Blogiartikkelit

Viinimaailman kuulumisia 7.2017

Kiinan viisi kalleinta viiniä

Château Rongzi Yellow Label Cabernet Sauvignon

Viinitarhat sijaitsevat Xianging läänissä Shanxin provinssissa luoteis Kiinassa. Alueella on paljon hiilikaivoksia ja tilan perusti vuonna 2007 herra Zhang Wenquan. Hän teki arvatenkin tarvittavat pääomat kaivostoiminnalla. Chateau Pétruksen viinintekijä Jean-Claude Berrouet on toiminut konsulttina.  Tilan kallein viini Yellow Label maksaa 480 € pullolta.

Château Loulan Cabernet Sauvignon Limited Edition

Tämä viini on tuotettu Turpan laaksossa Xinjiangin provissinssa lounais Kiinassa. Tuotetaan yli 30 vuotiaiden pensaiden rypäleistä. Hinta 380 €.

Château Hansen Cabernet Gernischt

Château Hansen sijaitsee sisä-Mongolian alueella pohjois Kiinassa, Gobin autiomaan länsilaidalla ja on alueen suurin tuottaja. Organinen viljely ja viinintekijäksi on palkattu Loiren laaksosta Bruno Paumard. Tämä paikallisen lajikkeen viini maksaa reilut 300 €.

Xiangdu Les Champs D’Or Classical Reserve

Xiangdu Winery sijaitsee tunnetulla viinialueella Yanqissa Xinjiangin provinssissa. Tuotantoa vuodesta 2002 ja tuottavat lähinnä burgundilais-tyylistä viiniä. Alueen johtava orgaanisten viinien tuottaja. Kallein viini 270 €.

Changyu AFIP No. 1

Kiinan vanhin viinintuottaja Changyu on suuri pöytäviinien tuottaja, mutta heiltä myös Kiinan kallein viini – 4300 € - per pullo. Ehken tässä maksaa pakettikin. Tuotantomäärä 5000 pulloa. Jokaiseen pulloon kaiverrettu 18K kullalla numero ”1”. ja koristeena vielä 28 Swarowskin ”timanttia”.

***

Ranskalainen Etienne de Montille

aikoo rakentaa viinikellarin Japaniin, Hokkaidon saarelle ja ryhtyä tuottamaan siellä viileän ilmanalan Pinot Noir ja Chardonnay lajikkeiden viinejä.

De Montillen ensimmäiset hankinnat käsittävät vajaan viiden hehtaarin alan, jonka hän aikoo nostaa lähivuosina 10-15 hehtaariin.

Japani on hänen mielestään hyvin otollinen paikka, sillä alue on sopiva laadukkaan Pinot Noir -viinin tuottamiseen ja Japanissa on voimakkaat kotimarkkinat.

Hokkaidon pohjoisosissa on mm Yoichin ja Yamazakin viinitilat, mutta ranskalaisen mielestä siellä on liikaa lunta talvisin, joten hänen mielestään saaren eteläosa on huomattavasti parempi alue.

***

Barclays´n veljekset päättivät sulkea Sark Vineyardsin

Sir David ja Frederick Barclay, jotka omistavat mm Daily Telegraph -lehden sekä Ritz hotellin Lontoossa, perustivat Sark Vineyardin vuonna 2010. Normandian edustalla olevalle Sark-saarelle. Tämä saari on myös tunnettu siitä että siellä ei ole autoja laisinkaan.

Veljekset sijoittivat miljoonia tähän 60 hehtaarin tilaan vuonna 2010. Viljeltyihin rypäleisiin kuuluivat Pinot Gris, Chardonnay, Pinot Noir, Sauvignon, Gamay, Muller-Thurgau ja Albarino lajikkeita. Viinituotanto oli annettu bordeauxilaisen Alain Raynaudin käsiin alusta alkaen.

Sulkemisen syyksi on ilmoitettu kiristynyt alkoholiverotus. Saaren viranomaiset puolestaan ovat kertoneet ettei verotus ole mihinkään muuttunut, mutta alkoholin tuotannon lisenssimaksu on pitänyt nostaa, samoin kuin omaisuusveroa.

Tilan ilmoituksen mukaan vielä 28 000 pulloa kuohuviiniä tulee myyntiin joulukuussa 2019.

Tilan sulkemisen myötä tilan 25 työntekijää joutuvat kortistoon.

Muutama sana tästä Sark´n saaresta: Pinta-alaltaan vajaa 330 hehtaaria, josta edellä mainitut herrat omistavat noin 100 ha.  Saaren asukasluku on 600, ja asukkaat maksavat kiinteän vuotuisen veron

Lue lisää: Viinimaailman kuulumisia 7.2017

Cape Town Wine of Origin

Cape Town Wine of Origin – Etelä-Afrikan uusin luokiteltu viinituotantoalue

Etelä-Afrikan viranomaiset ovat hyväksyneet Kap-kaupungin omaksi tuotantoalueeksi. Tosin heidän päätöksestään Constantia, Durbanville, Philadelphia ja Hout Bay olisivat näin saman luokan alaisuudessa.

Kaikkiaan 30 viinitilaa kuuluvat uuden alueen rajojen sisälle; mm Groot Constantia, Durbanville Hills, Diemersdal, Klein Constantia, Nitida, Meerendal, Buitenverwachting sekä Cape Point Vineyards.

Viinintuottajat näkevät tämän suurena edistyksenä, onhan Cape Town huomattavan tunnettu turistien ja kuluttajien keskuudessa. Varsinkin vientikauppaa auttava muutos, on tuottajien mielipide.

Uuden luokituksen alaisuuteen kuuluvat :

Constantia:

Steenberg Vineyards, Constantia Uitsig, Buitenverwachting, Klein Constantia, Groot Constantia, High Constantia, Eagles Nest, Constantia Glen, Beau Constantia, Silvermist, Nova Zonnestraal

Durbanville:

Altydgedacht. Bloemendal, Canto, D’Aria, De Grendel, Diemersdal, Durbanville Hills, Hillcrest. Klein Roosboom, Meerendal, Nitida, Phizantekraal, Signal Gun

Independent Producers:

Cape Point Vineyards, Ambeloui. Hout Bay Vineyards, Signal Hill

Philadelphia:

Capaia. Havana Hills

George Clooney

George Clooney kavereineen myi Casamigos Tequila -brandin Diageolle MILJARDILLA TAALALLA !

Tuskin olisivat Clooney ja hänen kaverinsa Rande Gerber ja Mike Meldman vuonna 2013 uskoneet että kaverusten itselleen kehittelemä Casamigos tequila olisi joskus miljardin taalan arvoinen.

Niin siinä vaan kävi kun juhannusviikolla maailman suurin alkoholifirma Diageo teki miljardin kaupat tästä brändistä.

700 miltsiä heti ja 300 miltsiä seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Ja kun ottaa vielä huomioon että tämän vuoden tuotantotavoite on 170 000 laatikollista – hinta on huikea.

Kaikki kolme jeppeä aikovat kyllä olla mukana markkinointikuvioissa jatkossakin

Viinimaailman kuulumisia 6.2017

Pecorino – juustoa vai viiniä

Tämänhetken suuri suosikki Italian viinituotannossa on Marchen ja Umbrian alkuperäislajike Pecorino. Viimeisen 15 vuoden aikana suuren suosion saanut Pecorino on raikkaan hapokas, mineraalinen ja aromikas viinirypälelajike.

Vuodesta 2000 vuoteen 2010 Pecorino lajikkeen viljelypinta-ala nousi 87 hehtaarista 1110 hehtaariin.

Pecorino viinit ovat suhteellisen helppoja ja miellyttäviä viinejä jotka sopivat mainiosti aperitiiviksi mutta myös oivallinen kaveri äyriäisille, tapaksille ja ns street foodille.

Italia on maa jossa on todettu kasvavan eniten kotoperäisiä lajikkeita – 377 eri rypälelajiketta.

* * * * *

Employees Only

Mikäli matkasi suuntautuu Hong Kongiin – muista pistäytyä Lan Kwai Fongin alueella juuri avatussa Employees Only – salakapakassa.

Ensimmäinen ”salakapakkaketjun” baari avattiin New Yorkin West Villagessa vuonna 2004 ja sittemmin Miamissa ja Singaporessa. Eli tämä Hong Kongin aluevaltaus on heidän neljäs paikkansa.

Maukkaita ruokia ja varsin erikoisia drinkkejä on tiedossa !

* * * * *

Maailman alkoholinkulutus

Viime vuonna alkoholin kulutus

Lue lisää: Viinimaailman kuulumisia 6.2017

Viinimaailman kuulumisia 5.2017

Venäjä kieltää viinien maahantuonnin Montenegrosta

Venäjä on kieltänyt viinin maahantuonnin Montenegrosta, väittäen "hygienia häiriötä". Tuottaja Plantaze puolestaan kommentoi että syynä on maan suunnitelmat liittyä Natoon.

Venäläinen Rospotrebnadzor väittää löytäneensä viineistä kohonneita arvoja metalaxylia ja muovisia epäpuhtauksia.

Plantaze myy 20 % tuotannostaan Venäjälle joskin vientiä on kaikkiaan 42 eri maahan.

Aikaisemmin Sazerac Kentucky ja Jack Daniel´s ovat myöskin joutuneet kieltolistalle samoista syistä.

***

Taittinger ja suuret sijoitukset

Aikaisemmin kerroin kun tapasin Taittingerin pojat Canterburyssä Brittein saarilla viime vuoden maaliskuussa, jotta olivat ostaneet merkittävän määrän hehtaareita tuottaakseen britti-skumppaa. Tästähän kuulemme pian lisää.

Nyt pojat olleet kaupoilla rakennusfirmoissa ja ryhtyvät rakennuspuuhiin Reimississä.

Heidän investoinnit ovat 60 miljoonaa € !

Samanlaisia suuria summia ovat uusiin tuotantotiloihin sijoittaneet viime aikoina ainakin Lanson, Moët (100 miljoonaa €), Veuve Clicquot (300 miljoonaa €) ja myös Bollinger, Pol Roger sekä Roederer.

Hiljattain tapaamani Jean-Marie Barillère, tuottajajärjestön presidentti (the Union des Maisons de Champagne) mainitsi että menneinä vuosina sijoitettiin lisäpeltoon, mutta nyt uusiin moderneihin tuotantotiloihin.

Useat samppanjan tuottajat ovat selkeästi lisänneet (n 15 %) viinivarastoihinsa kun verrataan kehitystä kymmenen kahdenkymmenen vuoden ajalta. Näistähän siis voidaan tuottaa non vintage-samppanjaa.

***

Onko “Brunellogate” jo unohdettu

Lähes yhdeksän vuotta sitten ryhmä Brunello tuottajia sekoitti lainvastaisia rypälemehuja tuottaessaan viiniä, mutta kutsuivat viiniä Brunelloksi. Ja saivat sille luokitusleiman. Tämä sekotti hieman pakkaa ja sai muutamat viinintuottajat miettimään asian tilaa ja vakavuutta.

Italian Montalcino tuottaa reilut 13 miljoonaa pulloa Brunelloa vuosittain ja tuon skandaalin aikana 2009 viranomaiset alensivat noin 20 % viineistä Toscana Rosso IGT luokitukseen. No, Italia on tottunut skandaaleihin vähintään kerran viikossa.

Osin tästä hässäkästä johtuen useat viinitilat jättivätkin Brunello nimityksen ja luokituksen pois ja ryhtyivät tuottamaan IGT viiniä.

Hyvä kuitenkin muistaa että tässä skandaalissa jäi kiinni nimenomaan muutamat oikein tunnetut ja arvostetut tuottajat !

***

Viinimaahantuonti Kiinaan kasvussa

Kiinan tullitilastojen mukaan viinin tuonti Kiinaan on nousussa.

Vuoden ensimmäisen kolmen kuukauden aikana maahan tuotiin 151,1 miljoonaa litraa viiniä, joka on 8,7 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Rahallisen arvon mittarissa viinikauppa on laskenut 1,6 % - eli tarkoittanee sitä että kiinalaiset ovat hyväksyneet jo arkisemmatkin viinit – ei tarvitse aina olla huippubrändejä.

Hyvää saa kohtuuhintaankin.

***

London Cru

Lontoolainen City viinintuottaja English Bacchus “Baker Street” – toinen vuosikerta myynnissä. Tällä kerralla tuotanto on tuplattu ja 2016 vuosikertaa on saatavana 5 100 pullollista.

Tuotannossa käytettiin tänä vuonna Kentissä sijaitsevan Sandhurst Vineyardin sekä Essexin Great Whitmans Vineyardin rypäleitä, jotka kävivät terästankeissa. Vanhoihin tammitynnyreihin laitettiin 5 % viinistä, jotta saatiin hiemanrakennetta ja syvyyttä.

Viiniä on saatavama Dinner by Heston sekä Galvin Bistrot de Luxe ravintoloissa sekä hanasta Baker Street Feast´s Hawker Housen tiskillä.

London Cru on luvannut tuottaa tänä vuonna myös Pinot Noir viiniä Limouxin alueen rypäleistä.

Jäämme odottamaan maistelua.

***

Väärennettyä alkoholia

Interpol ja Europol on yhteisoperaatiossaan takavarikoinut 26,4 miljoonaa litraa väärennettyä alkoholia ja 9 800 tonnia väärennettyä ruokaa – yhteisarvoltaan 230 miljoonaa €. Alkoholi arvoltaan suurin seuraavaksi liha ja äyriäistuotteet.

Operaatio Opsom VI suoritettiin samanaikaisesti 61 eri maassa 1.12.2016-31.3.2017 välisenä aikana.

Muunmuassa Italian Toskanassa kolme kaveria pidätettiin kun heidän tiloistaan löydettiin 9 000 litraa viiniä ja 30 litraa puhdasta alkoholia – jolla perusviiniä hieman tuunattiin.

Tästä lisää mm Interpolin sivustolla.

***

Riedel ja Elton John

Lue lisää: Viinimaailman kuulumisia 5.2017