa – ensimmäistä kertaa

Ainoana kahden tähden luokkaan pääsi entisen DJ Alex Atalan luotsaama Sao Paolossa sijaitseva D.O.M. (Deo Optimus Maximus). Ravintolan värikkäiltä lautasilta tarjottavien ruokein raaka-aineet tulevat paljolti Amazonin sademetsistä sekä paikallisilta tuottajilta.

Kaikkiaan 16 ravintolaa sai yhden Michelin tähden, myös Atalan toinen Sao Paolon ravintola Dalva e Dito.

*****

Brittikokkien kilpailu Hong Kongissa

Viime vuonna sekä Gordon Ramsay että Jamie Oliver avasivat ravintolat Hong Kongissa. Ja hiljattain Jamie Oliver avasi Kowloonissa Jamie´s Italian ravintolan, Gordon avaa myöhemmin uuden paikan Macaolla.

Franchise tuo uusia mahdollisuuksia nopeaan kasvuun ja rahastamiseen. Edellä mainitut kaverit ovat aloittaneet melkoisen media-sodan ja haukkuvat toinen toisiaan hyvinkin ronskisti useissa lehdissä. Tämä tuskin haittaa kumpaakaan, sehän vain ylläpitää asiakkaiden kiinnostuksen. Ja takaa miljoonien kokkikirjojen myynnin.

Lähenteleehän Jamie Oliverin kirjojen myynti jo 40 miljoonaa kappaletta !

Se mitä laatua ravintolat tarjoavat onkin jo toinen seikka. Esimerkiksi Oliverin vuosi sitten Causeway Bayssa Hong Kongin saarella avaama paikka ei aina saa kriitikoiden kehuja, mutta yleisön mielenkiinto on suuri ja jonot ravintolaan pitkät.

*****

Kiinalaiset nauttivat

ja ovat jo maailman kolmanneksi janoisinta kansaa. Tilastokikkailua vai ei. Julkistettu alkoholin kulutus Kiinassa on WHOn tilaston mukaan noin 7 litraa per asukas. Kun tästä otetaan maan absolutistit pois päästään 15,1 litraan per henkilö puhdasta alkoholia per vuosi. Tämä on enemmän kuin Englannin, Yhdysvaltojen tai Irlannin, puhumattakaan Suomesta. Enemmän alkoholia kulutetaan ainoastaan Tadzikistanissa ja Venäjällä.

Vertailun vuoksi esimerkiksi Brittein saarilla kulutus on laskenut 10,9 litraan ja jos otetaan juomattomat pois päästään lukemaan 13,8 litraa per persoona ja vuosi, jolloin mm Irlanti ja Australia menevät Brittien edelle.

Alkoholin myynnin lisäystä on helpottanut vuonna 2006 tehty uusi verolaki jossa alkoholista maksetaan hintaan perustuva vero, joka on 20 %. Samaan aikaanhan Hong Kongista tuli Aasian ainoa ”maa” jossa ei ole veroa laisinkaan.

*****

Oluesta valmistettu mekko

Milanon Maailmannäyttelyssä esitellään ensimmäinen asu, tyylikäs valkoinen röyhelömekko, joka on tuotettu oluesta ja kehitetystä bakteerikannasta.

Australialainen tiedemies Gary Cass ja muotisuunnittelija Donna Franklin ovat yhteistyönä saaneet kehitettyä kankaan joka syntyy kun erityistä bakteeria lisätään pintahiivaolueeseen. Ajanmyötä tästä syntyy puuvillamaista kuitua. Olueeseen lisätään ”acetobakteeria”, joka ikäänkuin juo oluen ja muuntuu kuiduksi.

Cass sai ideaa tähän kaikkeen jo vuonna 1990 kun hän vahingossa jätti 10 000 litran viinisammion avoimeksi ja viikon päästä muisti asian ja totesi viinin olevan kelvotonta juotavaksi mutta hapen ja acetobakteerin yhteisvaikutuksesta sammiossa olikin kuitumaista ”ainetta”.

Siinä vaiheessa jo kokeiltiin kankaan tekemistä, mutta kun kankaan olisi pitänyt olla koko ajan kostea ja se kaikenlisäksi haisi viinille.

Oluesta valmistettu kangas ei tuoksu laisinkaan, on joustava ja kuiva.

Mitä vielä keksivätkään?

*****

Sir Richard Branson ja Virgin ostoksilla Etelä-Afrikassa

Franschhoekissa sjaitseva Mont Rochelle tila on siirtynyt Bransonin Virgin Limited Edition firman nimiin.

Reilut 12 ha käsittävä tila tuottaa noin 80 000 pulloa viiniä pääosin Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, Syrah ja Cabernet Sauvignon lajikkeista ja pieniä määriä Petit Verdot, Mourvèdre, Semillon sekä Viognier lajikkeista.

Jatkossa omaa tuotantoa kehitetään ja lisätään sekä ajatuksena on ostaa rypäleitä lähialueen viljelijöiltä. Viinikellarin kapasiteetti riittää jopa kaksinkertaistamaan tuotanto.

Uusien omistajien tarkoitus myös tuottaa huippuviiniä ”Miko”-brändillä entisen ja vuonna 2007 edesmenneen omistaja Miko Rwayitaren mukaan.

Myynti varmaan sujuu kitkatta, omistaahan Virgin grouppi yhden UK´n nopeimmin kasvavista viinitukuista ja postimyyjistä.

*****

Myydyimmät oluet

Nyt voitte tarkistaa mikä on kunkin maan suosituin olutmerkki. New Yorkissa majaa pitävän viiniblogi www.vinepair.com sivustolla näkyy yli 100 maan olutsuosikit.

Maailmanlaajuisesti InBev ja SABMiller ovat dominoivia tuottajia, mutta on siellä pienempiäkin, kuten esimerkiksi Suomen kohdalla.

Sivuilta löytyy kiinnostavia aiheita kuten myös - miten viini valloitti maailman.

Älä juo julkisesti – 700 € sakot Singaporessa

Singaporen Grand Old Man – pitkäaikainen ex-pääministeri Lee Kuan Yew menehtyi maaliskuun 25. päivänä, mutta järjestys maassa pysyy tiukkana. LKY, kuten häntä kutsuttiin paikallisten keskuudessa loi aikanaan tiukan siisteysjärjestelmän entiseen brittien siirtomaahan. Vaikka hän luopui vallasta jo vuonna 1990 hän oli viimeaikoihin saakka voimakas taustavaikuttaja.

Singaporen viimeisin lakimuutos, joka koskee myös turisteja mutta erityisesti maassa asuvia ulkolaisia työntekijöitä astui voimaan tänään aprillipävänä. Johtuen erityisesti ulkolaisten innokkaasta alkoholin nauttimisesta mukavan lämpimässä ja kosteassa ilmastossa sen on todettu tuovan mukanaan meteliä ja keskinäisiä ”levottomuuksia”. Jatkossa akoholin nauttiminen on kielletty julkisilla paikoilla 2230-0700 välisenä aikana sekä ravintolakeskittymissä kuten Little India ja Geylang myös juhlapyhinä ja niiden aattoina.

Singaporen hallituksen mukaan yli 80 % haastatelluista puoltaa lakimuutosta kun puolestaan suurimman päivälehden Straits Timesin mukaan 75 % haastatelluista vastustaa uutta lakia.

Varmaan hyvinkin eri henkilöt vastaamassa kummassakin kyselyssä ?

Viinimaailman kuulumisia 3.2015

Julkimoiden pakottava tarve lanseerata omaa nimeään kantava alkoholijuoma on loputon.

Pari vuotta sitten George Clooney ja bisnespartneri Rande Gerber toivat tequila merkin “Casamigos” markkinoille – ensin Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Nyt tuote tulee myyntiin myös Euroopassa tämän kevään aikana. Tequilaa tuotetaan kolmea eri makusuuntaa: Casamigos Blanco, Casamigos Reposado sekä Casamigos Añejo.

Englannissa hinnat ovat 60,00-80,00 euron haarukassa per putelli.

Muistin virkistämiseksi jotta tuo herra Gerberillä on tunnetun kaverin lisäksi myös tunnettu vaimo – supermalli Cindy Crawford.

Markkinatilanne ja kilpailu on saanut samppanjantuottaja Moët & Chandonin avaamaan pop-up Champagne koulun Lontoossa.

Moët Academy, joka on “tuotteen” markkinointi nimi opettaa samppanjan ja kuohuviinin eroihin, kalkkipitoisen maaperän tuomiin vivahteisiin, toisen pullokäymiseen ja moniin muihin asiaan kuuluviin seikkoihin.

Puolitoista tuntia kestävä koulutustilaisuus maksaa noin 50 € ja löytyy osoitteesta OXO2 Lontoon Southbankista. Näin siis jos kiinnostaa ja olette Lontoossa 13.-24. huhtikuuta tänä vuonna.

Gordon Ramsay avaa Maze Grill ravintolan samalle paikalle jossa sijaitsi Aubergine ravintola ja jossa hän sai ensimmäiset 2 Michelin tähteään vuonna 1997. Auberginen Ramsay osti vuonna 1993 ja oli paikka jossa tämä maailmalla hyvin tunnettu entinen jalkapalloilija saavutti maineensa. Fulham Roadin poikkikadulla, osoitteessa 11 Park Walk avataan huhtikuussa Maze Grill.

Kuusikymmenpaikkainen grilliravintola tarjoaa asiakkailleen erikoisliharuokia, kalaa ja lintuja jotka pääosin grillataan Josper grillissä. Mutta myös maukkaat sushit ja sashimit ovat listalla.

Ramsay tiettävästi maksoi paikasta reilut 1,5 miljoonaa euroa ja on laittamassa lasikaappiin näytille myös vieraskirjan jonka hän näyttävästi varasti luopuessaan ravintolasta 1998 kun perusti Royal Hospital Road ravintolan.

Uusi ravintola sijaitsee alueella, jossa on useita huippuravintoloita. Muutamissa on käyty itsekin aterialla.

Katsotaan sitten josko Maze olisi seuraavan Lontoon reissun listalla.

Gordon Ramsey yritysryppäässä on tällä hetkellä 13 ravintolaa Brittein saarilla ja 25 ravintolaa muualla maailmassa. Hänen arvostetuin ravintola Gordon Ramsay Lontoossa on pitänyt kolme Michelin tähteään jo reilut 12 vuotta.

Rentoa meininkiä saatiin myös Hong Kongin ravintolamaailmaan kun hän avasi hiljattain Bread Street Kitchenin joka on saanut tutuiltani jo melkoista kiitosta. Sinne siis.

Jälleen uutisia viinien puhelin- ja nettikaupasta. Vuonna 2008 perustettu Bordeaux Fine Wine Ltd on asetettu selvitystilaan ja firman dirikka Kenneth Gundlach on välittömästi tuomittu liiketoimintakieltoon aina vuoteen 2030 saakka.

Gundlach oli saanut maksuja asiakkailtaan yli 13 miljoonalla eurolla ja käytti rahoja estoitta yksityislentoihin, urheiluautoihin, kilpahevosiin, kalliisiin vaatteisiin, kelloihin ja koruihin. Näillä rahoilla tosin olisi pitänyt hankkia parituhatta laatikollista huippuviinejä.

Puhelimeen vastaavan henkilökunnan viinikoulutus hoidettiin parin päivän pikakurssilla, jossa mestarina toimi herra Jordan Belfort.

Näitä huijauksia tapahtuu nyt sen verran usein että kannattaa olla todella tarkkana minne tilauksensa tekee.

Michelin tähdet olut ravintolalle !

Michelin-tähditetty kokki Daniel Burns New Yorkista kehottaa maistelemaan juustoja olueiden kanssa ei viinien. Hänen mielestään oluet sopivat huomattavasti paremmin juustojen kanssa.

Ravintola Luksus jonka Daniel Burns omistaa yhdessä Jeppe Jarnit-Bjergson kanssa on maailman ensimmäinen Michelin tähditetty ravintola jossa tarjoillaan ainoastaan olutta (ja toki alkoholittomat vaihtoehdot)! Pelkästään hanasta löytyy 21 erilaista vaihtoehtoa.

Tämä pieni 26-paikkainen ravintola löytyy osoiteesta 615 Manhattan Ave, Brooklyn. Ja maistelumenu kustantaa 95 taalaa ja siihen olutparit 45 taalaa.

Cono Sur on mukana Tour de France sponsorina ainakin seuraavat kolme vuotta.

Tällä chileläisellä tuottajalla on ollut jo vuosikausia ”Bicicleta” viinit myös Alkon myynnissä. Tällä hetkellä neljä eri viiniä ja hiljattain maistamani Riesling 2014 on todella maukas ja oivallinen viini vaikkapa kevyen iltapalan seuraksi.

Parhaimmillaan äyriäisten ja thaimaalaisen ruoan kanssa. Cono Sur on saavuttanut melkoisen suosion eurooppalaisten pöydässä, vime vuonna myynti nousi esimerkiksi Brittein saarilla 73 %.

Viini maksaa Alkossa 8.98 € - erinomainen hankinta.

Yhä useimmin saamme lukea häiriköivistä lentomatkustajista.

Tähän pyritään vaikuttamaan ja nyt Brittein saarten lentokentillä ryhdytään valvomaan alkoholin myyntiä.

Kolmen viime vuoden aikana väkivaltaiset tilanteet ovat kolminkertaistuneet ja vuonna 2014 niitä kirjattiin 114. Luku lähenee jo Yhdysvaltojen vastaavaa.

Lentokoneissa tapahtuvista hässäköistä yleisimmät tuntuvat olevan pommiuhkaukset, henkilökuntaan kohdistuvat uhkailut, veskissä tupakointi ja ohjaamoon pääsy yritykset, jotka kaikki uskotaan johtuvan pitkälti alkoholista.

Tämä on varmaankin osasyy siihen että useat lentoyhtiöt ovat siirtyneet maksullisiin juomiin ja nyt on tarkkailun alla lentokenttien ravintolat sekä mm erilaiset lounge/klubi tilat, joissa alkoholin noutaminen on oman halun ja sietokyvyn mukainen.

Kiinassa on otettu jo häiriköivien matkustajien musta lista käyttöön ja sen avulla pyritään estämään kyseisten henkilöiden matkustaminen.

Intian luksus-hotelliketju Taj Group uudistanut viinivalikoimaansa kuluttajien vaatimuksiin nojaten.

Viinin kulutus on merkittävässä kasvussa Intiassa. Ja erityisesti asiakkaiden viinituntemus on lisännyt tarvetta panostaa hotelliketjun viinikellareiden laatuun ja valikomaan. Yritysryppään kanssa tiiviisti työskentelevä Treasury Wine Estates on tuotteistanut viinilistan jossa on Penfoldsin, Saint Clairin, Fratellin viinejä. Cabernet/Shiraz punaisella puolella ja Pinot Gris ja Sauvignon Blanc ovat valitut rypälelajikkeet alkuvaiheessa – ja mielestäni sopivatkin intialaisen keittiön kanssa varsin mainiosti.

Tässäkin on hyvä huomioida että pään avaajaana australialaiset, missä laahaavat eurooppalaiset viejät ja markkinoijat ? Nyt olisi korkea aika aktivoitua ja saada hieman agressiivisuutta peliin. Ei tuo Taj-ketju ole ainoa Intiassa oleva hotellirypäs. Muitakin löytyy ja uusia nousee. Nyt vain viinialueiden vientimiehet liikkeelle.

Viime vuonna Australian viinin myynti kasvoi 27 % määrällisesti ja 24 % rahallisesti !

Maaliskuun 7. päivänä Lontoon Bonhamsin huutokauppahuoneella on kaksi varsin etityistä huutokauppakohdetta.

Moët & Chandonin vuodelta 1890 oleva ”sporttinen” hevosvankkuri on pariisilaisen Morelin rakentama ja Veuve Clicquot vastaava, hieman isompi vuodelta 1870 on kaupan.

Kummankin vankkurin huutohinnaksi arvioidaan noin 25 000 € per yksikkö.

Viinimaailman kuulumisia 2.2015

Venäjän viinimarkkinat kriisissä ?

Ainakin siitä päätellen että Venäjän toiseksi suurin ranskalaisten viinien maahantuoja päästi viisi yritystään konkurssiin helmikuun alussa. Rusimport niminen yritys ilmoitti asiasta ja syyksi kerrottiin ruplan huono kurssi ja Venäjän keskuspankin määrittelemät huikean korkeat lainan korot (17 %).

Maahantuojien kustannukset ovat kaksinkertaistuneet viime kesästä. Kaikkien maahantuojien on todettu vähentävän viiniportfolion kokoa ja inventaarion määrää. Usemmat maahantuojat pitävät listallaan ainoastaan nopeasti kiertävät viinit.

Olisikohan tässä suomalaisille maahantuoja/tukkureille oiva kanava saada kauppaa Pioetarin alueen ravintoloille. Jospa he vaikka noutaisivat juomat Suomesta, vai lieneekö tässäkin jo virolaiset napanneet osansa ?

Barcelonassa, osoitteessa Carrer de Casanova 69, löytyy todennäköisesti maailman ensimmäinen baari luodinkestävin ikkunoin ? Brew Dog avasi hiljattain baarin entisessä pankkirakennuksessa. Tässä satapaikkaisessa baarissa on 20 hanaolutta ja lukuisa määrä käsityöläisoluita eri puolilta Espanjaa.

Tämä on Brew Dogin 26. baari maailmalla ja näitä löytyy mm Brasiliasta, Japanista, Italiasta ja Ruotsista.

Cîroc Vodka on Grammy Awards tilaisuuksien vodka tästä helmikuusta alkaen. Diageon ja Sean ”Diddy” Combsin omistama vodka brand on mukana kaikissa Grammy tapahtuman esi-, pää- ja jatkobileissä.

Maailman yksi tunnetuimpia viinivaikuttajia, Robert Parker on luovuttanut paikkansa Bordeaux en primeur – tasting tilaisuudessa seuraajalleen Neal Martinille. Parkerista tuli yksi maailman seuratuimpia viinikriitikoita kun hän aloitti melko noviisina vuonna 1978 arvioimaan Bordeaux viinien vuosikerrat sadonkorjuuta seuraavana vuonna – en primeur.

Vallanvaihdon kohdalla kannattaa mainita että Neal Martin on ollut mukana Bordeaux kuvioissa jo 18 vuotta, eli hieman erilainen kokemuspohja kuin aikoinaan Parkerilla.

Nyt paljon arvuutellaankin miten tämä vaikuttaa etenkin Bordeaux viinien arviointeihin kun yksi historian suurimmista viiniguruista on lopettanut viinien pisteytykset. Ja mitä tämä kaikki vaikuttaa näiden viinien hinnoitteluun ? Päätyykö Martin jossain vaiheessa samaan että hänen sanomisensa vaikuttaa pullon hintaan ?

Kaikkein yllättävintä asiassa on kaiketi se että asia julkistettiin juuri samana päivänä kun primeur-tastingit alkoivat Lontoossa.

Toki Parkerin manttelinperijälistalta löytyy useita muitakin henkilöitä, joten aika näyttää meille kuka nämä isot saappaat saa itselleen – jos kukaan.

Toki hyvä muistaa että yli kolmekymmentä vuotta sitten perustamansa ja vuonna 2012 singaporelaisille myymänsä Wine Advocat -lehden viinikriitikon aika oli nimenomaan painetun tekstin aikaa, nyt on tusinoittain internetissä bloggaavia ja mielipiteensä julkaisevia viinikriitikoita, kuka enemmän ja kuka vähemmän menestyksekkäitä. Mutta selvää näyttää olevan että useat Wine Advocatin, Wine Spectatorin, Decanterin ym –lehden ex-toimittajat ovat nykyään bloggareita. Aikaisemmin teksti on ollut paljon hillitympää kun nykyään netissä teksti on kovempaa, suorasukaisempaa ja tylympää.

Robert Parker syntyi vuonna 1947, joka on ollut yksi Bordeauxin viinihistorian arvostetuimpia vuosikertoja. Kaveri työskenteli ensin vuosikymmenen asianajajana Baltimoressa ja lopettaen sen praktiikan vuonna 1984. Aikaisemmin mainittu The Wine Advocate -lehti oli hänen intohimonsa ja ensimmäistä numeroa hän lähetti vajaalle 600 ihmiselle joiden osoitteen oli kortistoinut. Tällä hetkellä lehdellä on yli 50 000 tilaajaa 37 eri maassa. Hän myös teki 100-pisteen arviointiasteikon tunnetuksi viinimaailmassa.

Lehti myytiin sitten 2012 singaporelaiselle Soo Hoo Khoon Pengille ja kauppasumman arvioitiin olevan reilut 15 miljoonaa USD.

Riojan Consejo Regulador kertoo että vuoden 2014 viinien myynti oli ennätyksellinen – 281 miljoonaa litraa !

Nousu edellisestä vuodesta oli peräti 5 miljoonaa pulloa. Paikallinen myynti pysyi ennallaan, mutta vienti nousi lähes 4 prosenttia. Vaikka punaviini edustaa 90 % koko myynnistä valkoviinin myynti nousi 13,7 %.

Riojan viinit saavuttivat Englannissa ensimmäisen kerran 200 miljoonan punnan myyntirajan. Myös pullon keskihinta nousi muutaman prosentin.

Riojan viinintuottajat, etenkin nuorempi polvi on ottanut voimakkaasti kantaa tulevaisuuteen ja todenneetkin että nyt on korkea aika markkinoida Riojan viinejä erityisesti palstojen, kylien ym erityispiirteiden mukaan. Halutaan erikoistua ja kohdistaa laatukriteerit entistä pienempiin yksityiskohtiin.

Tämän koskee itse asiassa pieniä ja erikoistuneita viinituottajia kaikkialla maailmassa.

Reilut 120 vuotta sitten Pariisissa perustettu Le Cordon Bleu –koulu järjesti hiljattain Bangkokissa seminaarin "Syötäviä hyönteisiä gastronomian yhteydessä".

Suuressa osassa maapalloa muurahaiset, heinäsirkat, madot jne ovat olleet kautta aikain ihmisten ravintoa ja hyvää sellaista. Nyt asia on tullut esiin useassakin yhteydessä ja mm Brysselin katukeittiöissä näitä herkkuja pääsee maistamaan.

Useissa Euroopan maissa hyönteiset ovatkin hyväksyttyä ihmisravintoa, mutta ei Suomessa. On hyvä muistaa että nuo ötökät mitä myydään ruokapaikoissa on viljeltyjä vai pitäisikö sanoa tarhattuja, ei siis luonnosta napattuja. Luonnossa elävistä kun ei aina tiedä mitä mömmöjä niissä saattaa olla.

Bangkokissa järjestettyyn seminaariin saapui osallistujia kaikista ilmansuunnista ja tilaisuus oli todella suuri menestys. Seminaarin yhteydessä hyönteisten ja eri ötököiden mehut, soseutetut kropat ja ötökät sellaisenaan tulivat tutuiksi isolle porukalle keittiömestareita, tiedemiehiä ja elintarvikespesialisteja.

Ruokalistalta löytyi mm muurahais-ginkeittoa sirkkojen kanssa, alkupaloiksi jättiläiskovakuoriaista voin ja yrttien kanssa rapeaksi paistettuna.

Jo vuosia mokomia ötököitä syöneenä omiksi suosikeikseni on tullut muurahaisen munat, bambun kuoren alta löydettävät madot - molemmissa todella herkullinen jugurttimainen maku ja rakenne. Heinäsirkatkin ovat maukkaita suolan ja pippurin kanssa – mutta niin kovin kuivia että juomaa menee turhan paljon.

Viinit tuotettuna rypäleistä parhaiten sopii Viognier, Moscatel ja Albarino.

Starbucks UK on ryhtynyt kahviloissaan myymään myös viiniä ja ns käsityöläisolutta.

Aluksi kokeilu tapahtui useissa ketjun kahviloissa Yhdysvalloissa ja nyt sitä on päätetty laajentaa myös Brittein saarille. Alkoholia myydään kello 16 jälkeen ja sulkemiseen saakka.

Mukaan juomia ei voi ostaa.

Tämän uudistuksen myötä myös ruokavalikoimaa on laajennettu erilaisten makkara-, rapu-, juustoruokien suuntaan.

Väkeviä juomia ei ole tarkoitus ottaa listalle mukaan.