Venäjän viinimarkkinat kriisissä ?

Ainakin siitä päätellen että Venäjän toiseksi suurin ranskalaisten viinien maahantuoja päästi viisi yritystään konkurssiin helmikuun alussa. Rusimport niminen yritys ilmoitti asiasta ja syyksi kerrottiin ruplan huono kurssi ja Venäjän keskuspankin määrittelemät huikean korkeat lainan korot (17 %).

Maahantuojien kustannukset ovat kaksinkertaistuneet viime kesästä. Kaikkien maahantuojien on todettu vähentävän viiniportfolion kokoa ja inventaarion määrää. Usemmat maahantuojat pitävät listallaan ainoastaan nopeasti kiertävät viinit.

Olisikohan tässä suomalaisille maahantuoja/tukkureille oiva kanava saada kauppaa Pioetarin alueen ravintoloille. Jospa he vaikka noutaisivat juomat Suomesta, vai lieneekö tässäkin jo virolaiset napanneet osansa ?

Barcelonassa, osoitteessa Carrer de Casanova 69, löytyy todennäköisesti maailman ensimmäinen baari luodinkestävin ikkunoin ? Brew Dog avasi hiljattain baarin entisessä pankkirakennuksessa. Tässä satapaikkaisessa baarissa on 20 hanaolutta ja lukuisa määrä käsityöläisoluita eri puolilta Espanjaa.

Tämä on Brew Dogin 26. baari maailmalla ja näitä löytyy mm Brasiliasta, Japanista, Italiasta ja Ruotsista.

Cîroc Vodka on Grammy Awards tilaisuuksien vodka tästä helmikuusta alkaen. Diageon ja Sean ”Diddy” Combsin omistama vodka brand on mukana kaikissa Grammy tapahtuman esi-, pää- ja jatkobileissä.

Maailman yksi tunnetuimpia viinivaikuttajia, Robert Parker on luovuttanut paikkansa Bordeaux en primeur – tasting tilaisuudessa seuraajalleen Neal Martinille. Parkerista tuli yksi maailman seuratuimpia viinikriitikoita kun hän aloitti melko noviisina vuonna 1978 arvioimaan Bordeaux viinien vuosikerrat sadonkorjuuta seuraavana vuonna – en primeur.

Vallanvaihdon kohdalla kannattaa mainita että Neal Martin on ollut mukana Bordeaux kuvioissa jo 18 vuotta, eli hieman erilainen kokemuspohja kuin aikoinaan Parkerilla.

Nyt paljon arvuutellaankin miten tämä vaikuttaa etenkin Bordeaux viinien arviointeihin kun yksi historian suurimmista viiniguruista on lopettanut viinien pisteytykset. Ja mitä tämä kaikki vaikuttaa näiden viinien hinnoitteluun ? Päätyykö Martin jossain vaiheessa samaan että hänen sanomisensa vaikuttaa pullon hintaan ?

Kaikkein yllättävintä asiassa on kaiketi se että asia julkistettiin juuri samana päivänä kun primeur-tastingit alkoivat Lontoossa.

Toki Parkerin manttelinperijälistalta löytyy useita muitakin henkilöitä, joten aika näyttää meille kuka nämä isot saappaat saa itselleen – jos kukaan.

Toki hyvä muistaa että yli kolmekymmentä vuotta sitten perustamansa ja vuonna 2012 singaporelaisille myymänsä Wine Advocat -lehden viinikriitikon aika oli nimenomaan painetun tekstin aikaa, nyt on tusinoittain internetissä bloggaavia ja mielipiteensä julkaisevia viinikriitikoita, kuka enemmän ja kuka vähemmän menestyksekkäitä. Mutta selvää näyttää olevan että useat Wine Advocatin, Wine Spectatorin, Decanterin ym –lehden ex-toimittajat ovat nykyään bloggareita. Aikaisemmin teksti on ollut paljon hillitympää kun nykyään netissä teksti on kovempaa, suorasukaisempaa ja tylympää.

Robert Parker syntyi vuonna 1947, joka on ollut yksi Bordeauxin viinihistorian arvostetuimpia vuosikertoja. Kaveri työskenteli ensin vuosikymmenen asianajajana Baltimoressa ja lopettaen sen praktiikan vuonna 1984. Aikaisemmin mainittu The Wine Advocate -lehti oli hänen intohimonsa ja ensimmäistä numeroa hän lähetti vajaalle 600 ihmiselle joiden osoitteen oli kortistoinut. Tällä hetkellä lehdellä on yli 50 000 tilaajaa 37 eri maassa. Hän myös teki 100-pisteen arviointiasteikon tunnetuksi viinimaailmassa.

Lehti myytiin sitten 2012 singaporelaiselle Soo Hoo Khoon Pengille ja kauppasumman arvioitiin olevan reilut 15 miljoonaa USD.

Riojan Consejo Regulador kertoo että vuoden 2014 viinien myynti oli ennätyksellinen – 281 miljoonaa litraa !

Nousu edellisestä vuodesta oli peräti 5 miljoonaa pulloa. Paikallinen myynti pysyi ennallaan, mutta vienti nousi lähes 4 prosenttia. Vaikka punaviini edustaa 90 % koko myynnistä valkoviinin myynti nousi 13,7 %.

Riojan viinit saavuttivat Englannissa ensimmäisen kerran 200 miljoonan punnan myyntirajan. Myös pullon keskihinta nousi muutaman prosentin.

Riojan viinintuottajat, etenkin nuorempi polvi on ottanut voimakkaasti kantaa tulevaisuuteen ja todenneetkin että nyt on korkea aika markkinoida Riojan viinejä erityisesti palstojen, kylien ym erityispiirteiden mukaan. Halutaan erikoistua ja kohdistaa laatukriteerit entistä pienempiin yksityiskohtiin.

Tämän koskee itse asiassa pieniä ja erikoistuneita viinituottajia kaikkialla maailmassa.

Reilut 120 vuotta sitten Pariisissa perustettu Le Cordon Bleu –koulu järjesti hiljattain Bangkokissa seminaarin "Syötäviä hyönteisiä gastronomian yhteydessä".

Suuressa osassa maapalloa muurahaiset, heinäsirkat, madot jne ovat olleet kautta aikain ihmisten ravintoa ja hyvää sellaista. Nyt asia on tullut esiin useassakin yhteydessä ja mm Brysselin katukeittiöissä näitä herkkuja pääsee maistamaan.

Useissa Euroopan maissa hyönteiset ovatkin hyväksyttyä ihmisravintoa, mutta ei Suomessa. On hyvä muistaa että nuo ötökät mitä myydään ruokapaikoissa on viljeltyjä vai pitäisikö sanoa tarhattuja, ei siis luonnosta napattuja. Luonnossa elävistä kun ei aina tiedä mitä mömmöjä niissä saattaa olla.

Bangkokissa järjestettyyn seminaariin saapui osallistujia kaikista ilmansuunnista ja tilaisuus oli todella suuri menestys. Seminaarin yhteydessä hyönteisten ja eri ötököiden mehut, soseutetut kropat ja ötökät sellaisenaan tulivat tutuiksi isolle porukalle keittiömestareita, tiedemiehiä ja elintarvikespesialisteja.

Ruokalistalta löytyi mm muurahais-ginkeittoa sirkkojen kanssa, alkupaloiksi jättiläiskovakuoriaista voin ja yrttien kanssa rapeaksi paistettuna.

Jo vuosia mokomia ötököitä syöneenä omiksi suosikeikseni on tullut muurahaisen munat, bambun kuoren alta löydettävät madot - molemmissa todella herkullinen jugurttimainen maku ja rakenne. Heinäsirkatkin ovat maukkaita suolan ja pippurin kanssa – mutta niin kovin kuivia että juomaa menee turhan paljon.

Viinit tuotettuna rypäleistä parhaiten sopii Viognier, Moscatel ja Albarino.

Starbucks UK on ryhtynyt kahviloissaan myymään myös viiniä ja ns käsityöläisolutta.

Aluksi kokeilu tapahtui useissa ketjun kahviloissa Yhdysvalloissa ja nyt sitä on päätetty laajentaa myös Brittein saarille. Alkoholia myydään kello 16 jälkeen ja sulkemiseen saakka.

Mukaan juomia ei voi ostaa.

Tämän uudistuksen myötä myös ruokavalikoimaa on laajennettu erilaisten makkara-, rapu-, juustoruokien suuntaan.

Väkeviä juomia ei ole tarkoitus ottaa listalle mukaan.