Blogiartikkelit

Samppanjan myynti kasvussa

Vuonna 2015 samppanjaa myytiin 4,74 miljardilla eurolla, 312 500 000 pulloa. Historian ennätysvuosi on 2007, jolloin myytiin 339 miljoonaa pulloa.

Champagnen alueella viljeltyä on 34 305 ha, josta 33 762 ha tuottaa rypäleitä samppanjan valmistukseen. Nämä hehtaarimäärät vastaavat ainoastaan 0,4 % koko maailman viiniviljelysalasta.

Alueella on 322 Champagne-taloa, 41 osuuskuntaa, kasvattaja-tuottajia on 4461 ja viininkasvattajia 15 861.

Vientikaupasta näiden Champagne-talojen osuus on 85 %. Vaikka he omistavat ainoastaan 10 % viljelyalasta, he tuottavat 70 % kaikesta kuplajuomasta.

Rypäleistä saatava kilohinta on asettunut jo useampana vuonna samaan eli 5,89 € per kilo.

Vientimaista Brittein saaret on edelleen suurin samppanjan kuluttaja, ja he nauttivatkin lähes 35 miljoonaa pulloa vuodessa, lähinnä vuosikerratonta. Yhdysvallat, Saksa, Japani, Belgia, Australia, Italia ja Espanja seuraavina, naapurimme Ruotsi

Lue lisää: Samppanjan myynti kasvussa

Viinimaailman kuulumisia 3.2016

Maailman suurin viinitynnyri

Usein on ollut epäselvää missä on maailman suurin viinitynnyri, joskus sen omii italialaiset ja joskus etelä-afrikkalaiset. Oman kokemukseni ja näkemykseni mukaan se on ollut vuosikymmenet KWVn kellarissa Paarlissa, Etelä-Afrikassa.

Mutta nyt on spekuloinnit loppu, sillä huikeat 300 000 litraa vetävä puinen viinitynnyri on tehty Ranskassa Languedocissa.

12 metriä pitkä, kuusi metriä halkaisijaltaan ja painoa vaatimattomat 40 000 kiloa – 40 tonnia ! Tynnyri kasattiin Château Puech Haut´n tilalla.

Tynnyrin rakensi paikallinen puuseppä Noussyet. Tynnyrin sijoituspaikka on viinitilan pihassa eikä siihen aiota laittaa viiniä. No niin tässä meni sekin ennätys, ei siis viiniä. Eli edelleen suurin noin 150 000 litraa vetävä on Etelä-Afrikassa, ja se on siis käytössä.

Uuden tynnyrin omistaja kaiketi aikoo laittaa tähän viinimyymälän.

1800-luvun lopulla Ranskassa tehtiin näitä jättitynnyreitä parissakin paikassa, mutta tunnetuin on kaiketi Eugene Mercierin samppanjatalon jättitynnyri jonka he toivat Pariisin maailmannäyttelyyn vuonna 1889.

Tynnyri vedettiin Pariisiin 24 härän ja 18 hevosen voimin. Matkalla rikkoutui mm kaksi siltaa.

Nykyään kyseisen tynnyrin löytää Epernaysta Mercierin tilalta.

Château Puech Haut on tunnettu myös tynnyri-taiteesta. He kutsuvat taiteilijoita maalaamaan ja muokkaamaan käytettyjä tynnyreitä ja niitä voi katsoa vaikkapa osoitteessa :

http://puech-haut.fr/en/bibart/

* * * * *

Useimmille on tuttu Sideways elokuva.

Toukokuussa tästä viinin parissa pyörivästä Rex Pickettin novellin teemasta tulee myös teatteri versio, joka saa ensi-iltansa Lontoon West Endissä toukokuun 26. päivänä.

Esityksiä on St James teatterissa aina heinäkuun 9. päivään saakka.

* * * * *

Champagne ja Cognac nostivat Ranskan vientilukemat ennätyskorkealle

Samppanjan vienti nousi reilut 12 % ja konjakin yli 19 %, kummankin tuoteryhmän euromääräinen vienti lähes 3 miljardia !!!

Tämä tarkoittaa sitä että alkoholivienti nousi kakkoseksi Ranskan vientitilastoissa ohi kosmetiikan ja edellä on ainoastaan lentokoneteollisuus.

Vienti Kiinaan nousi yli 20 %.

* * * * *

Syy miksi Benoit Violier, jonka mainitsin aikaisemmin päättäneen omat päivänsä, on selvinnyt.

Hänen tiedetään joutuneen viinikaupassa välittäjien huijaamaksi. Huippu kokki oli sijoittanut pari miljoonaa euroa olemattomiin arvoviineihin. Kun koko karmeus selvisi Violier katsoi parhaaksi tehdä mitä teki.

* * * * *

Lasillinen punaviiniä ennen nukkumaanmenoa ?

Jälleen uusia tutkimuksia. Washington State Universityn tutkimuksessa on todettu että erityisesti punaviinissä oleva resveratroli auttaa muuttamaan elimistössä olevaa vaaleaa rasvaa paremmin palavaksi rasvaksi.

Harvardin yliopiston tutkimuksessa johon osallistui 20 000 henkilöä todettiin että kaksi lasia viiniä päivittäin juovilla ei ole liikalihavuusongelmaa.

Ota näistä selvää, mutta ainakin kaikkea tutkitaan !

* * * * *

Police yhtyeen kappaleen Sister Moon mukaan nimetty Stingin ja Trudie Stylerin

Lue lisää: Viinimaailman kuulumisia 3.2016

Viinimaailman kuulumisia 2.2016

Bordeauxin viinimuseon, La Cité du Vin, rakennus alkaa pikkuhiljaa näyttämään tulevan muotonsa.

Rakennuksen ulkotyöt saatiin päätökseen viime vuoden lopulla ja sisällä on kova rakennusmiesten työn tohina sillä avajaisia pitäisi päästä viettämään kesäkuun 2. päivänä.

Kiemurtelevaan julkisivuun tuli kaikkiaan 972 m2 lasia ja 5770 m2 alumiinilevyä.

Pää-arkkitehtina on toiminut Anouk Legendre, joka on ilmeisen tyytyväinen ja kertoo että rakennus näyttää paljon paremmalta luonnossa kuin paperilla.

Monta mutkaa on matkalla toki ollut, eikä vähäisempänä se että budjetti on jo ylitetty 18 miljoonalla eurolla. Samoin viime vuonna todettiin että alkuperäinen nimi ‘Cité des Civilisations du Vin’ on aivan liian pitkä ja hankala ulkolaisille. Niinpä rakennus nimettiin uudelleen, ja on nyt Cité du Vin.

* * * * *

Japanilainen Asahi on tehnyt tarjouksen ostaa Peroni ja Grolsch olut brändit.

Tämän on tehnyt mahdolliseksi se että AB InBev luopuu muutamista omistamistaan tuotemerkeistä kun samaan aikaan hieroo kauppoja SABMillerin kanssa.

Asahi on tullut Euroopassa entistä suositummaksi ja näin voi myös ymmärtää japanilaisten kiinnostuksen uusiin markkinakaappauksiin. Rahaa on huhun mukaan liikkeellä 3,4 miljardia euroa.

Suurten toimijoiden kärjessä siis globaalisilla olutmarkkinoilla huseeraa AB InBev, SABMiller sekä Molson Coors.

* * * * *

Filippiiniläinen Margarita Forés nimitetty Aasian parhaaksi naiskokiksi 2016 !

Kokki ja muutamien Manilassa sijaitsevien ravintoloiden omistaja, entinen valtion viraston kirjanpitäjä Margarita Forés saa kunniakirjansa 29. helmikuuta Bangkokin W Hotellissa.

Matkusteltuaan Italian eri maakunnissa vuonna 1986, Forés perusti menestyksekkään kulinaaribisneksen Cibo Di M ja myöhemmin ensimmäisen italialaisen ravintolansa, Cibo. Hänen kodikas kahvilakonseptinsa toi paikallisille ruokailijoille italialaisia makuja paikallisista filippiiniläisistä ja myös orgaanisista raaka-aineista.

Tästä startista on aikaa 18 vuotta ja nyt Cibo-ravintoloita on jo 10 eri puolilla Manilaa.Vuosien saatossa hän on perustanut myös samppanja ja gastro baari Lusson, italialaisen farmilta-pöytään ravintolan Grace Parkin.

Vuonna 2013 Forés perusti yhdessä italialaisen kulinaari-oppilaitoksen Casa Artusin kanssa perinteisen home-style kokkikoulun Manilaan.

Tuossa vinkkejä Manilaan matkaaville.

* * * * *

Formula 1 lopetti yhteistyön Mumm sampanjatalon kanssa.

Lue lisää: Viinimaailman kuulumisia 2.2016

300 vuotta eikä yhtään valkoista sulkaa

Chianti Classico juhlii 300 vuotista historian erinomaisin tuotanto ja tuotto näkymin.

Chianti Classico on huomattavasti enemmän kuin viini pelkästään. Se on sosioekonominen alue, johon kuuluu erilaista ​​tuotannollista toimintaa maatalousalalla ja erittäin korkeatasoinen matkailuelinkeino.

Viinintuotannossa on uudelleenjärjestelty DOC–luokitus ja tehty kokonaan uusi laatukategoria, Gran Selezione. Uuden huippuluokituksen myötä alueen tuottajat ovat saaneet uutta pontta tuotannolleen ja samalla on saavutettu aivan uusi kuluttajakunta.

Chianti Classico –konsortion päätirehtööri Sergio Zingarelli on erityisen tyytyväinen markkinoiden kehitykseen ja sen mukana myynnin kasvuun. Vuonna 2015 Gallo Nero viinejä myytiin 8 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Chianti Classico loi juurensa vuonna 1716 kun Toskanan suurherttua Cosimo III asetti rajat Chiantin tuotantoalueille Firenzen ja Sienan kaupunkien välimaastoon.

Vuonna 1924 perustettiin paikallinen viinintuottajajärjestö (Consorzio) joka otti myös käyttöön Gallo Nero - ”Musta Kukko” historiallisen tunnuksen symboloimaan Chianti-viinejä. Tähän oli tultu kun Chiantin alueen viinien tuotanto ei enään ”mahtunut” alkuperäisille alueille. Vuonna 1932 tuli käyttöön Chianti Classico, jolla erotettiin alkuperäinen kasvualue. Laajentuneella ns uudella alueella tuotetaan perus-Chiantia.

1984 tuli mukaan seuraava laatuluokitus eli DOCG (Denominazione di'Origine controllata e Garantita). Vuonna 1996 DOCG luokituksesta tuli itsenäinen ja vuonna 2010 kaksi eri nimitystä Chianti ja Chianti Classico erotettiin toisistaan ja tänä päivänä Chianti viinejä ei voi tuottaa enään Chianti Classico tuotantoalueella.

Vuosikerta 2015 Chianti Classicon alueella oli sääolosuhteiden puolesta erinomainen, rypäleiden laatu oli todella hyvä. Leuto talvi, kevään sopivan vaihtelevat kelit, kuuma kesä ilman liiallisia sateita, loppukesästä alkusyksyyn hyvinkin lämmintä päivisin, yölämpöjen laskiessa.

Sangiovesen ominaisuudet saivat ainutlaatuisen tasapainon; erinomainen konsentraatio, polyfenolit, lajikkeelle ominaiset aromit. Tuotannon määrä (noin 290 000 hl) oli kaikkinensa sama kuin vuotta aikaisemmin. Kaiken tämän kertoi Silvia Fiorentini joka toimii Consorzio Vino Chianti Classicon johtajana.

ITÄVALTA Euroopan paras viinimatkojen kohde

TRAVVY Awards – Academy Awards of the American travel industry on valinnut Itävallan parhaaksi viiniteemamatkailukohteeksi.

39 000 matkailun ammattilaista ja alan organisaattoria on antanut äänensä jälleen kerran ja tänä vuonna Itävalta päihitti mm Bordeauxin, Champagnen sekä Toskanan. Itävalta niitti mainetta muutenkin sillä heille tuli voitot myös seuraavista kategorioista: Best Luxury Travel Destination Europe ja Most Innovative Tourism Executive Europe.

Nyt sitten Itävallan viinitilat ja maan muutkin matkailuyrittäjät keräämään amerikkalaisten taaloja J.