Blogiartikkelit

Viinimaailman kuulumisia 14.2016

Satoja tyhjiä huippuviinien pulloja ja tuhansia puulaatikoita myytiin huutokaupassa Kaliforniassa menneellä viikolla (3.12.).

Premier Cru viinikaupan selvitystilahuutokaupassa myytiin noin 2500 tyhjää puulaatikkoa ja yli 200 tyhjää arvoviinin pulloa, mm 1872 Lafite ja 1865 Latour.

Vuokraisännän järjestämässä huutokaupassa meni samalla mm trukki, kalusteet, toimiston koneet sekä mm Protee Golf 2.0 simulaattori.

Vaikka paikallisviranomaiset yrittivät estää ko huutokaupan siinä ei onnistuttu. Näin olisi haluttu estää tyhjien pullojen ja laatikoiden joutumista ns tiettyihin käsiin. Nyt uskotaan ettei mene aikaakaan kun pullot ja laatikot on täynnä feikkejä.

Jos jotain positiivista, niin kaikkien huutajien oli oltava läsnä, eli netti, puhelin ym huutoja ei hyväksytty.

Premier Cru yrityksen toiminta loppui aikaisemmin tänä vuonna ja mm FBI tutkii omistaja John Foxin bisneksiä. Velkoja tälle firmalle oli kertynyt reilut 70 miljoonaa USD.

Herra Fox on parastaikaa ”boksissa” ja tuomiopäivä on 13.12.

* * * * *

Bulkkiviini bisnes on kohdannut globaalin materiaalin puutteen

Lue lisää: Viinimaailman kuulumisia 14.2016

Champagne lokakuussa 2016

Tiesitkö että Champagnen maakunnassa vuoden keskilämpö on ainoastaan 11° C. Useimmilla alueilla ainoastaan yksi vuorokausi vuodessa on kylmempää kuin miinus 10 astetta.

Kevään pakkasyöt hävittävät lehden nuppuja kasvukauden alussa, kesäkuun kylmät ja sateiset päivät saattavat aiheuttaa nuppujen ja hedelmien kitukasvuisuutta ja tippumista. Myrskyt sekä raesateet ovat kenties pahimmat sadon uhkaajat loppukesällä, tertut ja itse pensaat voivat hyvinkin kärsiä tästä.

Champagnen alueen maaperä on 75 % kalkkikivipitoista, joka puolestaan on hyvin vettä läpäisevää ja vaikuttaa myös siihen miksi samppanja on hyvin mineraalipitoista.

Alueella kasvatetaan pääosin Pinot Noir (38 %), Meunier (32 %) ja Chardonnay (30 %) rypäleitä, joskin luvallista on kasvattaa myös Arbanne, Petit Meslier, Pinot Blanc ja Pinot Gris lajikkeita, mutta niiden osuus on alle 0,3 % viljelyalasta.

Pinot Noir pärjää parhaiten viileän kalkkikiven maaperässä ja on viljellyin Montagne de Reimsin ja Cote des Barin alueilla. Pinot Noir antaa tukevuutta, selkärankaa ja täyteläisyyttä sekä monivivahteisuutta.

Meunier on rotevampi ja kestävämpi lajike eikä niin herkkä sään muutoksille ja tärkein kasvualue on Vallee de Marne. Lajike tuo viiniin pyöreyttä ja hedelmäisyyttä sekä ikääntyy paremmin kuin Pinot Noir.

Chardonnay on Cote des Blancs alueen kuningas ja tuottaa herkullisesti tuoksuvia viinejä, joissa havaittavissa kukkia, sitrusta ja mineraalisuutta. Hyvin ikääntyviä samppanjoita.

Champagnen tuottajat ovat investoineet valtavia summia tutkimukseen ja kehittämiseen jotta voidaan käyttää entistä vähemmän myrkkyjä ja lannoitteita. Viimeisen 15 vuoden aikana hyönteismyrkkyejn määrää on vähennetty voimakkaasti ja tällä hetkellä noin 50 % viljelyksistä on orgaanista. Champangen alue on Euroopan kärjessä kun on kehitelty ”sexual confusion” menetelmää.

Vanhat puristimet ovat

Lue lisää: Champagne lokakuussa 2016

Autochtona 2016

Alkuperäisten rypäleiden viinifoorumi järjestetään ensi viikonloppuna Bolzanossa. Tänä vuonna jo 13. kerran järjestettävä tapahtuma keskittyy eri maissa synnyinperäisten eli alkuperäisten rypäleiden ja niiden tuottamien viinien vertailuun ja arviointiin.

Esimerkiksi Italiassa lasketaan kasvavan noin 500 viljeltyä lajiketta, mutta jos huomioidaan näiden eri kloonit niin pääsemmekin jo yli tuhanteen lajikkeeseen.

Mielenkiintoisia lajikkeita eri alueilta on uskomaton määrä ja useimmille meistä täysin tuntemattomia.  Vai oletko kuullut Sardinian Semidano tai Brecian Invernenga lajikkeista. Entäpä Alppien itäpuolella kasvavista Sciaglin, Ucelùt, Cjanòrie tai Forgiarin.

Emilia-Romagnan alueen erikoisuus Centesimino tai Ravennan Tundè.

Piemonten Timorasso on kasvamassa jo useiden kylien viiniviljelyksillä.

Tämä on mielestäni todella mielenkiintoista, ja tällä hetkellä suuren suosion saavuttanut palstaviinit, joissa viini tuotetaan yhden pienen palstan tuottamista rypäleistä. Pieniä määriä käsityötaidon aistikkaita ja mielenkiintoisia viinejä.

Ja nyt saamme kohta maistella ja vertailla mitä ihmeellisempien ja harvinaisempien viinirypälelajikkeiden sadoista tuotettuja viinejä.

Koko ala muuttuu näin paljon mielenkiintoisemmaksi.

Vino Nobile di Montepulciano DOC 50 vuotta

Kaupungin yksi tärkeimmistä eli Fortezza di Montepulciano on saatu restauroitua ja avajaisia vietettiin juhlavasti samaanaikaan kun DOC-luokituksen vuosijuhlaakin.

Lähes 3 miljoonaa euroa maksaneen restaurointiurakan kustannukset saatiin katettua suurelta osin viinituottajien rahoilla ja työpanoksilla. Toki mukana on ollut myös kaupunki sekä myös Kennesaw University of Georgia (USA).

DOC Vino Nobile oli ensimmäinen DOC luokitus Italiassa.

Upeat tilat tulevat tutuksi kaikille jotka haluavat maistella alueen viinejä samassa paikassa ja useammalta tuottajalta. Tässä hieman tuntumaa miltä paikka nyt näyttää :

https://www.youtube.com/watch?v=BKziSsWAFC0

Kun olemme Montepulcianossa, paikkaa ei voi ohittaa mainitsematta ainutlaatuista Divinorchestra, jonka johtajana on Maestro Luciano Garosi. Itse olin paikanpäällä muutama vuosi sitten heidän konsertissaan kun he soittavat varsin kuunneltavaa musiikkia viinitilan/kellarin työkaluilla ja viinipulloilla. Onpa sävelletty ja sanoitettu Vino Nobile hymnikin.

https://www.youtube.com/watch?v=W1qgetha7Bw

Alueen talouselämästä viinibisnes vastaa 70 % ja peltohehtaari maksaa tällä hetkellä 150 000 €/ha.

Alueen maa-alasta 16 % on viiniviljelysten alla ja vuosittainen viinituotanto on 65 miljoonaa euroa. Tätä on jakamassa 250 viinintuottajaa, joista 76 on viinintuottajajärjestön jäseniä.

Tuotannosta 80 % menee vientiin ja suurimmat markkinat löytyvät Saksasta, USAsta ja Sveitsistä.

Viinimaailman kuulumisia 13.2016

Sotheby´n huutokauppahuone järjestää viinihuutokaupan Hong Kongissa lokakuussa (1.-2.10.). Huutokauppa on toistaiseksi Aasian ”arvokkain”, myynnin ennustetaan saavuttavan noin 10 miljoonan euron tason.

Huutokauppalistalla on mm Ch Petrusta vuosilta 1998-2012. Vuoden 1945 Mouton ja tuplamagnum Lafite vuodelta 1865 ovat varmaan suurimmat kohteet – rahallisesti.

Kiinnostuneiden kannattaa rekisteröityä välittömästi että pääsette mukaan huutosakkiin.

Lontoossa Christie´sin huutokauppahuoneen lokakuun (20.10.) viinihuudoissa on kohteena Avery´n perheen kellari.

Avery´n suku Bristolissa on yksi Englannin kuuluisimpia huippuviinien maahantuojia ja tukkureita ja heidän toimintansa alkoi jo vuonna 1793. He olivat myös merkittävä vaikuttaja perustettaessa The International Wine and Food Society – järjestöä, joka toimi Tampereellakin toistakymmentä vuotta. Helsingissä IWFS-toiminta jatkuu edelleen.

Perheen viinikellaria kenties voimakkaimmin kehitti edesmennyt John Avery (1941-2012) ja hänen parhaita ystäviään oli Michael Broadbent MW, joka perusti Christie´sin huutokauppahuoneen viiniosaston vuonna 1966.

Broadbentin mukaan nyt huutokaupattava viinierä on yksi merkittävämpiä ja harvinaisempia uuden ja vanhan viinimaailman kokoelmia, jota koskaan on huutokaupattu.

Mukana on mm 1875 Lafite, 1923 Richebourg, 1945 Clos de Tart, 1945 Château Latour, ’45 Mouton, erityisen laaja vuosikertakokoelma Penfolds Grange, 1990 Petrus, 1982 Cheval-Blanc sekä 1971 Lafleur.

*****

Chianti Classico 2015  - vuosisadan paras

Vuosikerta 2015 on monella eri taholla noteerattu vuosisadan parhaaksi.

Sääolosuhteet olivat ihanteelliset ja kevään kosteat kelit, kesä-heinäkuun helteet ja elokuun viileät yöt auttoivat tekemään tästä vuosikerrasta erinomaisen.

Paras vuosi yli viiteenkymmeneen vuoteen, vaikuttaako tämä hintoihin saamme nähdä kun viinit tulevat kaupan hyllylle.

*****

Viiniviljelyspeltojen hinnat Cartizzen alueella aivan hulluja

Proseccon alueen Cartizzen peltojen hehtaarihinnat ovat nousseet aivan mielettömyyksiin ! Alueen viljelymaan hehtaari maksaa tällä hetkellä 1,8 miljoonaa euroa ! Vertailun vuoksi Champagnen hinnat ovat tällä hetkellä 1,2 miljoonaa euroa per hehtaari.

Maan hinta vai rypäleiden laatu – ainakin Cartizzen alueen rypäleiden kilohinta on noin 4,50 € per kilo kun muualla Prosecco DOCG alueella kilosta saa 2,50 € per kilo.

*****

NY kattoterassin viiniviljelysten ensimmäinen sadonkorjuu

Brooklyn Navy Yard teollisuusalueen katolla on todennäköisesti maailman ensimmäinen kaupallinen kaupungin katoilla sijaitseva viinitarha.

Viininviljelystä opiskellut Devin Shomaker sai moisen ajatuksen ja yhdessä veljensä Thomaksen, viinintekijöiden Chris Papalian ja Evan Milesin kanssa päättivät toteuttaa moisen.

Yhteistyössä Finger Lake alueen yrittäjien, Cornelin yliopiston kanssa hommat saatiin alkuun ja noin 1500 m2 viljelysala on hyvässä vaiheessa, jotta ensi vuonna saataisiin ensimmäiset pullotteet.

Taimet istutettiin aikanaan noin metrin syvyisiin astioihin, jossa 40 % on murskattua uusiokäyttölasia, joka ”vastaa” maaperän santaa.

Lajikkeet kasvamassa ovat Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec sekä Petit Verdot.

Ensimmäinen sadonkorjuu on tämän vuoden lokakuussa, ja ensimmäinen pullotus on odotettavissa 2017 syksyllä – noin 300 pulloa.

Jatkossa on suunnitteilla myös pop-up dinnereitä tämän viinitilan uniikissa paikassa. Lieneekö viinistä tulossa erityinen kun on upea New Yorkin silhuetti maisemana.

*****

Upeimmat (ja tuntemattomimmat) viinialueet ?

Sveitsi

Lue lisää: Viinimaailman kuulumisia 13.2016