Blogiartikkelit

Saksan yhdistymisestä 25 vuotta ! Cheers for that !

Geisenheimin yliopiston enologitutkintoa eli viinintekijätutkintoa suorittavien opiskelijoiden yhteistyönä valmistui todella ainutlaatuiset kaksi viiniä tänä syksynä.

Viinillä haluttiin juhlistaa Saksojen yhdistymisen 25 vuotista merkkipäivää.

Lokakuun 3. päivänä tuli kuluneeksi 25 vuotta siitä kun Itä- ja Länsi-Saksa yhdistyivät.

Tämän juhlan kunniaksi professorit Dr Erik Schweickertin ja Dr Jon Hanf johdattivat opiskelijat mielenkiintoisen projektin pariin, jossa kaikilta Saksan 13 eri viinintuottaja-alueelta hankittiin tarvittava rypälemateriaali, josta tehtiin sekoitusviini.

Projektin yksi mielenkiintoinen piirre on että mukana olevien viinitilojen perheen nuori opiskelee Geisenheimissa tai on harjoittelijana ollut kyseisellä tilalla.

Kaikki rypäleet ovat vuosikertaa 2014, joka oli erityisen haasteellinen vuosi voimakkaiden sateiden vuoksi.

Geisenheimin yliopistossa on erittäin laaja-alainen englanninkielinen opiskeluohjelma myös kansainvälisille opiskelijoille ja tätä ohjelmaa vetää juuri professori Hanf.

Näistä koemielessä tuotetuista viineistä Valkoinen Cuvée on tuotettu 60 % Riesling lajikkeesta ja 40 % muista kuten Chardonnay, Silvaner, Scheurebe, Müller-Thurgau, Pinot Blanc ja Solaris.

Punainen Cuvée on puolestaan 90 % Pinot Noir ja loput Domina ja Regent lajikkeista.

Näitä kumpaakin viiniä tuotettiin noin 1000 pulloa, joista merkittävä osa tarjoiltiin liittokansleri Merkelin järjestämissä juhlallisuuksissa lokakuun alussa.

Olin hämmästynyt molempien viinien erinomaisesta puhtaudesta, raikkaudesta ja upeasta tasapainosta. Kummankin viinin kohdalla huomasin pitkän ja maukkaan jälkimaun. Valkoviini oli todella tyypillinen saksalainen Riesling kaikkine perusvivahteineen ja punaviini päärypäleelle ominainen pirteän hapokkuuden, marjamaisuuden ja tanniinien tasapainoinen kokonaisuus.

UPEATA - jatkakaa samaan malliin !

Viinimaailman kuulumisia 10.2015

Puolet Kiinan ökyrikkaista haluavat oman viinitilan.

Suuret kiinalaiset investoinnit viinitiloihin ja viinituotantoon ovat nostaneet kohteiden hintoja Pohjois-Amerikassa yli 6 % ja Euroopassakin reilut 2 %. Niinpä sijoittajat etsivät ostettavaa tällä hetkellä Australiasta ja Uudesta Seelannista.

Usein eri kulttuurien ja liiketapojen johdosta ostopäätös tehdäänkin Kiinan eduksi ja perustetaan viinitila Kiinan maaperälle.

Kiinalainen sijottaja Chen Qide vuokrasi 8 vuotta sitten 40 000 hehtaaria maata maakuntahallinnolta. Vuokrahinta oli noin 11 miljoonaa euroa ja sitten taimiin meni vajaa 3 miljoonaa euroa.

Herra Chenin suunnitelmissa on perustaa 100 pientä viinitilaa ja liiketoiminnan tuotoksi hän laskee 1,4 miljardia euroa.

Mukava puoli tässä on myös se että kiinalaisten tietämys ja asiantuntemus ei vielä riitä joka tilalle, joten ulkolaista apua tarvitaan vielä melko pitkään.

 * * * * *

Aurelio Montes, Chilen viinituotannon uranuurtaja ja supermies aikoo saada Chilen Riesling-viinien tuotannon huippukastiin. Hänen mukaansa vielä ei ole tuotettu loistavia Riesling viinejä Chilen maaperällä ja yksi tärkein syy siihen on että maasta ei löydy tieto-taitoa tämän lajikkeen oikeaan käsittelyyn.

Niinpä hän onkin palkannut asiantuntijan Moselin laaksosta Saksasta.

Viinipensaat on istutettu Lleydan alueelle, San Antonion laaksoon kahdeksan vuotta sitten ja tänä vuonna Moselin mies Helmut Colman on tehnyt kokeiluja tehden 21 erilaista Riesling viiniä.

Toki muilla on samanlaiset tavoitteet, sillä mm Vinedos Emiliana (omistajina Guilisastin perhe, Cono Sur ja Concha y Toro) Bio Bio alueella kasvattavat Riesling lajiketta 20 hehtaarin alalla.

Argentiinan puolella Aurelio Montes yrittää kasvattaa rypäleitä tästä tulevasta satokaudesta alkaen ilman minkäänlaista apukastelua.

Montesin perheen viinitila, Kaiken,

Lue lisää: Viinimaailman kuulumisia 10.2015

Putinin ja Berlusconin viininmaistaminen on johtanut tutkintaan.

Ukrainan syyttäjäviranomaiset ovat aloittaneet tutkinnan sen jälkeen kun Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Italian ex-pääministeri, miljardööri Silvio Berlusconi korkkasivat 100 000 euron viinipullon. Pullo ei ollut ihan mikä tahansa vaan vuodelta 1775 oleva espanjalainen Sherry de la Frontera.

Herrat avasivat ja nauttivat kyseisen pullon Krimillä sijaitsevalla ja maan tunnetuimmalla Massandran viinitilalla Berlusconin hiljattaisella vierailulla.

Pullo oli osa legendaarisesta kokoelmasta, jonka Prinssi Mikhail Vorontsov oli kerännyt hallittuaan Krimiä 1800-luvun ensimmäisellä puoliskolla.

Venäjä valtasi tämän alueen vuonna 2014 ja näin myös Massandran viinitila joutui heidän käsiinsä.

Syyttäjien mukaan tämä viini ei ollut Krimin tai Massandran omaisuutta, vaan koko Ukrainan kansan.

Viinimaailman kuulumisia 9.2015

Mukavia uutisia niille jotka katsoivat pari vuotta sitten Jason Wise´n dokumentaarisen elokuvan Somm.

Leffan jatko-osa saa ensi-illan marraskuussa Napa Valleyn elokuvajuhlilla.

Elokuvan ensimmäisessä osassa perehdyttiin Master Sommelier –tutkintoa suorittavien stressiin ja paineenkestoon kun puolestaan toisessa osassa keskitytään viininvalmistukseen ja sen haasteisiin. Kaupalliseen jakoon leffa tulee ensi vuoden alussa.

* * * * *

The Fat Duck palaa juurilleen Australian ”evakon” jälkeen

Maailmankuulu ravintoloitsija Heston Blumenthal avaa jälleen Fat Duck London ravintolansa syyskuun 29. päivänä.

Blumenthal vakuuttaa että uusi menu yhdistää niin tarinat, monivivahteiset aistimukset, leikkisän nostalgian kuin mukavat muistotkin.

Vaikka useimmat Fat Duckin tunnetuista ruokalajeista poistuukin listalta niitä on saatavilla erikoistilauksesta ja –tilanteissa.

Nyt kun varauskirja on avattu niin Fat Duck liittyy samaan kategoriaan kuin New Yorkin Per Se, Napa Valleyn French Laundry tai Lontoon The Clove Club, eli varattaessa on maksettava ruoan osuus – noin 370 € per henkilö. Yli menevän summan ja juomat voi maksaa sitten paikanpäällä aterian jälkeen.

* * * * *

Te, jotka ette ole vielä aterioineet Kööpenhaminan kahden Michelin-tähden Noma-ravintolassa, nyt on korkea aika

Lue lisää: Viinimaailman kuulumisia 9.2015

Viinimaailman kuulumisia 8.2015

Kummia kuuluu maailmalta, nyt Englannissa tehdään Giniä jo parsastakin!

Portobello Road gin-brändin tislaaja on tehnyt rajallisen pullotusmäärän kokeilumielessä Cambridgen alueella kasvaneesta parsasta.

Ainoastaan ohuimmat parsat on käytetty puristuksessa, johtuen niiden konsentroituneemmasta aromista.

Kellarimestari Jake Burgerin tislaama gin tulee myyntiin lokakuussa ja pullot maksavat £39. Tätä giniä tuotetaan 1000 pulloa ja alkoholipitoisuus on 47 %. Pullojen etiketit on käsin liimattu tuottajan Potobello Star –baarissa.

*****

Syyrian ainoan kaupallisen viinitilan Domaine de Bargylus –viinit ovat jo useamman vuoden ajan löytyneet Lontoon parhaiden ravintoloiden viinilistoilta. Myös Dubaissa, Belgiassa, Sveitsissä on useita ravintoloita joiden viinilistoilta löytyy näitä harvinaisia viinejä. Tuottajan viimeisin valloituskohde on Hong Kong ja sikäläiset ravintolat.

Johnny R Saaden vuonna 2003 perustama 12 hehtaarin tila kasvattaa pääosin Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Chardonnay ja Sauvignon Blanc lajikkeita.

Viljelykset sijaitsevat Jebel el-Ansariyehin alueella.

Vuodesta 2005 viinituotantoa on ollut myös Libanonin puolella Bekaan laaksossa. Siellä Chateau Marsyas tilan viljelykset ovat 65 hehtaarin alalla. Lajikkeina kasvamassa samat rypäleet sekä Petit Verdot ja Mourvedre.

Nykyään Johnnyn pojat

Lue lisää: Viinimaailman kuulumisia 8.2015