Blogiartikkelit

300 vuotta eikä yhtään valkoista sulkaa

Chianti Classico juhlii 300 vuotista historian erinomaisin tuotanto ja tuotto näkymin.

Chianti Classico on huomattavasti enemmän kuin viini pelkästään. Se on sosioekonominen alue, johon kuuluu erilaista ​​tuotannollista toimintaa maatalousalalla ja erittäin korkeatasoinen matkailuelinkeino.

Viinintuotannossa on uudelleenjärjestelty DOC–luokitus ja tehty kokonaan uusi laatukategoria, Gran Selezione. Uuden huippuluokituksen myötä alueen tuottajat ovat saaneet uutta pontta tuotannolleen ja samalla on saavutettu aivan uusi kuluttajakunta.

Chianti Classico –konsortion päätirehtööri Sergio Zingarelli on erityisen tyytyväinen markkinoiden kehitykseen ja sen mukana myynnin kasvuun. Vuonna 2015 Gallo Nero viinejä myytiin 8 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Chianti Classico loi juurensa vuonna 1716 kun Toskanan suurherttua Cosimo III asetti rajat Chiantin tuotantoalueille Firenzen ja Sienan kaupunkien välimaastoon.

Vuonna 1924 perustettiin paikallinen viinintuottajajärjestö (Consorzio) joka otti myös käyttöön Gallo Nero - ”Musta Kukko” historiallisen tunnuksen symboloimaan Chianti-viinejä. Tähän oli tultu kun Chiantin alueen viinien tuotanto ei enään ”mahtunut” alkuperäisille alueille. Vuonna 1932 tuli käyttöön Chianti Classico, jolla erotettiin alkuperäinen kasvualue. Laajentuneella ns uudella alueella tuotetaan perus-Chiantia.

1984 tuli mukaan seuraava laatuluokitus eli DOCG (Denominazione di'Origine controllata e Garantita). Vuonna 1996 DOCG luokituksesta tuli itsenäinen ja vuonna 2010 kaksi eri nimitystä Chianti ja Chianti Classico erotettiin toisistaan ja tänä päivänä Chianti viinejä ei voi tuottaa enään Chianti Classico tuotantoalueella.

Vuosikerta 2015 Chianti Classicon alueella oli sääolosuhteiden puolesta erinomainen, rypäleiden laatu oli todella hyvä. Leuto talvi, kevään sopivan vaihtelevat kelit, kuuma kesä ilman liiallisia sateita, loppukesästä alkusyksyyn hyvinkin lämmintä päivisin, yölämpöjen laskiessa.

Sangiovesen ominaisuudet saivat ainutlaatuisen tasapainon; erinomainen konsentraatio, polyfenolit, lajikkeelle ominaiset aromit. Tuotannon määrä (noin 290 000 hl) oli kaikkinensa sama kuin vuotta aikaisemmin. Kaiken tämän kertoi Silvia Fiorentini joka toimii Consorzio Vino Chianti Classicon johtajana.

ITÄVALTA Euroopan paras viinimatkojen kohde

TRAVVY Awards – Academy Awards of the American travel industry on valinnut Itävallan parhaaksi viiniteemamatkailukohteeksi.

39 000 matkailun ammattilaista ja alan organisaattoria on antanut äänensä jälleen kerran ja tänä vuonna Itävalta päihitti mm Bordeauxin, Champagnen sekä Toskanan. Itävalta niitti mainetta muutenkin sillä heille tuli voitot myös seuraavista kategorioista: Best Luxury Travel Destination Europe ja Most Innovative Tourism Executive Europe.

Nyt sitten Itävallan viinitilat ja maan muutkin matkailuyrittäjät keräämään amerikkalaisten taaloja J.

Viinimaailman kuulumisia 1.2016

Gérard Depardieu pääosassa ranskalaisten “Sideways” – elokuvassa

Maaliskuun alkupäivinä ensi iltaan tulevassa Saint Amour elokuvassa Venäjälle kotiutunut ranskalainen veteraani näyttelijä Gérard Depardieu esittää maanviljelijää joka pyrkii saamaan suhteensa kuntoon poikansa kanssa. Elokuvassa hän vie poikansa eri puolille Beajolaisin viinialuetta, ja mikä kaikkea sitten tapahtuukaan näemme maaliskuulla.

Depardieu on ollut vuosikymmeniä tuttu kasvo viinimessuilla ja viinintuotantoalueille, onhan hänellä viinitilaomistuksia eri puolilla maailmaa. Ranskassakin mm Anjou, Medoc ja Languedoc-Roussillon alueilla.

Näyttelijä on tunnettu varsin suuresta päivittäisestä viiniannoksestaan mutta myös siitä että omistaa muutamia ravintoloita sekä oman panimon. Ja aivan pikapuoliin myös omaa bio-vodka tuotantoa Venäjällä.

Keittiömestari Albert Adrià, El Bullin perustaja Ferran Adriàn veli, valtaa Lontoon Piccadillyn Café Royal hotelin ravintolan ensi keväänä 50 päiväksi.

Tämä “50 Days by Albert Adrià”, on kokin ensimmäinen projekti Espanjan ulkopuolella. Barcelonassa hänellä on suosittu tapas baari, nimeltään Tickets.

Tickets baaria ennen Adrià työskenteli El Bullissa 23 vuotta. Ticketsin ohella Ferranin veljekset tekevät bisnestä Nikkei ravintola Pakta, meksikolaisten Hoja Santa ja Niño Viejo sekä vermouth baari Bodega 1900 paikoissa – kaikki sijaitsevat Barcelonassa.

Adriànin Lontoon kohde on avoinna 12. helmikuuta aina 9. huhtikuuta saakka 2016 – maanantaista lauantaihin. Menu maksaa £150 per henkilö ilman juomia ja palvelurahaa.

Ilta alkaa Oscar Wilde baarissa drinkillä ja erityisesti Adrianin tätä teemaa varten loihtimien alkupalojen kanssa. Tämän jälkeen maistelu-menu Domino ravintolassa. Ruokalistaa ei paljasteta mutta tiedossa on että Katalonian keittiö yhdistettynä niiden makujen kanssa joita Adrian on kokemus reissatessaan maailmalla.

Viinit kotiin tunnissa

Lue lisää: Viinimaailman kuulumisia 1.2016

Viinimaailman kuulumisia 11.2015

Burger King on lanseerannut oman ‘Whopper’ –viinin juhliessaan ensimmäisen Espanjassa avatun Burger Kingin 40 vuotista taivalta.

Hyvin tammitettu punaviini on tuotettu nimenomaan sopimaan heidän burgereilleen. Ketjulla on myös yleisökisa menossa jossa pyydetään kertomaan parhaita Burger King muistoja. Ja sitten 40 parasta voittavat pullon tätä uutta herkkua.

Vaikka tämä on ensimmäinen kerta kun BG ryhtyy myymään viiniä se ei ole ensimmäinen pikaruokapaikka sillä McDonald´s on myynyt jo jonkun aikaa viiniä useissa paikoissaan Etelä-Amerikassa.

*****

Eurooppalaiset ammattimessut ovat etsineet uusia maita ja vuosien ajan VINITALY ja VINEXPO -messut ovat järjestäneet alan messuja monissa Aasian ja Pohjois-Amerikan kohteissa.

Myös saksalainen viinialan ammattimessutapahtuma valtaa uusia markkinoita. ProWine Asia järjestetään ensimmäistä kertaa Singaporessa huhtikuussa 2016. ProWine China on järjestetty vuosittain Kiinassa Shanghaissa vuodesta 2013.

Tuleva tapahtuman päivämäärä 12.-15.4.2016 ja mikäli alalla toimivia kiinnostaa, niin järjestetään yhteinen matka. Parinkymmenen vuoden kokemus Aasian maista ja erityisen hyvin tunnen myös Singaporen.

*****

Gordon Ramsay tarjoilee englantilaista kuohuviiniä ranskalaisille, uudelleen avatussa Bordeauxin 5-tähden hotellin ravintola Le Pressoir d’Argentissa.

Julkimokokki myy johtamassaan ravintolassa viinejä englantilaisilta Camel Valley, Gusbourne Estate, Ridgeview ja Coates & Seely tuottajilta.

*****

Presidentti Obama tarjoili kolmenkympin Penner-Ash Viognier 2014 kierrekorkkiviiniä valtionpäämiesten päivällisellä. Pöydässä olivat Kiinan presidentti Xi Jinping ja vaimonsa Peng Liyuan.

Ison liikemiesjoukon hämmästykseksi koko illan viinitarjoilu oli alle seitsemänkympin pulloja ja mukana myös mm kiinalaista Shaoxing riisiviiniä. Maailma muuttuu nopeasti, edellisen presidentti Hu Jintaon aikana tarjoiltiin huomattavasti arvokkaampia viinejä.

Kenties kymmenen vuoden päästä Kiinassakin avataan kierrekorkkipulloja, kun se tällä hetkellä on oikeastaan täysin mahdotonta. Sen verran ovat luonnonkorkkifriikkejä.

*****

Nyt sekin on todennettu että Napoleon

Lue lisää: Viinimaailman kuulumisia 11.2015

Saksan yhdistymisestä 25 vuotta ! Cheers for that !

Geisenheimin yliopiston enologitutkintoa eli viinintekijätutkintoa suorittavien opiskelijoiden yhteistyönä valmistui todella ainutlaatuiset kaksi viiniä tänä syksynä.

Viinillä haluttiin juhlistaa Saksojen yhdistymisen 25 vuotista merkkipäivää.

Lokakuun 3. päivänä tuli kuluneeksi 25 vuotta siitä kun Itä- ja Länsi-Saksa yhdistyivät.

Tämän juhlan kunniaksi professorit Dr Erik Schweickertin ja Dr Jon Hanf johdattivat opiskelijat mielenkiintoisen projektin pariin, jossa kaikilta Saksan 13 eri viinintuottaja-alueelta hankittiin tarvittava rypälemateriaali, josta tehtiin sekoitusviini.

Projektin yksi mielenkiintoinen piirre on että mukana olevien viinitilojen perheen nuori opiskelee Geisenheimissa tai on harjoittelijana ollut kyseisellä tilalla.

Kaikki rypäleet ovat vuosikertaa 2014, joka oli erityisen haasteellinen vuosi voimakkaiden sateiden vuoksi.

Geisenheimin yliopistossa on erittäin laaja-alainen englanninkielinen opiskeluohjelma myös kansainvälisille opiskelijoille ja tätä ohjelmaa vetää juuri professori Hanf.

Näistä koemielessä tuotetuista viineistä Valkoinen Cuvée on tuotettu 60 % Riesling lajikkeesta ja 40 % muista kuten Chardonnay, Silvaner, Scheurebe, Müller-Thurgau, Pinot Blanc ja Solaris.

Punainen Cuvée on puolestaan 90 % Pinot Noir ja loput Domina ja Regent lajikkeista.

Näitä kumpaakin viiniä tuotettiin noin 1000 pulloa, joista merkittävä osa tarjoiltiin liittokansleri Merkelin järjestämissä juhlallisuuksissa lokakuun alussa.

Olin hämmästynyt molempien viinien erinomaisesta puhtaudesta, raikkaudesta ja upeasta tasapainosta. Kummankin viinin kohdalla huomasin pitkän ja maukkaan jälkimaun. Valkoviini oli todella tyypillinen saksalainen Riesling kaikkine perusvivahteineen ja punaviini päärypäleelle ominainen pirteän hapokkuuden, marjamaisuuden ja tanniinien tasapainoinen kokonaisuus.

UPEATA - jatkakaa samaan malliin !