Blogiartikkelit

Viinimaailman kuulumisia 2.2016

Bordeauxin viinimuseon, La Cité du Vin, rakennus alkaa pikkuhiljaa näyttämään tulevan muotonsa.

Rakennuksen ulkotyöt saatiin päätökseen viime vuoden lopulla ja sisällä on kova rakennusmiesten työn tohina sillä avajaisia pitäisi päästä viettämään kesäkuun 2. päivänä.

Kiemurtelevaan julkisivuun tuli kaikkiaan 972 m2 lasia ja 5770 m2 alumiinilevyä.

Pää-arkkitehtina on toiminut Anouk Legendre, joka on ilmeisen tyytyväinen ja kertoo että rakennus näyttää paljon paremmalta luonnossa kuin paperilla.

Monta mutkaa on matkalla toki ollut, eikä vähäisempänä se että budjetti on jo ylitetty 18 miljoonalla eurolla. Samoin viime vuonna todettiin että alkuperäinen nimi ‘Cité des Civilisations du Vin’ on aivan liian pitkä ja hankala ulkolaisille. Niinpä rakennus nimettiin uudelleen, ja on nyt Cité du Vin.

* * * * *

Japanilainen Asahi on tehnyt tarjouksen ostaa Peroni ja Grolsch olut brändit.

Tämän on tehnyt mahdolliseksi se että AB InBev luopuu muutamista omistamistaan tuotemerkeistä kun samaan aikaan hieroo kauppoja SABMillerin kanssa.

Asahi on tullut Euroopassa entistä suositummaksi ja näin voi myös ymmärtää japanilaisten kiinnostuksen uusiin markkinakaappauksiin. Rahaa on huhun mukaan liikkeellä 3,4 miljardia euroa.

Suurten toimijoiden kärjessä siis globaalisilla olutmarkkinoilla huseeraa AB InBev, SABMiller sekä Molson Coors.

* * * * *

Filippiiniläinen Margarita Forés nimitetty Aasian parhaaksi naiskokiksi 2016 !

Kokki ja muutamien Manilassa sijaitsevien ravintoloiden omistaja, entinen valtion viraston kirjanpitäjä Margarita Forés saa kunniakirjansa 29. helmikuuta Bangkokin W Hotellissa.

Matkusteltuaan Italian eri maakunnissa vuonna 1986, Forés perusti menestyksekkään kulinaaribisneksen Cibo Di M ja myöhemmin ensimmäisen italialaisen ravintolansa, Cibo. Hänen kodikas kahvilakonseptinsa toi paikallisille ruokailijoille italialaisia makuja paikallisista filippiiniläisistä ja myös orgaanisista raaka-aineista.

Tästä startista on aikaa 18 vuotta ja nyt Cibo-ravintoloita on jo 10 eri puolilla Manilaa.Vuosien saatossa hän on perustanut myös samppanja ja gastro baari Lusson, italialaisen farmilta-pöytään ravintolan Grace Parkin.

Vuonna 2013 Forés perusti yhdessä italialaisen kulinaari-oppilaitoksen Casa Artusin kanssa perinteisen home-style kokkikoulun Manilaan.

Tuossa vinkkejä Manilaan matkaaville.

* * * * *

Formula 1 lopetti yhteistyön Mumm sampanjatalon kanssa.

Lue lisää: Viinimaailman kuulumisia 2.2016

300 vuotta eikä yhtään valkoista sulkaa

Chianti Classico juhlii 300 vuotista historian erinomaisin tuotanto ja tuotto näkymin.

Chianti Classico on huomattavasti enemmän kuin viini pelkästään. Se on sosioekonominen alue, johon kuuluu erilaista ​​tuotannollista toimintaa maatalousalalla ja erittäin korkeatasoinen matkailuelinkeino.

Viinintuotannossa on uudelleenjärjestelty DOC–luokitus ja tehty kokonaan uusi laatukategoria, Gran Selezione. Uuden huippuluokituksen myötä alueen tuottajat ovat saaneet uutta pontta tuotannolleen ja samalla on saavutettu aivan uusi kuluttajakunta.

Chianti Classico –konsortion päätirehtööri Sergio Zingarelli on erityisen tyytyväinen markkinoiden kehitykseen ja sen mukana myynnin kasvuun. Vuonna 2015 Gallo Nero viinejä myytiin 8 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Chianti Classico loi juurensa vuonna 1716 kun Toskanan suurherttua Cosimo III asetti rajat Chiantin tuotantoalueille Firenzen ja Sienan kaupunkien välimaastoon.

Vuonna 1924 perustettiin paikallinen viinintuottajajärjestö (Consorzio) joka otti myös käyttöön Gallo Nero - ”Musta Kukko” historiallisen tunnuksen symboloimaan Chianti-viinejä. Tähän oli tultu kun Chiantin alueen viinien tuotanto ei enään ”mahtunut” alkuperäisille alueille. Vuonna 1932 tuli käyttöön Chianti Classico, jolla erotettiin alkuperäinen kasvualue. Laajentuneella ns uudella alueella tuotetaan perus-Chiantia.

1984 tuli mukaan seuraava laatuluokitus eli DOCG (Denominazione di'Origine controllata e Garantita). Vuonna 1996 DOCG luokituksesta tuli itsenäinen ja vuonna 2010 kaksi eri nimitystä Chianti ja Chianti Classico erotettiin toisistaan ja tänä päivänä Chianti viinejä ei voi tuottaa enään Chianti Classico tuotantoalueella.

Vuosikerta 2015 Chianti Classicon alueella oli sääolosuhteiden puolesta erinomainen, rypäleiden laatu oli todella hyvä. Leuto talvi, kevään sopivan vaihtelevat kelit, kuuma kesä ilman liiallisia sateita, loppukesästä alkusyksyyn hyvinkin lämmintä päivisin, yölämpöjen laskiessa.

Sangiovesen ominaisuudet saivat ainutlaatuisen tasapainon; erinomainen konsentraatio, polyfenolit, lajikkeelle ominaiset aromit. Tuotannon määrä (noin 290 000 hl) oli kaikkinensa sama kuin vuotta aikaisemmin. Kaiken tämän kertoi Silvia Fiorentini joka toimii Consorzio Vino Chianti Classicon johtajana.

ITÄVALTA Euroopan paras viinimatkojen kohde

TRAVVY Awards – Academy Awards of the American travel industry on valinnut Itävallan parhaaksi viiniteemamatkailukohteeksi.

39 000 matkailun ammattilaista ja alan organisaattoria on antanut äänensä jälleen kerran ja tänä vuonna Itävalta päihitti mm Bordeauxin, Champagnen sekä Toskanan. Itävalta niitti mainetta muutenkin sillä heille tuli voitot myös seuraavista kategorioista: Best Luxury Travel Destination Europe ja Most Innovative Tourism Executive Europe.

Nyt sitten Itävallan viinitilat ja maan muutkin matkailuyrittäjät keräämään amerikkalaisten taaloja J.

Viinimaailman kuulumisia 1.2016

Gérard Depardieu pääosassa ranskalaisten “Sideways” – elokuvassa

Maaliskuun alkupäivinä ensi iltaan tulevassa Saint Amour elokuvassa Venäjälle kotiutunut ranskalainen veteraani näyttelijä Gérard Depardieu esittää maanviljelijää joka pyrkii saamaan suhteensa kuntoon poikansa kanssa. Elokuvassa hän vie poikansa eri puolille Beajolaisin viinialuetta, ja mikä kaikkea sitten tapahtuukaan näemme maaliskuulla.

Depardieu on ollut vuosikymmeniä tuttu kasvo viinimessuilla ja viinintuotantoalueille, onhan hänellä viinitilaomistuksia eri puolilla maailmaa. Ranskassakin mm Anjou, Medoc ja Languedoc-Roussillon alueilla.

Näyttelijä on tunnettu varsin suuresta päivittäisestä viiniannoksestaan mutta myös siitä että omistaa muutamia ravintoloita sekä oman panimon. Ja aivan pikapuoliin myös omaa bio-vodka tuotantoa Venäjällä.

Keittiömestari Albert Adrià, El Bullin perustaja Ferran Adriàn veli, valtaa Lontoon Piccadillyn Café Royal hotelin ravintolan ensi keväänä 50 päiväksi.

Tämä “50 Days by Albert Adrià”, on kokin ensimmäinen projekti Espanjan ulkopuolella. Barcelonassa hänellä on suosittu tapas baari, nimeltään Tickets.

Tickets baaria ennen Adrià työskenteli El Bullissa 23 vuotta. Ticketsin ohella Ferranin veljekset tekevät bisnestä Nikkei ravintola Pakta, meksikolaisten Hoja Santa ja Niño Viejo sekä vermouth baari Bodega 1900 paikoissa – kaikki sijaitsevat Barcelonassa.

Adriànin Lontoon kohde on avoinna 12. helmikuuta aina 9. huhtikuuta saakka 2016 – maanantaista lauantaihin. Menu maksaa £150 per henkilö ilman juomia ja palvelurahaa.

Ilta alkaa Oscar Wilde baarissa drinkillä ja erityisesti Adrianin tätä teemaa varten loihtimien alkupalojen kanssa. Tämän jälkeen maistelu-menu Domino ravintolassa. Ruokalistaa ei paljasteta mutta tiedossa on että Katalonian keittiö yhdistettynä niiden makujen kanssa joita Adrian on kokemus reissatessaan maailmalla.

Viinit kotiin tunnissa

Lue lisää: Viinimaailman kuulumisia 1.2016

Viinimaailman kuulumisia 11.2015

Burger King on lanseerannut oman ‘Whopper’ –viinin juhliessaan ensimmäisen Espanjassa avatun Burger Kingin 40 vuotista taivalta.

Hyvin tammitettu punaviini on tuotettu nimenomaan sopimaan heidän burgereilleen. Ketjulla on myös yleisökisa menossa jossa pyydetään kertomaan parhaita Burger King muistoja. Ja sitten 40 parasta voittavat pullon tätä uutta herkkua.

Vaikka tämä on ensimmäinen kerta kun BG ryhtyy myymään viiniä se ei ole ensimmäinen pikaruokapaikka sillä McDonald´s on myynyt jo jonkun aikaa viiniä useissa paikoissaan Etelä-Amerikassa.

*****

Eurooppalaiset ammattimessut ovat etsineet uusia maita ja vuosien ajan VINITALY ja VINEXPO -messut ovat järjestäneet alan messuja monissa Aasian ja Pohjois-Amerikan kohteissa.

Myös saksalainen viinialan ammattimessutapahtuma valtaa uusia markkinoita. ProWine Asia järjestetään ensimmäistä kertaa Singaporessa huhtikuussa 2016. ProWine China on järjestetty vuosittain Kiinassa Shanghaissa vuodesta 2013.

Tuleva tapahtuman päivämäärä 12.-15.4.2016 ja mikäli alalla toimivia kiinnostaa, niin järjestetään yhteinen matka. Parinkymmenen vuoden kokemus Aasian maista ja erityisen hyvin tunnen myös Singaporen.

*****

Gordon Ramsay tarjoilee englantilaista kuohuviiniä ranskalaisille, uudelleen avatussa Bordeauxin 5-tähden hotellin ravintola Le Pressoir d’Argentissa.

Julkimokokki myy johtamassaan ravintolassa viinejä englantilaisilta Camel Valley, Gusbourne Estate, Ridgeview ja Coates & Seely tuottajilta.

*****

Presidentti Obama tarjoili kolmenkympin Penner-Ash Viognier 2014 kierrekorkkiviiniä valtionpäämiesten päivällisellä. Pöydässä olivat Kiinan presidentti Xi Jinping ja vaimonsa Peng Liyuan.

Ison liikemiesjoukon hämmästykseksi koko illan viinitarjoilu oli alle seitsemänkympin pulloja ja mukana myös mm kiinalaista Shaoxing riisiviiniä. Maailma muuttuu nopeasti, edellisen presidentti Hu Jintaon aikana tarjoiltiin huomattavasti arvokkaampia viinejä.

Kenties kymmenen vuoden päästä Kiinassakin avataan kierrekorkkipulloja, kun se tällä hetkellä on oikeastaan täysin mahdotonta. Sen verran ovat luonnonkorkkifriikkejä.

*****

Nyt sekin on todennettu että Napoleon

Lue lisää: Viinimaailman kuulumisia 11.2015