Blogiartikkelit

Viinimaailman kuulumisia 9.2015

Mukavia uutisia niille jotka katsoivat pari vuotta sitten Jason Wise´n dokumentaarisen elokuvan Somm.

Leffan jatko-osa saa ensi-illan marraskuussa Napa Valleyn elokuvajuhlilla.

Elokuvan ensimmäisessä osassa perehdyttiin Master Sommelier –tutkintoa suorittavien stressiin ja paineenkestoon kun puolestaan toisessa osassa keskitytään viininvalmistukseen ja sen haasteisiin. Kaupalliseen jakoon leffa tulee ensi vuoden alussa.

* * * * *

The Fat Duck palaa juurilleen Australian ”evakon” jälkeen

Maailmankuulu ravintoloitsija Heston Blumenthal avaa jälleen Fat Duck London ravintolansa syyskuun 29. päivänä.

Blumenthal vakuuttaa että uusi menu yhdistää niin tarinat, monivivahteiset aistimukset, leikkisän nostalgian kuin mukavat muistotkin.

Vaikka useimmat Fat Duckin tunnetuista ruokalajeista poistuukin listalta niitä on saatavilla erikoistilauksesta ja –tilanteissa.

Nyt kun varauskirja on avattu niin Fat Duck liittyy samaan kategoriaan kuin New Yorkin Per Se, Napa Valleyn French Laundry tai Lontoon The Clove Club, eli varattaessa on maksettava ruoan osuus – noin 370 € per henkilö. Yli menevän summan ja juomat voi maksaa sitten paikanpäällä aterian jälkeen.

* * * * *

Te, jotka ette ole vielä aterioineet Kööpenhaminan kahden Michelin-tähden Noma-ravintolassa, nyt on korkea aika

Lue lisää: Viinimaailman kuulumisia 9.2015

Viinimaailman kuulumisia 8.2015

Kummia kuuluu maailmalta, nyt Englannissa tehdään Giniä jo parsastakin!

Portobello Road gin-brändin tislaaja on tehnyt rajallisen pullotusmäärän kokeilumielessä Cambridgen alueella kasvaneesta parsasta.

Ainoastaan ohuimmat parsat on käytetty puristuksessa, johtuen niiden konsentroituneemmasta aromista.

Kellarimestari Jake Burgerin tislaama gin tulee myyntiin lokakuussa ja pullot maksavat £39. Tätä giniä tuotetaan 1000 pulloa ja alkoholipitoisuus on 47 %. Pullojen etiketit on käsin liimattu tuottajan Potobello Star –baarissa.

*****

Syyrian ainoan kaupallisen viinitilan Domaine de Bargylus –viinit ovat jo useamman vuoden ajan löytyneet Lontoon parhaiden ravintoloiden viinilistoilta. Myös Dubaissa, Belgiassa, Sveitsissä on useita ravintoloita joiden viinilistoilta löytyy näitä harvinaisia viinejä. Tuottajan viimeisin valloituskohde on Hong Kong ja sikäläiset ravintolat.

Johnny R Saaden vuonna 2003 perustama 12 hehtaarin tila kasvattaa pääosin Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Chardonnay ja Sauvignon Blanc lajikkeita.

Viljelykset sijaitsevat Jebel el-Ansariyehin alueella.

Vuodesta 2005 viinituotantoa on ollut myös Libanonin puolella Bekaan laaksossa. Siellä Chateau Marsyas tilan viljelykset ovat 65 hehtaarin alalla. Lajikkeina kasvamassa samat rypäleet sekä Petit Verdot ja Mourvedre.

Nykyään Johnnyn pojat

Lue lisää: Viinimaailman kuulumisia 8.2015

Näsinlinnan Venetsialaiset ja Dom Perignon

On todella mukava vanhankin huomata kuinka paljon toinen toistaan kiinnostavampia tapahtumia kotikylässä järjestetään. Yksi sellainen oli Näsinkallion valloittanut Näsilinnan ja Koskiravintoloiden järjestämät Venetsialaiset. Olen ollut vastaavissa kemuissa myös Pietarsaaressa ja kyllä nämä täällä Mansessakin oli upeat.

Kaiken kaikkiaan perjantai ilta oli mielestäni varsin onnistunut – mahtavat bändit, sää suosi ja illan vierailla oli oikein mukavaa.

Illan kohokohta oli ehdottomasati von Nottbeck ravintolaan saapunut huikea samppanja tapahtuma. Illan aikana ravintolalle luovutettiin kyltti – ensimmäinen lähetystö maailmassa, ja se on Suomessa ja Tampereella – Dom Perignon Embassadeur en Finlande. Tämä kyltti löytyy Näsilinnan pääoven oikealta puolelta. Uskokaa tai älkää, minulla oli SUURI KUNNIA ruuvata kuudesta ruuvista peräti KAKSI ! Kameroiden suristessa ja salamavalojen räiskeessä!

Tilaisuteen tuotiin tyylikkäästi isolla mustalla autolla omassa salkussaaan Dom Perignon Champagne 1996 kuuden (6) litran pullossa. Kyseinen putelli laukkuineen on myytävänä hintaan 10 000 €.

Lue lisää: Näsinlinnan Venetsialaiset ja Dom Perignon

Viinimaailman kuulumisia 7.2015

VINEXPO 2015 – Bordeaux

Ranskan presidentti, François Hollande, avasi tämänvuotisen Vinexpo messutapahtuman Bordeauxissa, näin ensimmäistä kertaa nämä messut avattiin Ranskan valtionpäämiehen toimesta.

Vinexpo messuja joita on järjestetty Bordeauxissa vuodesta 1981. Presidentti mainitsi erityisen toiveensa tutustua viinintuottajiin messuilla. Hänen mukaansa Bordeaux ei ole ainoastaan alueen pääkaupunki vaan myös viinien- ja väkevien alkoholijuomien maailman pääkaupunki.

Avajaisten jälkeen presidentti Hollande vietti pari tuntia tutustuen messujen antiin. Hänen kanssaan osastoilla kiersi myös Bordeauxin pormestari Alain Juppé sekä Aquitanen maakuntahallinnon presidentti Alain Rousset. Mukana seurueessa myös maatalousministeri Stéphanie Le Foll sekä ulkomaankauppaministeri Matthias Fekl.

Messujen yhdeksi teemaksi nousi myös viiniturismi, jota viranomaiset haluaisivat kehittää, jotta ulkolaisten vieraiden määrä saadaan selvään kasvuun.

Tavoitteeksi Bordeauxin alueella on asetettu 100 miljoonan turistin määrä vuoteen 2020.

Tulevana syksynä luodaan rahasto, joka tukee viinitilojen matkailun kehittämispyrkimyksiä ja kohteiden rakentamista.

Yksi tavoitteista on myös nopeuttaa viisumihakemusten käsittelyä sekä matkailijoiden alv-palautusten selkeyttämistä. Mutta kaiken pakolais- ja talousongelmien keskellä nämä saattavat olla hieman hankalampia tavoitteita.

Tämän vuoden viiden päivän messuilla oli kaikkiaan 2350 osastoa 42 eri maasta. Vieraita paikalla 48 000 ja 151 eri maasta.

Messujen erinomaista antia väritti myös ns vapaat tasting alueet, joita uusia olivat mm roséviini, kuohuviini/samppanja ja makeat jälkiruokaviinit. Näissä vieraat saivat omaan tahtiin maistella huikean määrän kyseisiä viinejä automaattiannostelijasta.

One2Wine tapaamispalvelu oli myöskin uusi ja yli 1000 messuvierasta käytti järjestävän organisaation apua tapaamisten järjestelyissä. Tämä oli erityisesti amerikkalaisten ja kiinalaisten mieleen.

Tänä vuonna oli myös erinomaisen seikka Bordeauxin raitiotien jatke messualueelle. Messuilla kävijät pääsivät näin keskustasta Vinexpoon parissakymmenessä minuutissa – todella vaivatonta ja nopeaa. Tässä ajatusta myös Tampereelle ?

VINEXPO Hong Kong järjestetään 24.-26.5.2016 ja VINEXPO Tokio 15.-16.11.2016.

VINEXPO messujen uutta antia oli myös The Blend. Jokailtainen bilepaikka Hangar 14 –tiloissa oli avoinna 22-02 ja sisäänpääsy sisälsi joka ilta vaihtuvan tarjoilun. Kullakin illalla oli eri viinituottajat eri puolilta maailmaa esillä samoin kuin lukuisista viinamerkeistä huippu-baarimikot loihtivat mitä erikoisempia cocktail-juomia.

Yksi asia vielä jäi mieleen VINEXPO messujen laajasta tarjonnasta, meillä oli mahdollisuus maistaa lukuisia kvevri-viinejä joita Isä Gerasime, Alaverdin luostarista Georgiasta esitteli. Viinit tehdään luostarissa jonka alueella kasvaa yli 100 erilaista rypäle-lajiketta.

*****

Jos maailmalla kuulee huikeista hinnoista tryffeleiden kohdalla niin kyllä nyt tehdään myös historiaa viinirypäleiden kanssa !

Yksi ainoa terttu on myyty Japanissa huikeaan yli 7700 € hintaan. Reilun 700 gramman terttu Ruby Roman rypäleitä

Lue lisää: Viinimaailman kuulumisia 7.2015

Viinimaailman kuulumisia 6.2015

Legendarinen kitaristi Carlos Santana on mukana markkinoimassa nimeään kantavaa kalifornialaista kuohuviiniä. Tämän rajallisen saatavuuden kuplajuoman rypäleet ovat Pinot Noir, Chartdonnay, Pinot Meunier sekä Pinot Gris ja tuottajana on Mumm Napa.

Rypäleet tähän Santana Savor kuohuviiniin tulevat 50 eri palstalta. Tuotto menee heikompiosaisten nuorten tukemiseen Milagro-jäjestön kautta, jonka Carlos Santana perheineen perusti vuonna 1988.

Mumm Napa puolestaan on ranskalaisen samppanjatalon amerikkalainen viritys, ja viinintekijänä Guy Devaux.

*****

 Hong Kongin Island Shangri-La hotellin Petrus ravintolassa on tarjolla hulppea juhladinneri syyskuun 17. päivänä.

Tämä on vuorossaan viides ”Iconic Wine Dinner”, jonka tämä 56. kerroksessa sijaitseva ravintola organisoi.

Valitettavasti tähän noin 2500 € maksavaan iltaan ei ole enään vapaita paikkoja.

Kullekin ruokalajille tarjoillaan kolme eri vuosikertaa - harvinaista ja vaikeasti saatavilla olevaa Chateau Mouton Rothschild viiniä. Ravintolan pääsommelier Yohann Jousselinin mukaan illan menu käsittää mm metsäsienipiiraan kanssa vuosikerrat 2000, 1985, 1970.

Sinisen hummerin kanssa tarjotaan vuosikertoja 2003, 1993 ja 1971.

Lammasta puolestaan 1996, 1986 sekä 1962 vuosikertojen kanssa.

Wagyu- lihan kanssa erityiset vuodet 1982, 1945 ja 1928 ja lopuksi ranskalaisten juustojen kanssa on tarjolla 2006, 2005 sekä 2004 vuosikerrat.

Seuraava ikoninen päivällinen järjestetään joulukuun 10. päivänä. Jos siis kiinnostaa vastaavanlainen kokemus, niin nyt soittamaan Island Shangri-La hotelliin Hong Kongiin.

*****

Pop-up trendi kasvaa ravintolamaailmassa. Tanskalainen Michelin-tähditetty ravintola Noma pomonsa René

Lue lisää: Viinimaailman kuulumisia 6.2015