Blogiartikkelit

Viinimaailman kuulumisia 10.2016

Iowa State Universityn professori Daniel Attinger on kehittänyt menetelmän, jolla voidaan tuottaa viiniä tunnissa.

Tämä ”mikro-viinitila” on ollut yhteisprojekti Ecole Polytechnique Fédérale de Lausannen (EPFL) kanssa ja tarkoituksena auttaa viinintekijöitä paremmin ymmärtämään käymisporosessia ja käyttämään parhaiten soveltuvia hiivakantoja.

Ilmastonmuutos tuo mukanaan uusia haasteita, kun viljelyalueella on aikaisempaa enemmän lämpöä, rypäleet kypsyvat aikaisemmin ja korkeasta sokerista johtuen viineissä on enemmän alkoholia ja maku maku muuttuu.

Meidän on toimittava ja löydettävä oikeat metodit tuottaa laadukasta viiniä huolimatta olosuhteiden muutoksista.

Tutkimusryhmän uuden laitteen avulla käymisprosessia voidaan nopeuttaa huomattavasti ja näin myös säästää kustannuksia.

*****

Australiassa tällä kertaa.

Jälleen kerran viinialan yritys – tällä kertaa viinien varastointifirma (Wine Investment Services WIS) on selvitystilassa ja kolmensadan asiakkaan noin 30 000 arvoviinipulloa on teillä tiettymättömillä. AUD 5 miljoonan arvoiset viinit mukana mm Penfolds Grange 1951. Myös Torbreck ja Henschke tilojen tuotteita on tässä “kadonneessa” erässä.

Paikallinen poliisi tutkii asiaa ja onkin todennut etä tällaisen viinipullomäärän pois kuljettaminen ei käy yhdessä hetkessä, onhan kyseessä lähes kolme rahtikontillista arvoviinejä.

*****

Yhdysvallat nousi maailman suurimmaksi samppanjan kuluttajaksi – rahallisessa arvossa mitattuna.

Tästä Veuve Clicquot ja Moët & Chandon hallitsevat noin 60% osuutta.

Rahassa mitattuna US markkinoilla juotiin viime vuonna samppanjaa 515 € miljoonan edestä ja kakkosena UK jossa myynti 512 € miljoonaa.

Dom Perignon samppanjaa Yhdysvalloissa myytiin menneenä vuonna 60 000 laatikollista !

*****

EU johtajat yrittävät pitää BREXITin

Lue lisää: Viinimaailman kuulumisia 10.2016

Viinimaailman kuulumisia 9.2016

Aikaisemmin olen kirjoittanut Woodzee-aurinkolaseista jotka valmistetaan kalifornialaisen Mondavin viinitilan käyttämistä tammisista viinitynnyreistä.

Nyt Uudesta Seelannista löytyy pari kaveria jotka ovat ryhtyneet tekemään rullalautoja käytetyistä viinitynnyreistä.

Indigo Greenlawn ja Wills Rowen firma The Paper Rain Project valmistaa lautoja käytössä olleista ranskalaisista tammitynnyreistä.

*****

Tunnetko baarimikon nimeltä Salvatore Calabrese !

Yksi maailman tunnetuimpia baarimikkoja pallollamme. Hän on kehittänyt neljän vuosikymmenen aikana useita suosioon nousseita drinkkejä.

Calabrese jättää Lontoon Playboy Clubin ja muuttaa Hong Kongiin ! Sama suunta tuntuu olevan drinkki kuin viini ihmisilläkin ?

Viisi vuotta hän loihti Martinit ja vastaavat Lontoon Mayfairin Playboy Clubilla, joka sijaitsee kymmenen minuutin kävelyn päässä 67 Pall Mall klubiltamme.

Calabrese on avannut menestyviä klubeja Lontoon lisäksi Los Angelesissa, Las Vegasissa ja nyt on Hong Kongin vuoro.

Samainen kaveri oli myös pitkään maailman kalleimman cocktailin miksaaja. Likööri-konjakki drinkki vuonna 2012 maksoi vaatimattomat 7700 € pär drinkki !!!

Sittemmin Guinnesin kirjan merkintöjä hallitsee australialainen Joel Hefferman, jonka the Winston drinkki maksaa 11500 € !

Calabrese muistaa varmaan koko elämänsä tilanteen jossa hänen käsistään lipsahti yli 200 000 euron hintainen 1700-luvun konjakkipullo lattialle ja mäsäksi. Tämä siis viihdemaailman tähtien edessä.

*****

World Baijiu Day

Mitä on Baijiu ? Kiinalaista riisistä tuotettua tislattua alkoholijuomaa.

Baijiu on maailman eniten juotu alkoholi, mutta kovin vähän tunnettu Kiinan ulkopuolella. Laatuja on useita, terästankissa kypsytettyja kahdesti tislattuja aina puutynnyreissä kypsytettyihin ja viidesti tislattuihin. Baiju vastaa kolmannesta koko maailman väkevän alkoholin markkinoista.

Virallisesti Maailman Baijiu-päivä on tänä vuonna maanantaina

Lue lisää: Viinimaailman kuulumisia 9.2016

Aasialaiset viinit

Enään ei tarvitse irvistellä maistaessaan aasialaisia viinejä. Viime vuosina laatu on selvästi parantunut, tekijät tulleet huolellisemmiksi ja uusia tiloja on startattu monessakin maassa.

Kiina, Intia, Japani, Thaimaa, Myanmar, Indonesia, Taiwan, Vietnam ovat tulleet jäädäkseen viinintuottajamaiksi. Viime vuonna Decanter viinilehden tuomaristo antoi Aasian viineille peräti 59 laadusta kertovaa mitalia.

Kiina

Kiina tuottaa tätänykyä noin 14 miljoonaa hehtolitraa viiniä ja kulutus on selvästi siirtynyt yläluokalta nopeasti kasvavaan keskiluokkaan. Kulutus onkin noussut jo lähelle 20 miljoonaa hehtolitraa rypäleistä tuotettua viiniä.

Historian kirjoista löytyy tietoa, että Kiinassa viininvalmistus aloitettiin vuonna 1892 kun Changyu Winery perustettiin.

Valtavat kansainväliset investoinnit ovat osoittaneet tuottajien kiinnostuksen maan viininviljelyyn ja tuotantoon. Sijoittajina ovat olleet mm Pernod Ricard, Moet Hennessy, Diageo, Rothschild. Maan kirkkaimmat tähdet tällä hetkellä ovat Ningxian alueella Moet Hennessyn kuohuviinituotanto ja Helan Mountain alueen Pernord Ricardin projekti.

Kiinalaisten omat putiikkitilat ovat tulleet merkittävällä tavalla laatuviineineen markkinoille. Näitä ovat mm Silver Heights ja Wens.

Intia

Intian viininviljely juontaa alkunsa peräti 300 vuotta ennen ajanlaskumme

Lue lisää: Aasialaiset viinit

Viinimaailman kuulumisia 8.2016

Lisää todisteita antiikin ajan viinintekemisestä löydetty Georgiasta !

Nyt on löydetty todisteita siitä että Georgiassa on tuotettu viiniä 8000 vuotta sitten.

Georgian National Museum on tiedottanut että viininsiemeniä, jotka ovat peräisin 6000 eKr on löydetty Gadachrili Goran alueelta, maan lounaisosasta.

Arkeologisia kaivauksia on tehty Imirin kylän alueella Kvemo Kartli alueella jo vuodesta 2014 ja esiin on tullut lukuisia esineitä viininviljelyyn ja tuottamiseen liittyen.

Tutkimuksissa on ollut asiantuntijoita useista maista mm Tanskasta ja Kanadasta.

Tulokset eivät ole ainoastaan viininviljelyä koskevia, vaan useita maanviljelyn muitakin mielenkiintoisia tietoja on pystytty nyt keräämään ko aikakaudelta.

*****

Chapel Down tuottaa myös brandyä

Englantilainen viinitila Chapel Down tuottaa myös tislettä ja lanseerasi hiljattain 23-vuotiaan brandyn joka on tuotettu Kentin alueella kasvaneista rypäleistä.

Pulloja on 2000 kpl ja yksikköhintana 150£, rypälelajikkeena Seyval Blanc vuosikertaa 1991 ja sitä on kypsytetty ranskalaisissa tammitynnyreissä 23 vuotta. Vuonna 1991 viljelykset kuuluivat Lamberthurstin tilalle jonka silloin omisti F1 kuski Kenneth McAlpine. Tislauksen teki Julian Temperley Somersetissä vuonna 1992.

*****

Tilit sekaisin

Vähintään 500,000 litraa viiniä kadonnut ranskalaisesta viiniosuuskunnasta Roussillonissa.

Ranskan valtion tarkastusvaliokunta on löytänyt lähellä Perpignania sijaitsevan Cave Cooperative de Trouillasin tankit tyhjänä. Määrän rahallinen arvo on hyvinkin reilut miljoona euroa ja valtion menettämät arvonlisäverot 250 000€.

Kysymys onkin onko tämä määrä viiniä myyty niinsanotusti tiskin alta.

*****

37 uutta viinitilaa vuonna 2015 Englannissa !

Englantilaisten viinien menestyksen kasvu lisää yrittäjien määrää huikeasti vuosittain. Viimeisen viiden vuoden aikana on aloittanut 170 uutta viinitilaa Brittein saarella.

Englantilaisten viinien vienti oli viime vuonna 4,5 miljoonaa euroa ja sen arvellaan kasvavan vuoteen 2020 mennessä yli 42 miljoonan euron.

Englannissa myytävien kuohuviinien vuotuinen myynti ensikertaa yli miljardin punnan (1,4 miljaria euroa).

Määrä on kaksinkertaistunut vuodesta 2012 !

*****

Yöpakkaset sivalsivat

Lue lisää: Viinimaailman kuulumisia 8.2016

Viinimaailman kuulumisia 7.2016

Uuden Seelannin vuoden 2016 sato 34 % suurempi edellisvuoteen verrattuna, mutta toki pienempi kuin vuoden 2014 sato

Uusi Seelanti tuotti tänä vuonna 436,000 tonnia rypäleitä viiniä varten.Tämän vuoden sato oli myös laadukkaampaa kuin vuosi sitten.

*****

Stuart Pigott on valinnut parhaat Riesling viinit Generation Riesling –seminaarissa Frankfurtin Palmengartenissa.

Weingut Bieselin 2014 Grauburgunder, Baden

Weingut Bickel-Stumpf 2014 Mönchshof Silvaner GG, Franken

Weingut Meyer-Näkel 2012 Kräuterberg Spätburgunder GG, Ahr

Weingut Thörle 2013 Hölle Spätburgunder, Rheinhessen

Weingut Eva Vollmer 2015 Kalkader Scheurebe, Rheinhessen

Weingut Sinß 2015 Riesling, Nahe

Weingut Axel Pauly 2015 Helden Riesling, Mosel

Weingut Margarethenhof 2014 Jesuitengarten Riesling, Pfalz

Weingut Georg Breuer 2010 Schlossberg Riesling, Rheingau

Weingut Peter Lauer 2007 Ayler Kupp Riesling Auslese, Mosel

*****

50,000 pulloa laitonta viinaa tuhottu

Indonesian Tulli on jyrännyt Jakartassa 50,000 pulloa laitonta viinaa – tästä on tullut jo perinne tässä maassa juuri ennen Ramadan kuukautta.

Tämän vuoden aikana takavarikko on ollut arvoltaan reilut 5 miljoonaa € kun vuosi sitten samana aikana arvo oli lähes 7 miljoonaa €.

Shanghaissa on pidätetty nuori pariskunta, kun he yrittivät smuglata kokaiinia viiniin liuotettuna. Pariskunta oli palaamassa Brasiliasta, jossa olivat olleet työssä. Heidän matkalaukuistaan löydettiin 32 pulloa eri viiniä joista löydettiin lopulta kokaiinia.

Ilmeisesti eivät pitäneet viinistä sellaisenaan ?

*****

Tunnettu argentiinalainen keittiömestari Francis Mallmann tuo äänekkäästi mielipiteensä esiin Mendozassa, hän ei pidä laisinkaan ruoan ja viinin keskenäisestä sovittelusta. Vogue-lehden haastattelussa hänen mielestään moinen harmonian etsiminen ja ”parittelu” on varsin ikävystyttävää. Hänen mielestään ihmisten pitäisi löytää kontrasteja, yllätyksiä, vivahteita.

Mallmann oli hyvinm suorapuheinen tilaisuudessa jossa hän vastasipäivällisestä yli 900 vieraalle huutokauppatilaisuudessa Napa Valleyssa, Yhdysvalloissa.

Muutamat lukijat saattavat muistaa ne kerrat jolloin olemme nauttineet maukkaan, upean grillidinnerin hänen 1884 –ravintolassa Mendozassa.

*****

Etelä-Afrikkalaisen Vergelegenin viinitilan André van Rensburg ja Michel Rolland

Lue lisää: Viinimaailman kuulumisia 7.2016