Luxus-matkoja aasialaisille

Ranskalainen viinitilallinen, miljardööri Bernard Magrez ryhtyy järjestämään luxus-matkoja aasialaisille – erityisesti kiinalaisille

Loistelian matkan kohteina mm Magrezin omistamat Gravesin Château Pape Clément, Château Fombrauge Saint-Émilionissa sekä Château La Tour Carnet Haut-Médocissa sekä tietenkin hänen La Grande Maison de Bernard Magrez Hotelli.

Ohjelmaan kuuluu kyydit Rolls-Roycella, Harley Davidson moottoripyörä retket, picnikit puutarhassa, kynttiläpäivälliset muusikot soittaern toivemusiikkia, caviar-viini maistiaiset jne.

Vieraat voivat valita majapaikakseen viiden makuuhuoneen Château Pape Clément, Magrez’s Neo-Gothic kinteistö vuodelta 1252, tai kahden sviitin Château Fombrauge, UNESCOn World Heritage kohteessa Saint-Émilionissa.

Magrezin vanhin linna tai kartano on Château La Tour Carnet joka on 1000-luvulta ja siellä on kaksi sviittiä. Tämä on yksi harvoja Bordeauxin alueen linnoista, jossa on vielä vallihauta ja nostosilta.

Kolmen Michelin tähden keittiömestari Pierre Gagnaire avaa myös ravintolan Magrezin hotellissa tuleva heinäkuun aikana.

Vuonna 1936 syntynyt Magrez omistaa myös Clos Haut-Peyraguey Sauternesissa, Château Malleprat Pessac-Léognanin alueella ja Château Moulin d’Ulysse Listrac-Médocissa, sekä lukuisia muita kiinoteistöjä mm Espanjassa, Portugalissa, Chilessä, Argentiinassa, Japanissa, Moroccossa ja Yhdysvaltojen Kaliforniassa.

*****

Rakeet tekivät tuhojaan Chablis, Cognac ja Beaujolaisin alueilla

Touko-kesäkuun vaihteessa rajut raesateet tuhosivat merkittävän osan tämän vuoden sadosta.

Tämä oli jo toinen kerta tänä vuonna kun raesateet osuvat alueelle. Toukokuun alun raesateet ja huhtikuun pakkaset tekivät jo aikaisemmin tuhojaan viinialueilla.

Viisitoista senttiä rakeita maassa 15 minuutin ajalta – voimme vain kuvitella miten pensaat kärsivät moisesta tulituksesta.

*****

Sijoittaako viiniin vai ei ?

Liv-ex Fine Wine 100 index on noussut tasaisesti viimeisten kuuden kuukauden ajan.

Heinäkuu 2014 oli pohjalukema viinipörsseissä, mutta sen jälkeen on nousujohteinen kehitys viinien hinnoissa.

Lafite 2010 ja Mouton Rothschild 2000 olivat parhaiden nousijoiden keskuudessa, joskin suurin nousija oli Sassicaia’s 2009 jonka hinta nousi 8.2%. Paul Jabouletin 2012 Hermitage La Chapelle nousi 6.3%.

Toisaalta talouden epätasaisuus näkyy siinä että heikommassa päässä olivat aikaisemmin varsinkin Aasiassa menestyneet Yquem 2007 ja 2001, Domaine de la Romanée-Contin 2010 Romanée-Conti sekä 2010 Masseto.

Bordeaux 2015: futuurit myyntiin

Kaksi Pomerolin viinitilaa astuivat ensimmäisten joukossa myymään 2015 vuosikertaansa. Todettava että hyvin hinnat on nousussa.

Vieux Château Certanin tukkuhinta 150€ per pullo, joka on 47 % korkeampi kuin edellinen vuosikerta ja d l’Eglise Clinet 180€ per pullo joka puolestaan on 36 % edellisvuosikerrasta noussut.

*****

Moët Hennessy ja uudet viinialueet

Firman pää-iso-pomo Jean-Guillaume Prats kertoo, että hän on kehittänyt uuden Grange Hermitage viinin – Kiinassa.

He julkistivat uuden Kiinassa tehdyn viininsä Hong Kongissa pari viikkoa sitten, Cabernet blend (Cabernet Sauvignon 90 %, Cabernet Franc 10 %) kantaa tuotenimeä Ao Yun.

Penfoldsin Grange Hermitage ensimmäinen vuosikerta julkistettiin vuonna 1951 ja nyt ollaan samoilla linjoilla Kiinan suunnalla.

Ao Yun tuotetaan rypäleistä jotka ovat kasvaneet Adongin kylässä, Yunnanin provinssissa Tiibetin

tasangon laidalla noin 2600 metriä merenpinnan yläpuolella. Lähimpään kaupunkiin (Shangri-La) on matkaa reilun 4 tunnin ajo.

Viinin hinta valikoiduissa viinikaupoissa noin 300€ putelli. Kerrotaan että tämän viinin rypäleiden kasvatus Himalayan rinteillä ja tuottaminen on huomattavasti kalliimpaa kuin saman yrityksen portfolioon kuuluvan Château d’Yquem Sauternes viinien.

Miettikää maanviljelyä saatika viinintekoa alueella, jossa ilman omaa autoa ei pärjää. Vuokraamoa tai takseja ei ole.

Henkilökunta ei juo viiniä eikä puhu englantia ja ulkolaisten kommunointi sallittua ainoastaan kun seutukunnan pormestari on paikalla. Työnteko ainoastaan käsin tai yakki-härkien avulla. Tila käsittää 28 hehtaarin alan ja erilaisia palstoja on kaikkiaan 314. Alueen ensimmäiset viinipnsaat on istutettu jesuiitta-lähettiläiden toimesta vuonna 1846.

Moët & Chandon on myös löytänyt päivän joka on nimetty Global Moët Day – 11 kesäkuuta.

Eli tästä lähtien vuosittain ko päivänä vo nauttia ainoastaan Moët & Chandon samppanjaa. Lukuisia eri tilaisuuksia järjestetään eri puolilla maailmaa.

Tällä päivämäärällä halutaan myös muistella menneitä. Samalla päivämäärällä juhlistettiin Moët samppanjaa ensimmäisen kerran Le Mans 24 tunnin ajoissa kun voittaja Dan Gurney vuonna 1967 voittonsa kunniaksi suihkutti Jeroboam of Moët & Chandonia yleisön joukkoon. Tarina kertoo että tämä ”hauska” suihkutus keksittiin vahingossa vuotta aikaisemmin kun voittajaksi selvinnyt Jo Shiffert oli jättänyt samppanjapullon jemmaan aurinkoisen lämpimään paikkaan, ja avatessaan huomasi kuinka läsnäolijat nauttivat kuplivasta suihkusta.

Englannissa juhlat osuvat sopivasti myös kuningattaren 90. vuotisjuhliin. Moët on ollut hovihankkijana vuodesta 1893, ja viimeisin sopimus uudistettiin vuonna 1955.

*****

Cabernet Gernischt

Kiinan historiallinen viinitila, Changyu, isännöi World Cabernet Gernischt Day tilaisuutta Hong Kongin Vinexpo messujen yhteydessä.

Cabernet Gernischt rypälelajike on ollut viinialan puheenaiheena jo jonkin aikaa, varsinkin kun kukaan ei ole oikein löytänyt vastausta mikä se mahtaa olla.

Lajiketta on kasvatettu Kiinan suurimmilla tiloilla kauan. Changyu viinitilalla ensimmäinen tämän lajikkeen viini on pullotettu vuonna 1931 ja nykyisellään tuottajan kokonaistuotannosta 80 % on juuri tämän lajikkeen viiniä. He myös vastaavat Kiinan Cabernet Gernischt lajikkeen viljelystä 70 prosenttisesti.

Jancis Robinson kuvailee Cabernet Gernischt viiniä siten että siinä on yrittien aromit kuten Cabernet Francissa ja rakenne kuin Cabernet Sauvignonissa. Tämä brittidaami antaa Noble Dragon viinille 16 pistettä 20:stä. Ja tämä on huikeaa kun muistaa että Robinson ei ole antanut yhdellekään viinille 18 pistettä enempää. Kyseistä viiniä myydään jo 28 maassa ja tämjän kyseisen viinin tuotanto 430 miljoonaa pulloa.

Mielenkiintoisen asiasta tekee myös se että Cabernet Gernischt lajikkeen DNA on sama kuin Chilessä kasvavassa Carmeniere lajikkeessa.

Viinintuottaja Changyu haluaa tehdä tästä lajikkeesta maailmalla Kiinan tunnetuimman, hieman samaan tapaan kuin Argentiinalla on Malbec ja Uudella Seelannilla Sauvignon Blanc.

Yrityksen ja myös Kiinan kaupallisen viinituotannon alku lasketaan sijoittuvan vuoteen 1892 kun ulkomailla diplomaattina työskennellyt Zhang Bishi perusti viinitilan. Hän tuotti 500 000 viinintaimea Yhdysvalloista ja nimesi silloisen Itävallan konsulin Freiherr von Babon viinintekijäkseen. Suurin osa taimista kuoli heti alkuunsa ja myöskään kirjat eivät kerro oliko vapaaherra Babolla mitään tietoa ja taitoa viinialalta. Kaikesta huolimatta tai juuri siitä syystä yritys on nykyisellään Kiinan suurin ja liikevaihto hätyyttelee miljardin euron rajaa.

*****

Lentoyhtiö Etihadin Loungen asiakkaat Abu Dhabin kentällä saavat halutessaan nauttia drinkeistä, jotka on suunniteltu asiakkaan matkakohteen mukaan.

Lontoolainen drinkki-konsulttiyritys Fluid Movement on tämän uuden idean takana.

New Yorkiin matkustavalle saatetaan sekoittaa bourbon drinkki, Meksikon suuntaan menevälle tequila perustana ja Lontooseen matkaavalle giniin perustuva cocktail. Alkoholittomien drinkkien suosikit perustuvat ruusuveteen.

*****

Bordeauxin uusi viinimuseo La Cité du Vin avasi ovensa

Tämä massiivinen 10-kerroksinen rakennus Garonne-joen rannalla avasi ovensa seitsemäån vuoden suunnittelun ja rakentamisen jälkeen. Sisällä on mm kaksikerroksinen viinibaari, auditorio, erilaisia pienempiä huoneita, parikymmentä eri tilaa missä viini historiaa, valmistusta ym esitellään.

Tämän Bordeauxin kaupungin pormestarin unelman arkkitehteinä toimivat Anouk Legendre ja Nicolas ja sisäänpääsy maksaa 20€. Syksyllä tulossa myös ohjattuja esityksi ja tasting tilaisuuksia.